У БиХ сваке године стижу огромне количине новца

У БиХ сваке године стижу огромне количине новца из дијаспоре које се мјере милијардама. Тај новац игра кључну улогу у побољшању животног стандарда грађана. Да ли је и на који начин могуће дијаспору из социјалне претворити у инвестициону и тако остварити дугорочну корист за привреду и грађане БиХ?

Република Српска 25.09.2023 | 21:33
У БиХ сваке године стижу огромне количине новца

Дијаспора је последњих година одријешила не кесу него џак. Тако они “наши преко гране” финансијском инфузијом Босни и Херцеговини већ годинама спречавају економски колапс у земљи. За БиХ би било корисније да се дознаке претворе у инвестиције, сматрају економисти.

“Инвестиције које би омогућиле дугорочну стабилност, опстанак и враћање наших људи из иностранства. Те инвестиције морају да буду засноване не на срцу него на бази економских интереса, односно стицања профита”, каже економиста Миленко Станић.

Иако нема званичне статистике, дијаспора ипак много инвестира у БиХ, кажу у НВО “Наша перспектива” која се бави умрежавњем дијаспоре и Босне и Херцеговине. Компаније које покреће дијаспора, истичу, уводе нове технологије и начине пословања.

“На пројекту “Дијаспора Инвест” имали смо 160 компанија које су у протеклих пет година отвориле преко 1.500 нових радних мјеста и инвестирале више од 50 милиона КМ. Просјечна фирма у БиХ извози 15 одсто своје укупне производње, док просјечна фирма коју је покренуо неко из дијаспоре извози преко 70 одсто”, објашњава предсједник те организације Армин Алијагић.

Потребно је искористити и друге ресурсе дијаспоре, знање и контакте, за излазак на страна тржишта, каже даље Алијагић.

У отклањању добро познатих препрека улагању, па и дијаспоре, у БиХ кључну улогу имају власти на свим нивоима, наглашава економиста Адмир Чавалић.

“Потребно је смањити ризике пословања, уклонити све непотребне баријере за пословање од локалног ка вишим нивоима власти и наравно смањити корупцију. Доста истраживања показује да дијаспора не улаже у БиХ јер је не види као земљу за инвестиционе могућности”, наводи Чавалић.

У којим областима и како додатно мотивисати дијаспору?

Кључ је изградња дугорочног повјерења јер, истичу наши саговорници, сарадња са људима из дијаспоре није нуклеарна физика.

“Треба да престанемо да гледамо дијаспору као банкомат и да увијек тражимо нешто од њих. Треба да им помогнемо и да им, кад их сљедећи пут видимо, не кажемо “гдје је новац" него "добродошли кући, осјећајте се као код куће јер ово и јесте ваша кућа””, јасан је Алијагић.

С обзиром на то да у свијету, према процјенама, живи око два милиона људи поријеклом из БиХ, јасно је колики су потенцијали дијаспоре. Новац, знање и жељу да улажу имају. Питање је, међутим да ли ће власти стварно урадити више да привуку и олакшају инвестирање или ће и ту важити добро познато уградбено питање познато као: “ГСТЈ”- ГДЈЕ САМ ТУ ЈА.

(БН) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СНСД

26.09.2023 00:14

Само што даље од мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

26.09.2023 01:25

То, то треба, омогућите људима да покрећу своје послове, већина би се вратила, ту су одма и радна мјеста, смањити увоз да се повећа домаћа производња, зар је то тешко толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.09.2023 08:36

Биће пара све мање како старији умиру,дјеца рођена у свијету неће ником слати. Какав је то уопште живот да чекаш да други пошаље? Нажалост на пп у пензионери би помрли од глади и без лијекова да немају ни по нешто са стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

26.09.2023 10:31

Давања породици, спрецава банкрот дејтонке, у то неверујем. Осим тога, ко мозе пратити ток новца, и измерити колицину, којег углавном дајемо у готовини? Сто се тице инвестирања, и то је скромно, ретки се одлуце на тако ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

26.09.2023 16:05

Зар се то ради??,откуд паре диаспора зар се незиви боље у рс па ,,главни баја" казе да се по иностраству горе зиви него у БиХ изненаден са!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басел

26.09.2023 18:02

Какво инвестирање у Босни они хоце насу дијаспора да на маме фирму региструјес треба ти двије године док додес до пола пута банда те измузе да си присиљен одустати од свега имо сам такви слика пар а даље ми дијаспора у Босни смо градани треце реда