Курти једини кривац, жели сукоб

Предсједник Србије Александар Вучић се обраћа поводом дешавања на Космету.

Србија 24.09.2023 | 20:07
Курти једини кривац, жели сукоб

Један од најтежих дана за Србију од 2004. и 2008. године

Предсједник Србије је рекао да је ово један од најтежих дана за Србију од 2004. и 2008. године.

Вучић се извинио грађанима што се данас раније није обратио али је требало времена да се све испита шта се догодило на КиМ јутрос, данас током преподнева и послеподнева, како би грађанима могао да саопшти истину и да са друге стране припреми терен за доношење одговарајућих одлука.

“Око 2:46 часова група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде на северу КиМ, затим долази косовска полиција која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу убијен је један (косовски) полицајац и рањено још једно лице”, рекао је Вучић на ванедној конференцији за новинаре у Београду.

Како је додао, у 8:57 часова административни прелази Јариње и Брњак су затворени, а пуцњаве и окршаји и даље трају..

Косовска полиција добила ''карт бланш'' од Кфора да интервенише, према нашим информацијама тројица косовских Срба страдала, двојица од снајперске ватре, двојица тешко рањена, а постоји бојазан да је убијено још једно лице. Пуцали и на приватне куће.

Осуђујем убиство албанског полицајца, то је изазвао Курти

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да осуђује убиство албанског полицајца у околини манастира Бањска на КиМ и да се то ничим не може правдати, али да је то плод, како је рекао, терора премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Обраћајући се нацији из Председништва Србије, Вучић је рекао да ни на који начин не жели да правда убиство албанског полицајца нити је то могуће правдати. 

„То је за осуду и то је нешто што ником није било потребно понајмање српском народу, у тренутку када су сви схватили да је Курти главни организатор хаоса на КиМ. И на то нема међутим“, поручио је Вучић. 

Истакао је да је говорио да су могуће ситуације попут оне у Бањској и то и у Њујојку и у Бриселу  и да је упозоравао да то може да се деси, али да нико није желео то да чује.

Додао је да су се побунили не Срби из централне Србије, како су то лагали у Приштини већ Срби са са КиМ,не желећци више да трпе Куртијев терор.

„Од 3. новембра када је Курти из Берлина сменио командира Ђурића за регион Север, успостављен, у складу са чланом 9. Бриселског споразума, 62 пута су користили косовску полицију против Срба, 22 ескалаторна потеза на северу Косова, 56 етнички мотивисана напада на Србе. Било је само питање времена када ће они које полиција прогони и који се стално крећу на релацији централна Србија и КиМ да би избегли хапшење Куртијеве полиције да учине нешто за себе и своје породице“, рекао је Вучић.

Страдала тројица Срба са КиМ, можда и четврта особа
 
- Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да су у сукобу на северу КиМ страдала тројица Срба са КиМ, а двојица тешко рањена, као и да постоји бојазан да је и четврта особа страдала.
 
Он је у обраћању грађанима рекао да је сасвим извесно да су страдали од снајперске ватре са велике удаљености, када то није било неопходно.
 
Вучић је рекао да су Срби за сат времена били у потпуном окружењу и да је спроведен бруталан напад на њих.
 
"Питали смо се зашто то не ради Кфор, али дали су карт бланш Куртију да се обрачуна са онима које називају терористима, према нашим информацијама", рекао је Вучић.
 
Он је рекао да ће на основу праћења и пресретања бити показани и докази да је то радила албанска полиција.
 
Рекао је да је за једну особу питање да ли ће  преживети јер нису желели да му укажу помоћ.
 
"Тонски имамо снимљено да се албанска полиција смеје и говоре 'пусти га да умре'. Имамо тонскле снимке који то потврђују", рекао је Вуцић.
 
Навео је да су они користили снајпере и гађали и приватне куће у Бањској где никога није било, само старци.
 
Вучић је рекао да је део лица дошао до манстира јер су имали двојицу младића којима су желели да пруже помоћ и да црква није ни на који начин умешана.
 
"Онда је  кренула спин револуција од јутрос и свима који су окрвавили руке против Србије 99. пало је на  памет да оптуже Србију", рекао је Вучић.
 
