ФЗО траже смањење или поврат ПДВ-а на лијекове у БиХ

"Када би, према нашим процјенама, стопа ПДВ-а износила пет одсто, умјесто садашњих 17 одсто, трошкови за лијекове које финансира Фонд били би мањи за више од 20 милиона КМ годишње", прецизирали су из ФЗО Српске.

Босна и Херцеговина 24.09.2023 | 12:20
ФЗО траже смањење или поврат ПДВ-а на лијекове у БиХ

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске инсистира да се у што скоријем року размотре иницијативе фондова здравственог осигурања Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта које се односе на смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства.
Из Фонда Српске саопштено је да је само у здравственом систему Републике Српске у прошлој години за ПДВ плаћено више од 100 милиона КМ, што је готово једнако двогодишњим трошковима лијекова на рецепт.

"Када би, према нашим процјенама, стопа ПДВ-а износила пет одсто, умјесто садашњих 17 одсто, трошкови за лијекове које финансира Фонд били би мањи за више од 20 милиона КМ годишње", прецизирали су из ФЗО Српске.

Из Фонда су напоменули да је БиХ једина земља у окружењу која има само једну, стандардну пореску стопу која се примјењује на све производе, укључујући и лијекове, те да је та пореска стопа много највећа у региону.

"За разлику од БиХ, остале земље из окружења имају општу и посебну, повлаштену стопу по којој се, између осталог, третирају и лијекови. Док је стопа ПДВ-а у БиХ јединствена и износи 17 одсто, примјера ради, у Хрватској и Македонији пореска стопа на лијекове износи пет одсто, у Словенији 9,5 одсто, у Србији 10 одсто. Дакле, у БиХ је чак три пута већа у односу на поједине земље региона", навели су из Фонда.

Из ФЗО Српске су подсјетили да је овај фонд у јуну 2023. године поднио иницијативу за смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове, имајући у виду да би се смањењем, повратом или укидањем стопе ПДВ-а на лијекове омогућиле знатне "уштеде" у здравственом систему, те да би се тај новац могао искористити за додатна унапређења права осигураника и побољшање доступности нарочито скупих лијекова.

"У иницијативи смо навели да, уколико није могуће смањење стопе ПДВ-а на лијекове, потребно је пронаћи начин да се средства уплаћена од здравствених установа и ФЗО Српске за ПДВ на лијекове врате у систем здравства, ради обезбјеђивања боље здравствене заштите за осигуранике", навели су из Фонда.

Тренутно, како се наводи, ФЗО Српске само за лијекове и потрошни материјал за ПДВ плати око 35 милиона КМ.

Из Фонда су напоменули да су Законом о порезу на додату вриједност БиХ фондови/заводи здравственог осигурања и здравствене установе изузети од обавезе плаћања ПДВ-а на медицинске услуге и услуге здравствене заштите, али су обвезници плаћања улазног пореза на све лијекове, медицинске материјале и опрему, те друге робе и услуге које набављају у сврху пружања здравствене заштите.

"С обзиром на то да се ПДВ не обрачунава на здравствене услуге које пружају здравствене установе, а које се финансирају из средстава обавезног здравственог осигурања путем фондова/завода, то је довело до знатног повећања трошкова пружања здравствених услуга, који оптерећују пословање свих установа у здравственом систему", појаснили су из Фонда.

С циљем дугорочне одрживости здравственог система, те унапређења квалитета здравствене заштите грађана, у Фонду сматрају да је хитно потребно да се размотре иницијативе и ФЗО Српске, као и Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ, који су, такође, поднијели иницијативу Савјету министара БиХ.

"У вези са наведеним, радује нас информација да је предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто у четвртак о поменутим иницијативама разговарала и са директором Управе за индиректно опорезивање БиХ Зораном Тегелтијом, те вјерујемо да ће надлежне институције пронаћи у што скорије вријеме адекватно рјешење у интересу побољшања здравствене заштите грађана", навели су из Фонда Српске.

(Срна) Фото: Илустрација/еурорацк.вн

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

М

24.09.2023 12:34

Као прво ПДВ не плаћа фонд ЗО веч пацијенти као купци лијекова или здравствених услуга. Према томе, као друго ПДВ није никакав трошак фонда ЗО јер је то индиректни порез који не утиче на пословање што знач и да се тим основом не може отичи у губитак. Као трече, смањте крађу у фонду ЗО путем јавних набавки и попеглачете губитке прозашле из крађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риско

24.09.2023 12:58

Ма неће то Додиг никад дати као што није дао укидање акциза за гориво. Њему и оним његовим дупелизцима никад доста пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Босни И Херцеговини!?

24.09.2023 14:19

Па пребаците све на Државу па ће бити све ок!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.09.2023 14:35

Како ће то кад наши поједини медији најављују да ће "ускоро", ахахах, Федерације БиХ смањити доприносе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

24.09.2023 17:41

Опозиција је давно изнијела тај приједлог али већина није прихватила

ОДГОВОРИТЕ