Protest u Madridu: Evo zbog čega se bune Španci

Desetine hiljada Španaca protestovale su danas u Madridu protiv mogućih planova vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza da amnestira katalonske separatiste da bi dobio podršku katalonskih separatističkih partija da bi ostao na toj funkciji nakon izbora koji su održani u julu.

Svijet 24.09.2023 | 17:01
Protest u Madridu: Evo zbog čega se bune Španci

Pristalice opozicione konzervativne Narodne partije (PP) došli su iz cele Španije na miting u Madridu. Vlasti su procenile da je u protestima učestvovalo 40.000 ljudi, preneo je Rojters.

Sančez bi mogao da ostane na funkciji, ukoliko dobije podršku bivšeg katalonskog lidera u egzilu Karlesa Pudždemona, čija je stranka Zajedno za Kataloniju dobila sedam poslaničkih mesta u parlamentu.

Pudždemon je tražio da se odustane od svih sudskih postupaka protiv osumnjičenih za separatizam, što je postavio kao uslov za podršku njegove stranke Sančezu.

Sančez je održao danas svoj politički miting u Gavi, u blizini regionalne prestonice Katalonije, Barselone. Sančez nije na skupu pominjao amnestiju, ali je rekao da socijalisti žele da se prevaziđu društvene podele u vezi sa katalonskom krizom.

- Pokušavamo da okrenemo stranicu - rekao je Sančez pristalicama.

Sančez je 2021. pomilovao devet separatista koji su izdržavali zatvorske kazne zbog optužbi za separatizam.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Da Da

24.09.2023 17:29

U svakoj normalnoj državi separtizam je osuđen na propast, jedino u slučaju Jugoslavije, tu su svi davali prednost separtistima i bili protiv onih koji su htjeli da sačuvaju državu ! Znimljivo da isti ti, u svojim državama nebi dozvolili ništa slično ! Španija nije priznala "kosovo" i pored velikog Američkog pritiska, a zašto, pe ne mogu biti baš takvi licemjeri da priznaju nešto na štetu druge države a u svojoj ne dozvoljavaju isto to !

ODGOVORITE
Name

+

24.09.2023 19:56

U pravu su. Pa to je veliki i pravi razlog. Narod pametan. O sebi odlučuju.

ODGOVORITE
Name

профа

24.09.2023 21:30

Амнестија ради мира у кући !!!

ODGOVORITE
Name

Joja

24.09.2023 21:37

Najveci seperatisti su muslimani & hrvati . Nije im valjala kraljevina iako su u njoj ziveli kao kraljevi pogotovo hrvati nije im valjala jugoslavija iako su u njoj bili povlasteni i ziveli kao kraljevi SCG im nije valjala pogotovo muslimanima koji su izbegli tamo niko ih nije pipnuo dok su njihovi genocid vrsili 92' nad srpskim stanovnistvom po Gorazdu Sarajevu Konjicu Zenici Visegradu Trnovu Vozucoj Srebrenici ...bago monstrumi

ODGOVORITE