Он је показао и фотографију на којој је "там",  а не оклопно возило жандармерије и истакао да нема везе са војском и полицијом.
 
"О тим лажима срамота ме да говорим", рекао је Вучић. 
 
Курти нема ниједну другу жељу осим да изазива сукобе
 
- Председник Србије Александар Вучић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нема ниједну другу жељу осим да изазове сукобе, те да супротно Бриселском споразуму не жели да формира ЗСО. Вучић је упозорио и на специфичност третирања данашњег сукоба од стране међународне заједнице.
 
"Када је постојала таква врста сукоба у Северној Македонији свет је то заустављао и правио разговоре и договоре. Данас су рекли - побијте их све. Када је Србија ишла у Дреницу да се обрачунава са онима који су хтели отцепљење од међународно признате државе они су рекли да су то били борци за слободу предвођени Адемом Јашаријем, а не терористи.
 
Само су изгледа Срби увек терористи", рекао је председник у свом обраћању медијима поводом данашњих инцидената на северу јужне покрајине. То је за нас наук, да знамо са ким имамо посла и да знамо шта је то што нам мисле те да су сви могли сте их чују данас како говоре да је то све из Београда организовано и како је то све Србија урадила, рекао је председник.
 
"То говори какве су им намере - од Рота до Фелингера који позива да Београд поново буде бомбардован, до свих осталих", рекао је председник. Вучић је рекао да је Савет за националну безбедност заседао током целог данашњег дана и да ће искористити своје стрпљење и одговорност те одлуке доносити пажљиво.
 
"Детаљно их припремити, темељно их урадити и са тим одлукама изаћи пред наше грађане и наш народ на КиМ у данима који су пред нама", рекао је Вучић. Он је позвао међународну заједницу да се Заједница српских општина (ЗСО) формира, да на северу Косова Срби буду полицајци што, како је рекао, значи да се испуне услови око формирања ЗСО.
 
"Јер то је једини начин да сви Срби не буду протерани са својих огњишта или да не буде више сукоба. Ми позивамо наш народ на мир и уздржаност, молимо их, и молимо их да верују својој држави. То је све што могу да их молим. Наше је да исцрпимо све што можемо, да не дође до већег крвопролића наше је да покушамо да сачувамо мир, али ако неко мисли да није важно.... о том-потом, када донесемо одлуку обавестићу вас о томе", рекао је председник.
 
Вучић је прочитао део транскрипта са снимка данашњег дешавања на КиМ који је био узнемирујућ имајући у виду понашање припадника тзв. косовске полиције и рекао да зна какве су емоције код људи, да не мора нико о томе да му говори, и да зна шта би "људи највише волели у бесу". "Али моја молба за све је да будемо довољно паметни"
 
 - Председник Србије Александар Вучић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нема ниједну другу жељу осим да изазове сукобе, те да супротно Бриселском споразуму не жели да формира ЗСО.
 
 Вучић је упозорио и на специфичност третирања данашњег сукоба од стране међународне заједнице. 
 
 
 "Када је постојала таква врста сукоба у Северној Македонији свет је то заустављао и правио разговоре и договоре. Данас су рекли - побијте их све. Када је Србија ишла у Дреницу да се обрачунава са онима који су хтели отцепљење од међународно признате државе они су рекли да су то били борци за слободу предвођени Адемом Јашаријем, а не терористи.
 
Само су изгледа Срби увек терористи", рекао је председник у свом обраћању медијима поводом данашњих инцидената на северу јужне покрајине. 
 
То је за нас наук, да знамо са ким имамо посла и да знамо шта је то што нам мисле те да су сви могли сте их чују данас како говоре да је то све из Београда организовано и како је то све Србија урадила, рекао је председник.
 
 "То говори какве су им намере - од Рота до Фелингера који позива да Београд поново буде бомбардован, до свих осталих", рекао је председник. 
 
 Вучић је рекао да је Савет за националну безбедност заседао током целог данашњег дана и да ће искористити своје стрпљење и одговорност те одлуке доносити пажљиво. 
 
 "Детаљно их припремити, темељно их урадити и са тим одлукама изаћи пред наше грађане и наш народ на КиМ у данима који су пред нама", рекао је Вучић. 
 
