Протест у Мадриду: Ево због чега се буне Шпанци

Десетине хиљада Шпанаца протестовале су данас у Мадриду против могућих планова вршиоца дужности премијера Педра Санчеза да амнестира каталонске сепаратисте да би добио подршку каталонских сепаратистичких партија да би остао на тој функцији након избора који су одржани у јулу.

Свијет 24.09.2023 | 17:01
Протест у Мадриду: Ево због чега се буне Шпанци

Присталице опозиционе конзервативне Народне партије (ПП) дошли су из целе Шпаније на митинг у Мадриду. Власти су процениле да је у протестима учествовало 40.000 људи, пренео је Ројтерс.

Санчез би могао да остане на функцији, уколико добије подршку бившег каталонског лидера у егзилу Карлеса Пуџдемона, чија је странка Заједно за Каталонију добила седам посланичких места у парламенту.

Пуџдемон је тражио да се одустане од свих судских поступака против осумњичених за сепаратизам, што је поставио као услов за подршку његове странке Санчезу.

Санчез је одржао данас свој политички митинг у Гави, у близини регионалне престонице Каталоније, Барселоне. Санчез није на скупу помињао амнестију, али је рекао да социјалисти желе да се превазиђу друштвене поделе у вези са каталонском кризом.

- Покушавамо да окренемо страницу - рекао је Санчез присталицама.

Санчез је 2021. помиловао девет сепаратиста који су издржавали затворске казне због оптужби за сепаратизам.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Да Да

24.09.2023 17:29

У свакој нормалној држави сепартизам је осуђен на пропаст, једино у случају Југославије, ту су сви давали предност сепартистима и били против оних који су хтјели да сачувају државу ! Знимљиво да исти ти, у својим државама неби дозволили ништа слично ! Шпанија није признала "косово" и поред великог Америчког притиска, а зашто, пе не могу бити баш такви лицемјери да признају нешто на штету друге државе а у својој не дозвољавају исто то !

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

24.09.2023 19:56

У праву су. Па то је велики и прави разлог. Народ паметан. О себи одлучују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

24.09.2023 21:30

Амнестија ради мира у кући !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

24.09.2023 21:37

Највеци сеператисти су муслимани & хрвати . Није им ваљала краљевина иако су у њој зивели као краљеви поготово хрвати није им ваљала југославија иако су у њој били повластени и зивели као краљеви СЦГ им није ваљала поготово муслиманима који су избегли тамо нико их није пипнуо док су њихови геноцид врсили 92' над српским становниством по Горазду Сарајеву Коњицу Зеници Висеграду Трнову Возуцој Сребреници ...баго монструми

ОДГОВОРИТЕ