Може ли се инфлација зауставити, све је на Влади

Нови пакет мјера које су донијеле Владе Србије и Хрватске требале би помоћи грађанима да се носе с растућом инфлацијом. У Републици Српској најављене су од 1. октобра, рекао је гост Јутарњег програма БН ТВ предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић.

Република Српска 25.09.2023 | 14:29
Може ли се инфлација зауставити, све је на Влади

"Просјечна плата у Републици Српској тренутно износи 1.286 КМ, док је у августу прошле године била 1.166 КМ. И, када се не бисмо бавили простом рачуницом од 5,9 одсто колико је инфлација “прогутала” лична примања, становништво једва саставља крај с крајем. Може ли се инфлација зауставити? Све је на Влади",каже предсједник Удружења потрошача “Звоно” Бијељина.

На питање који производи ће бити обухваћени акцијом,Василић одговара.

”За почетак то ће се ићи, сигурно за прехрамбеним призводима и оним за личну потрошњу, односно производи који се налазе у потрошачкој корпи. Произвођачи и трговци на тим производима ће се одрећи маржи.”

На улазима трговачких центара и осталих мањих продавница који приступе акцији,биће истакнути плакати о сниженим  артиклима.

”Са овог подручја одмах су сеукључили ЗП Комерц и “Сава” са својим производима.То не значи да  ће сви производи бити снижени,него ће се одредити који ће бити.”

Акција је ограниченог карактера и трајаће до краја године, додаје Ваилић.

”Логично је да морамо видјети послије како ћемо даље,јер не може се очекивати да у тако кратком периоду дође до пада инфлације.”

Према подацима Завода за статистику републике Српске, плате су за годину дана порасле за око 10 одсто, док су цијене производа и услуга које се користе за личну портрошњу веће за око шест одсто.

Василић је овакве податке оцјенио невјероватним.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Инфлација

26.09.2023 12:30

Изједа све "партнере" хегемона,само дресирани нам намецу вјеровање да је и прије свега и циљ а и могуцност да се избјегне при томе не мислеци само на регионални простор...

ОДГОВОРИТЕ