Može li se inflacija zaustaviti, sve je na Vladi

Novi paket mjera koje su donijele Vlade Srbije i Hrvatske trebale bi pomoći građanima da se nose s rastućom inflacijom. U Republici Srpskoj najavljene su od 1. oktobra, rekao je gost Jutarnjeg programa BN TV predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Republika Srpska 25.09.2023 | 14:29
Može li se inflacija zaustaviti, sve je na Vladi

"Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1.286 KM, dok je u avgustu prošle godine bila 1.166 KM. I, kada se ne bismo bavili prostom računicom od 5,9 odsto koliko je inflacija “progutala” lična primanja, stanovništvo jedva sastavlja kraj s krajem. Može li se inflacija zaustaviti? Sve je na Vladi",kaže predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina.

Na pitanje koji proizvodi će biti obuhvaćeni akcijom,Vasilić odgovara.

”Za početak to će se ići, sigurno za prehrambenim prizvodima i onim za ličnu potrošnju, odnosno proizvodi koji se nalaze u potrošačkoj korpi. Proizvođači i trgovci na tim proizvodima će se odreći marži.”

Na ulazima trgovačkih centara i ostalih manjih prodavnica koji pristupe akciji,biće istaknuti plakati o sniženim  artiklima.

”Sa ovog područja odmah su seuključili ZP Komerc i “Sava” sa svojim proizvodima.To ne znači da  će svi proizvodi biti sniženi,nego će se odrediti koji će biti.”

Akcija je ograničenog karaktera i trajaće do kraja godine, dodaje Vailić.

”Logično je da moramo vidjeti poslije kako ćemo dalje,jer ne može se očekivati da u tako kratkom periodu dođe do pada inflacije.”

Prema podacima Zavoda za statistiku republike Srpske, plate su za godinu dana porasle za oko 10 odsto, dok su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu portrošnju veće za oko šest odsto.

Vasilić je ovakve podatke ocjenio nevjerovatnim.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Inflacija

26.09.2023 12:30

Izjeda sve "partnere" hegemona,samo dresirani nam namecu vjerovanje da je i prije svega i cilj a i mogucnost da se izbjegne pri tome ne misleci samo na regionalni prostor...

ODGOVORITE