Куртијеви специјалци проводе терор на сјеверу КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да је Приштина јучерашњи догађај искористила као повод за "најогољенији терор на северу КиМ где Куртијеви специјалци током читавог дана малтретирају српске цивиле" и упутио саучешће породицама убијених Срба и погинулог албанског полицајца.

Република Српска 25.09.2023 | 21:59
Куртијеви специјалци проводе терор на сјеверу КиМ

"Ако су Кфор и Еулекс у протеклих годину дана били пасивни на Куртијев терор, без обзира што смо готово свакодневно упозоравали да се ситуација може отргнути контроли, сада је крајњи тренутак да предузму одлучне мере како би дивљање албанске полиције било заустављено и на северу Косова и Метохије завладао мир", наводи се у саопштењу.

 Он је апеловао на међународну заједницу да хитно начини конкретне кораке како би, како је навео, "Куртијева ратна и окупаторска политика била обуздана, а регион био поштеђен још једног суноврата тешко стеченог мира".

"Из Београда су у протеклих годину дана у правцу међународне заједнице упућивана стална упозорења да свакодневно насиље и провокације Аљбина Куртија према српском народу на северу Косова и Метохије могу довести до трагедије и несагледивих последица. То се јуче нажалост и догодило", навео је Петковић.

Додао је да је Курти упорно рушио сваку могућност дијалога и нормализације односа, "док није проливена крв на северу КиМ".

"Север Косова и Метохије био је простор мирног суживота, док тамо нису почели да вршљају Куртијеви специјалци, а Курти спроводи свој наум етничког чишћења Срба", наводи се у Петковићевом саопштењу.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да су током јучерашњих догађаја у Звечану "Куртијеве специјалне јединице монструозно прижељкивале смрт Срба и грохотом се смејале се над упуцаним Србима".

"Због тога подржавамо и захтев Српске листе да међународне мисије спроведу непристрасну истрагу о поступању косовских специјалаца током догађаја у Звечану", навео је Петковић.

Нагласио је да Срби на северу КиМ пролазе незапамћени терор "о коме нећете чути реч осуде од стране међународних представника", те да од синоћ у српске куће улазе специјалци Росу и пребијају цивиле, шамарају их и вређају.

"Током дана на северу су на више сати били приведени возач и техничар српског санитета у базу Росу на Брњаку.

Разбијени су данас делови комплекса “Рајска бања”, а троје запослених је произвољно ухапшено. Такође, косовска полиција је демолирала и просторије Поште у Бањској", наводи се у саопштењу.

Петковић је, у име Канцеларије за Косово и Метохију, изразио најдубље саучешће породицама Срба који су страдали у јучерашњим трагичним догађајима у селу Бањска у општини Звечан, као и породици погинулог албанског полицајца. 

(Тањуг) Фото: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Трагедија

25.09.2023 22:15

Гледам оружје које су Албанци заплијенили, па ме копка ко је тако добро испланирао ту засједу коју су Срби били направили.Пада у очи и број заплијењених џипова, 24 комада, ишли на рели шта ли.Која јадна засједа и добро се још и прошло.Руси код Харкова и Кијева су мозда били за нијансу гори.Арма 3 команда планирала акцију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2023 01:01

Ни ријечи о оружју, и људима у униформама. Од куд у манастиру наоружани.

Name

Петар

25.09.2023 22:16

Па шта чекате, урадите нешто па ослободите Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2023 07:24

Ово је била"генерална проба"

Name

Мостарац

25.09.2023 22:28

Ово сто се десава се исто десило у Мостару 90 тих, неко је закухо, затим отисао, претходно је побио 200 људи и бацио их на сметљисте, срусио мостове и раселио србе. Сад ко несто патријарх долази у Мостар и ако сте примјетили црква није била пуна. Срби масовно продају земљу и одлазе са косова а неко и даље закухава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

26.09.2023 06:41

Па тај неко је предсједник србије па то И цорава кока види па гдје побјегосе терористи И гдје се лијеце сто их непохапсисе у србији кад нема она везе са њима

Name

Постен

26.09.2023 06:44

Опет иста прица ко небестки народ угрозен па стом прицом сте ја мислим И себи дојадили

Name

Ибро

25.09.2023 22:36

Сад имају и алиби за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.09.2023 06:26

И никога не интересује по чијем налогу и плану су ови наоружани ликови убили полицајца и извели ову представу. Баш смо јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КиМ

26.09.2023 11:19

Је Србија. И то је све.

ОДГОВОРИТЕ