 Он је позвао међународну заједницу да се Заједница српских општина (ЗСО) формира, да на северу Косова Срби буду полицајци што, како је рекао, значи да се испуне услови око формирања ЗСО. 
 
 "Јер то је једини начин да сви Срби не буду протерани са својих огњишта или да не буде више сукоба. Ми позивамо наш народ на мир и уздржаност, молимо их, и молимо их да верују својој држави. То је све што могу да их молим. Наше је да исцрпимо све што можемо, да не дође до већег крвопролића наше је да покушамо да сачувамо мир, али ако неко мисли да није важно.... о том-потом, када донесемо одлуку обавестићу вас о томе", рекао је председник. 
 
 Вучић је прочитао део транскрипта са снимка данашњег дешавања на КиМ који је био узнемирујућ имајући у виду понашање припадника тзв. косовске полиције и рекао да зна какве су емоције код људи, да не мора нико о томе да му говори, и да зна шта би "људи највише волели у бесу".
 

(БН/Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Аналитичар

24.09.2023 20:32

Шта сам писао,а ви нисте објавили под диригентском палицом Русије покушавају се ратне игре пренијет на Косово!Зашто су маскирани Срби упали у манастир то ти објасни Вучићу?!!Да изгледа да су Албанци напали светиње и да онда ви идете као да их браните и наравно да опет кажете ево видите шта Курти ради,а ниђе везе!!Једини терористи доле су ови твоји маскирани!! Идиоте!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2023 22:51

Тацно тако. Бозе сацувај ста ради. Па засто народ гурају у сукобе и докле висе.

Name

Реално

24.09.2023 20:37

Штета што није завршио глуму и што не снима филмове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик симп

24.09.2023 20:40

Испаде накрају Албанија је направила ово намјерно,а то што је 30 људи дошло на Косово и пуцају по људима и изазивају блокаде као то је најмање битно,брате када га слушаш полако бих пред њим... УСКОРО ЧЕТЕ ДА БУДЕТЕ ЈАКО МАЛИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Б.

24.09.2023 20:43

Примитицве тотално. Пресели се у Африка и нек Африканце долази овамо. Бар има веца цуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

24.09.2023 20:45

Ма Сиптари су криви за све, све је ово договорено са локалним криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види кретена

24.09.2023 20:59

...још има оправдање за српске нападаче????? Овај је скандал! Оправдава напад Православних екстремиста и убиство Косовског полицајца јер "Православци трпе терор Куртија"??? Ова изјава је за сваку осуду! Уз све то он каже да нису Православци из Србије већ са Косова?! Па сад лад мало боље размислим и повежем догађаје, прво хапшење Беливукових (читај Вучићевих) војника у Сарајеву, пљачка Високог суда у ЦГ и сада овај терористички акт Православаца у Републици Косово - долазим до закључка да је Београд све изрежирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.09.2023 22:15

Само луд цовјек не види да све нереде раде у околним дрзавама под резијом и покровитељством Београда,тако су хускали и 90те .. а то сто он оправдава па сјети се само његове улоге у рату..

Name

Ре

25.09.2023 08:08

Како неће имати оправдање кад их је он послао.

Name

Е

24.09.2023 21:01

Ти увјек кривис друге никад ти ниси крив де бар једном буди цојек и реци да си ти и курти то све припремили и дасте обојица крива сто се ово десава буди бар једном цојек а не дрекавац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми или они

24.09.2023 21:06

ЈЕДНОМ ЗАУВИЈЕК СА ЊИМА РАСКРСТИТИ...ПА ИЛИ МИ ИЛИ ОНИ....НА КОСОВУ МИРА НЕМА ДОК НЕКО НЕ НЕСТАНЕ СА ЊЕГА ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

24.09.2023 21:14

Тешко је објаснити зашто се ово морало догодити. Овај догађај ће додатно мотивисати кутија да настави са терором над Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате

24.09.2023 22:16

Ви ста се догодило и ко је коловодја само лаксе је изједнацавати кривицу него признати..

Name

Арса

24.09.2023 21:27

Кукавице надрогирана, издајниче и душо продана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понашање косовске полиције?

