Nije prvi put da vlast u Srpskoj obeća pa prevari

Godinu dana od obećanja, da će prenatalni testovi za sve trudnice u Republici Srpskoj biti besplatni, tek je raspisan javni tender za nabavku 3.023 kompleta neinvanzivnih prenatalnih testova vrijedan gotovo tri miliona maraka. 

Republika Srpska 26.09.2023 | 20:31
Nije prvi put da vlast u Srpskoj obeća pa prevari

Iako su ovi testovi trebali da budu dostupni od 1.jula ove godine trudnice i dalje plaćaju preko hiljadu maraka ili ih ne rade.

Za provjeravanje zdravlja ploda u trudnoći najprecizniji je prenatalni test, čija je cijena i do 1800 maraka. U septembru prošle godine tadašnji predsjednik Željka Cvijanović obećala je besplatne prenatalne testove za sve trudnice u Srspkoj.

"Ja bih s ove strane rekla da smo proceduralno riješili kako će se stvari odvijati, nema potrebe za amandmanom, nego smo odlučili da će Vlada u već postojećem okviru programa mjera, ubaciti takođe i ovu mjeru koja se odnosi na besplatne prenatalne testove za sve naše trudnice", rekla je Željka Cvijanović, tadašnji predsjednik Republike Srpske.

Trebalo je da prođe više od pola godine od ove izjave, da bi se donijela odluka, da primjena kreće od jula.

Međutim, tu nije kraj jer neizvjesnost za buduće roditelje traje i dalje. Godinu dana nakon obećanja Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske sa još osam bolnica tek je raspisao tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zajedničku nabavku neinvanzivnog prenatalnog testiranja.

"Procijenjena vrijednost nabavke, a u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske o načinu finansiranja neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice (NIPT) iznosi 2.564.000,00 KM bez uračunate stope PDV-a. Predviđeni rok za dostavljanje ponuda je 10.11.2023.godine, u  skladu sa procjenjenom vrijednošću nabavke", potvrdili su nam iz Univerzitetskog kliničkom centra Republike Srpske.

U Fondu zdravstvenog osiguranja odgovaraju da se čeka ugovor koji će Univerzitetski klinčki centar zaključiti. 

"Onog momenta kada UKC RS bude spreman da prima uzorke, pravo na NIPT će početi da se primjenjuje, odnosno FZO će početi da finansira ovo pravo. Do tada nisu predviđene refundacije troškova za NIPT", navedeno je u odgovoru Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Svi rokovi su probijeni za šta nema opravdanja, od samog starta dosta je nelogičnosti ukazuju u banjalučkom Udruženju "Roda".

„Onako kako smo se nadali tako jei bilo, kako to kod nas sve traljavo i sporo ide ali eto dočekali smo. Međutim, ono što mene više brine nije to da je tek sada raspisan tender da on traje do novembra, ne vjerujem da ćemo mi prije januara-februara moći da uradimo te testove i brine me kako će se to sve zapravo implementirati, kakav će da bude taj prenatalni test“, izjavila je predsjednica Udruženja "Roda", Dajana Kuzmanović.

Cijela situacija stvorila je sumnju i nepovjerenje ističu u udruženjima koja se bave problemom steriliteta. Od nadležnih očekuju i da im odgovore na pitanje koje su to trudnice kod kojih prenatalni test nije izvodiv?

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

профа

26.09.2023 21:13

Ово треба да је безплатно, али секти је мало новаца !!! Свако десето дете је са посебним потребама, Боже драги

ODGOVORITE
Name

+

26.09.2023 21:22

Banda laživa. FUJ. Željka fri'zerka.

ODGOVORITE
Name

Decko

27.09.2023 07:07

Zeljka je uciteljica Englisch

Name

re

26.09.2023 21:22

Uvjek je bilo tako, ko vara taj i krade.

ODGOVORITE
Name

BL

27.09.2023 00:10

Mislim, vise je bilo lazi, dosta vise, nego sto su ispunili sta.

ODGOVORITE
Name

11903

27.09.2023 07:00

Samo je narod RS na to poodavno postao imun.

ODGOVORITE
Name

Natal

27.09.2023 23:06

Ovaj test nigdje u svijetu nije besplatan. U svakom slučaju pozdravljam ovu mjeru, a već smo navikli da implementacija ove mjere traje duže od ocekivanog.

ODGOVORITE