Ставови једног човјека - заповијест за страначку војску у Српској?!

Истичу и да је због неозбиљности и површности јасно да се ради о још једном покушају обрачуна са свима који не дијеле мишљење владајуће политичке опције.   

Република Српска 25.09.2023 | 20:35
Ставови једног човјека - заповијест за страначку војску у Српској?!

На сутрашњој сједници НСРС посланици ће разматрати нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација Републике Српске. Из невладиног сектора поручују да је овај закон написан на произвољан начин, чиме оставља могућност за манипулације.

Истичу и да је због неозбиљности и површности јасно да се ради о још једном  покушају обрачуна са свима који не дијеле мишљење владајуће политичке опције.   

Ставови једног човјека у Републици Српској у тренутку постају заповијест страначким војницима, отуд и мацрт закона о посебном регистру невладиних организација.

Нажалост и они који би требало да представљају друштвену и интелектуалну елиту, оправдавају идеје о посебној контроли рада цивилног сектора.

Како објаснити да министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир, који је универзитетски професор, сматра да се удружења грађана требају кандидовати на изборима, јер се, забога, свакако баве политиком?

"Свагдје у свијету ако желите да се бавите политиком имате један легитиман начин, а да сте једна организација која жели да утиче на политичке процесе и да доносите политичке одлуке, а да   немате никакву одговорност и да не учествујете на демократским изборима, то је сасвим нормално што је руководство Републике Српске предложило један овакав закон“, каже Будимир.

Усвајањем репресивних закона, појединцу се одузима слобода испољавања ставова, што за посљедицу има апатично друштво у којем криминал и корупција могу слободно да се одвијају, објашњава психолог Данило Цигановић.

„Наше друштво поприлично наликује тоталитарном систему, гдје имамо предсједника који сам најављује доношење закона и потпуно искључује народну скупштину у његовом доношењу. Исто тако имамо култ личности гдје је он једини који брани интересе овог народ, а народ му треба вјеровати“, објашњава Цигановић.

- Закон је лицемјеран, јер се акценат ставља на средства која се добијају из страних извора, а заборавља се да један од тих страних извора – Европска унија, већ годинама финансира буџет Републике Српске, каже Драгана Дардић из Хелсиншког парламента грађана Бања Лука.

„Ми смо и раније скретали пажњу да је рад удружења и фондација у Републици Српској већ добро уређен постојећим Законом о удружењима и фондацијама. Скретали смо пажњу да је предложени нацрт закона сувишан, да је дискриминирајући, да је популистички и да је прије свега правно неутемељен. Не само да није у складу са постојећим законима, него је и у колизији са другим законима, али и Европском конвенцијом о људским правима, што је потврдила и Венецијанска комисија у свом мишљењу“, каже Дардић.

Бројне невладине организације посвећене су питањима о којима држава води мало или нимало бриге. Из Центра за животну средину кажу да етикету страних плаћеника и домаћих издајника носе са поносом.

„Када неко каже страни плаћеник и домаћи издајник ја се искрено не осјећам прозваним, јер ја сматрам себе да сам један од највећих патриота на територији Босне и Херцеговине, с обзиром на то да штитимо од страног и домаћег утицаја природна добра. Штитимо их за будућа покољења, да остане још нешто за оне који долазе. Шта има светије од тога, шта има битније од тога и о каквом издајништву ми причамо“, пита се Тихомир Дакић из Центра за животну средину.

Из невладиног сектора упозоравају на то да наше друштво клизи у тоталитаризам, уз констатацију да је једна изјава Милорада Додика била довољна се се законодавна власт приволи да разматра закон који предвиђа репресивне мјере за удружења грађана која прихвате донације из иностранства, док се иста та власт хвали донацијама из истих извора.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Цбр

25.09.2023 20:58

Може му се.... Сви климају главом... и тако у недоглед..... Баш га брига за све....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

26.09.2023 08:15

Није само Баја крив сто су његови ставови постали заповјест за странацку војску. Криви су и полтрони окупљени око њега. Дао им добре плате и радна мјеста која не заслузују па га окивају у звијезде. Гдје је академска заједница? Свуда у свијету академска заједница игра знацајну улогу у креирању односа у друству. Овде цуте. Баја цесто истице да је поносан сто РС оставља младима, а Новиц, Радманови и Спириц имају 210 година. Само напријед!

Name

Зна се

26.09.2023 09:37

Свака цаст Додигу, успио је ведри и облаци у РС, а и БИ Х

Name

Ре: зна се

26.09.2023 10:56

Не шљиве њега 2% у Федерацији БиХ. Она се развија двапут брзе од РС и имају и веће плате и пензије. И пута и су им бољи а плус сто су се ријесили Изетбеговица и СДА. Ми у РС смо љиге невидјене и продане душе за некад за врећу брашна некад за 20КМ и да ћутимо најбоље.

Name

тооо

26.09.2023 03:31

Додара је Бог.Напред Додо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

26.09.2023 06:09

Објашњење је да онај Будимир је професор нечега ко и ја, чему је он, Златко и мноооги допринео струци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.09.2023 06:23

Срећа, па у је у Србији другачије. Тамо све одлуке доноси странка кроз демократски процес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

26.09.2023 06:41

Универзитетски професори, 80% их је до звања дошло преко партије. Од тога је смијешније само Мујо и Суљо универзитетски професори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

26.09.2023 06:44

Он и њему слични су болесни али јесу ли и остали? Изгледа да јесу. Такав је сваки њихов по дубини ( разни шефови и директори) за њима је хорда климоглаваца . Невјероватно!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црна ријека

26.09.2023 08:30

Може му се. Паметни су отишли у бијели свијет,а са будалама може управљати и будала. То је просјек популације којом он управља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

26.09.2023 09:00

Миле ће бити преседник балкана. Он је краљ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

26.09.2023 22:51

ВОДИ ГА СВОЈОЈ КУЦИ.БОЉЕ ДА БУДЕ ТЕБИ ДОМАЦИН И ДА ТЕ ЗАБАВЉА.