24.09.2023 21:29

Какво је било њихово помашање, идиоте!? У цик зоре неко поставио камион као барикаду и људи кренули да је уклоне И Православни терористи запуцали те убили човјека који је вршио своју дужност! Какво је било понашање косовских полицајаца прије пуцњаве!? Вучић би требао да да поднесе оставку јер се не понаша у складу са функцијом коју обавља. Ово је скандал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.09.2023 21:32

Навлакуша за Србе је овај пут успјела. Сви су једва дочекали што се тај несрећни случај десио. Пуцање у Србе није за запад тако страшно као пуцање у албанског полицајца. Све у свему саучешће свим ожалошћеним породицима без обзиром на националну припадност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

24.09.2023 21:33

За сада мирно, а кад се заврши сага звана Украјина подерите шипце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста лази

24.09.2023 21:36

Неко опет напада голоруку српски народ на косову, панцири и зоље које су носили српски терористи, су вјероватно били реквизити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2023 06:54

Немаш ти појма шта се догадја,мани се глупости и не пријети.Ниси дорастао овоме.

Name

Светолик

24.09.2023 21:39

Сауцесце породици полицајца и брз опоравак рањеним полицајцима.Остро осудити догадјај и процесуирати терористе(напад на полицајца је тероризам).Ја сам Србин али ови сто су то урадили су криминалци,сверцери.То је требао Вуциц да казе а не демагогију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

24.09.2023 21:59

Свака цаст људино овдје је све јасно ко дан ко су терористи И ко је изазво сукоб ово сто вуцко ваља је циста демагогија

Name

Реликт

24.09.2023 22:04

Да ли је напад на полицију и 80-90их био тероризам?

Name

Ре

25.09.2023 06:53

И пресједник има дио свога колача од њиховог рада

Name

Хрват

24.09.2023 21:56

Вучићу немој више да кењаш ви сваки рат отпочињете .Косово је албанско вас је доле шака јада.Тако сте отпочели рат и у нашој домовини и у Бих могли би ваши вама дочи на тракторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православци

24.09.2023 22:09

са Косово се полако исељавају. Млади одлазе у Србији И у ЕУ. То је реалност. Волио бих да сви оду на Косово И виде како у ствари јадно зиве сви становници Косова. Ако додје до формирања ЗСО тек тада срби који не зиве у том савезу су нагребусили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ужасне усне

24.09.2023 22:14

Лош си глумац. Али ово сте режирали ти и Курти врхунски. Српски народе опамети се, не дозволи да овакви владају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небески народ

24.09.2023 22:18

Зашто никада нисмо криви? Док год не будемо осуђивали и наше гријехе, они ће се понављати и бити све гори! Зашто би неко желио рат у свом дворишту? А ми “небески” морамо да се запитамо да ли је божија воља преко 90 посто албанског живља на најсветијој нам српској земљи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

24.09.2023 22:26

Ста Знам ја из иностранства а и из БЛ у ствари. Не знам засто. Мозда сто из стране земље ставим коментаре па по ИП адреси и филтрирате али је безобразно како год

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

24.09.2023 22:38

Да ли је могуце. Вјерујем да су коментари албанаца на Косову умјеренији од ових које процита. Нека нам је Бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секулла

24.09.2023 22:41

Да ли је "такозвано тужилаштво" или какво год да је, људи су предложили притвор и ови ће одвалити барем 20 година за "тероризам". Није то безвезе кривичном дјело. А ко их је наложио да то ураде, добро се запитајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серес Вучицу

25.09.2023 00:19

Ста даље реци Руска пропаганда Исто Крим 2014

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

25.09.2023 07:41

"Неко" блокира пут, полиција изасла на лице мјеста радеци свој посао, исти ти који су блокирали пут нападну полицију аутоматским орузјем и противоклопним лансерима, убију једног полицајца и наставе окрсај и на крају нису они криви!! Крив је Курти, он је својим понасањем изазвао све сто се десило. Ја тако разумио ову Вуцицеву изјаву која је за озбиљно струцно посматрање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти си за посматрање

25.09.2023 19:42

Да је испостован споразум не би било таквих проблема.

Name

Курти је подизводјац

25.09.2023 15:11

Само један у низу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуцањ у мир

25.09.2023 19:39

У региону, албанске и српске или било ције људске зртве сотона не броји....