Није први пут да власт у Српској обећа па превари

Годину дана од обећања, да ће пренатални тестови за све труднице у Републици Српској бити бесплатни, тек је расписан јавни тендер за набавку 3.023 комплета неинванзивних пренаталних тестова вриједан готово три милиона марака. 

Република Српска 26.09.2023 | 20:31
Није први пут да власт у Српској обећа па превари

Иако су ови тестови требали да буду доступни од 1.јула ове године труднице и даље плаћају преко хиљаду марака или их не раде.

За провјеравање здравља плода у трудноћи најпрецизнији је пренатални тест, чија је цијена и до 1800 марака. У септембру прошле године тадашњи предсједник Жељка Цвијановић обећала је бесплатне пренаталне тестове за све труднице у Срспкој.

"Ја бих с ове стране рекла да смо процедурално ријешили како ће се ствари одвијати, нема потребе за амандманом, него смо одлучили да ће Влада у већ постојећем оквиру програма мјера, убацити такође и ову мјеру која се односи на бесплатне пренаталне тестове за све наше труднице", рекла је Жељка Цвијановић, тадашњи предсједник Републике Српске.

Требало је да прође више од пола године од ове изјаве, да би се донијела одлука, да примјена креће од јула.

Међутим, ту није крај јер неизвјесност за будуће родитеље траје и даље. Годину дана након обећања Универзитетско клинички центар Републике Српске са још осам болница тек је расписао тендер за избор најповољнијег понуђача за заједничку набавку неинванзивног пренаталног тестирања.

"Процијењена вриједност набавке, а у складу са Одлуком Владе Републике Српске о начину финансирања неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице (НИПТ) износи 2.564.000,00 КМ без урачунате стопе ПДВ-а. Предвиђени рок за достављање понуда је 10.11.2023.године, у  складу са процјењеном вриједношћу набавке", потврдили су нам из Универзитетског клиничком центра Републике Српске.

У Фонду здравственог осигурања одговарају да се чека уговор који ће Универзитетски клинчки центар закључити. 

"Оног момента када УКЦ РС буде спреман да прима узорке, право на НИПТ ће почети да се примјењује, односно ФЗО ће почети да финансира ово право. До тада нису предвиђене рефундације трошкова за НИПТ", наведено је у одговору Фонда здравственог осигурања Српске.

Сви рокови су пробијени за шта нема оправдања, од самог старта доста је нелогичности указују у бањалучком Удружењу "Рода".

„Онако како смо се надали тако јеи било, како то код нас све траљаво и споро иде али ето дочекали смо. Међутим, оно што мене више брине није то да је тек сада расписан тендер да он траје до новембра, не вјерујем да ћемо ми прије јануара-фебруара моћи да урадимо те тестове и брине ме како ће се то све заправо имплементирати, какав ће да буде тај пренатални тест“, изјавила је предсједница Удружења "Рода", Дајана Кузмановић.

Цијела ситуација створила је сумњу и неповјерење истичу у удружењима која се баве проблемом стерилитета. Од надлежних очекују и да им одговоре на питање које су то труднице код којих пренатални тест није изводив?

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

профа

26.09.2023 21:13

Ово треба да је безплатно, али секти је мало новаца !!! Свако десето дете је са посебним потребама, Боже драги

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.09.2023 21:22

Банда лажива. ФУЈ. Жељка фри'зерка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

27.09.2023 07:07

Зељка је уцитељица Енглисцх

Name

ре

26.09.2023 21:22

Увјек је било тако, ко вара тај и краде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.09.2023 00:10

Мислим, висе је било лази, доста висе, него сто су испунили ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

27.09.2023 07:00

Само је народ РС на то поодавно постао имун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Натал

27.09.2023 23:06

Овај тест нигдје у свијету није бесплатан. У сваком случају поздрављам ову мјеру, а већ смо навикли да имплементација ове мјере траје дуже од оцекиваног.

ОДГОВОРИТЕ