Stavovi jednog čovjeka - zapovijest za stranačku vojsku u Srpskoj?!

Ističu i da je zbog neozbiljnosti i površnosti jasno da se radi o još jednom pokušaju obračuna sa svima koji ne dijele mišljenje vladajuće političke opcije.   

Republika Srpska 25.09.2023 | 20:35
Stavovi jednog čovjeka - zapovijest za stranačku vojsku u Srpskoj?!

Na sutrašnjoj sjednici NSRS poslanici će razmatrati nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske. Iz nevladinog sektora poručuju da je ovaj zakon napisan na proizvoljan način, čime ostavlja mogućnost za manipulacije.

Ističu i da je zbog neozbiljnosti i površnosti jasno da se radi o još jednom  pokušaju obračuna sa svima koji ne dijele mišljenje vladajuće političke opcije.   

Stavovi jednog čovjeka u Republici Srpskoj u trenutku postaju zapovijest stranačkim vojnicima, otud i macrt zakona o posebnom registru nevladinih organizacija.

Nažalost i oni koji bi trebalo da predstavljaju društvenu i intelektualnu elitu, opravdavaju ideje o posebnoj kontroli rada civilnog sektora.

Kako objasniti da ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir, koji je univerzitetski profesor, smatra da se udruženja građana trebaju kandidovati na izborima, jer se, zaboga, svakako bave politikom?

"Svagdje u svijetu ako želite da se bavite politikom imate jedan legitiman način, a da ste jedna organizacija koja želi da utiče na političke procese i da donosite političke odluke, a da   nemate nikakvu odgovornost i da ne učestvujete na demokratskim izborima, to je sasvim normalno što je rukovodstvo Republike Srpske predložilo jedan ovakav zakon“, kaže Budimir.

Usvajanjem represivnih zakona, pojedincu se oduzima sloboda ispoljavanja stavova, što za posljedicu ima apatično društvo u kojem kriminal i korupcija mogu slobodno da se odvijaju, objašnjava psiholog Danilo Ciganović.

„Naše društvo poprilično nalikuje totalitarnom sistemu, gdje imamo predsjednika koji sam najavljuje donošenje zakona i potpuno isključuje narodnu skupštinu u njegovom donošenju. Isto tako imamo kult ličnosti gdje je on jedini koji brani interese ovog narod, a narod mu treba vjerovati“, objašnjava Ciganović.

- Zakon je licemjeran, jer se akcenat stavlja na sredstva koja se dobijaju iz stranih izvora, a zaboravlja se da jedan od tih stranih izvora – Evropska unija, već godinama finansira budžet Republike Srpske, kaže Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

„Mi smo i ranije skretali pažnju da je rad udruženja i fondacija u Republici Srpskoj već dobro uređen postojećim Zakonom o udruženjima i fondacijama. Skretali smo pažnju da je predloženi nacrt zakona suvišan, da je diskriminirajući, da je populistički i da je prije svega pravno neutemeljen. Ne samo da nije u skladu sa postojećim zakonima, nego je i u koliziji sa drugim zakonima, ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što je potvrdila i Venecijanska komisija u svom mišljenju“, kaže Dardić.

Brojne nevladine organizacije posvećene su pitanjima o kojima država vodi malo ili nimalo brige. Iz Centra za životnu sredinu kažu da etiketu stranih plaćenika i domaćih izdajnika nose sa ponosom.

„Kada neko kaže strani plaćenik i domaći izdajnik ja se iskreno ne osjećam prozvanim, jer ja smatram sebe da sam jedan od najvećih patriota na teritoriji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da štitimo od stranog i domaćeg uticaja prirodna dobra. Štitimo ih za buduća pokoljenja, da ostane još nešto za one koji dolaze. Šta ima svetije od toga, šta ima bitnije od toga i o kakvom izdajništvu mi pričamo“, pita se Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Iz nevladinog sektora upozoravaju na to da naše društvo klizi u totalitarizam, uz konstataciju da je jedna izjava Milorada Dodika bila dovoljna se se zakonodavna vlast privoli da razmatra zakon koji predviđa represivne mjere za udruženja građana koja prihvate donacije iz inostranstva, dok se ista ta vlast hvali donacijama iz istih izvora.

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Cbr

25.09.2023 20:58

Može mu se.... Svi klimaju glavom... i tako u nedogled..... Baš ga briga za sve....

ODGOVORITE
Name

Krajina

26.09.2023 08:15

Nije samo Baja kriv sto su njegovi stavovi postali zapovjest za stranacku vojsku. Krivi su i poltroni okupljeni oko njega. Dao im dobre plate i radna mjesta koja ne zasluzuju pa ga okivaju u zvijezde. Gdje je akademska zajednica? Svuda u svijetu akademska zajednica igra znacajnu ulogu u kreiranju odnosa u drustvu. Ovde cute. Baja cesto istice da je ponosan sto RS ostavlja mladima, a Novic, Radmanovi i Spiric imaju 210 godina. Samo naprijed!

Name

Zna se

26.09.2023 09:37

Svaka cast Dodigu, uspio je vedri i oblaci u RS, a i BI H

Name

Re: zna se

26.09.2023 10:56

Ne šljive njega 2% u Federaciji BiH. Ona se razvija dvaput brze od RS i imaju i veće plate i penzije. I puta i su im bolji a plus sto su se rijesili Izetbegovica i SDA. Mi u RS smo ljige nevidjene i prodane duše za nekad za vreću brašna nekad za 20KM i da ćutimo najbolje.

Name

tooo

26.09.2023 03:31

Dodara je Bog.Napred Dodo.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

26.09.2023 06:09

Objašnjenje je da onaj Budimir je profesor nečega ko i ja, čemu je on, Zlatko i mnooogi doprineo struci

ODGOVORITE
Name

Goran

26.09.2023 06:23

Sreća, pa u je u Srbiji drugačije. Tamo sve odluke donosi stranka kroz demokratski proces.

ODGOVORITE
Name

M

26.09.2023 06:41

Univerzitetski profesori, 80% ih je do zvanja došlo preko partije. Od toga je smiješnije samo Mujo i Suljo univerzitetski profesori.

ODGOVORITE
Name

disident

26.09.2023 06:44

On i njemu slični su bolesni ali jesu li i ostali? Izgleda da jesu. Takav je svaki njihov po dubini ( razni šefovi i direktori) za njima je horda klimoglavaca . Nevjerovatno!!

ODGOVORITE
Name

crna rijeka

26.09.2023 08:30

Može mu se. Pametni su otišli u bijeli svijet,a sa budalama može upravljati i budala. To je prosjek populacije kojom on upravlja.

ODGOVORITE
Name

Mile

26.09.2023 09:00

Mile će biti presednik balkana. On je kralj!

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

26.09.2023 22:51

VODI GA SVOJOJ KUCI.BOLJE DA BUDE TEBI DOMACIN I DA TE ZABAVLJA.