Патријарх: Молим Бога за све људе који живе у Мостару

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Мостару да је важно да они који живе у овом највећем мултиетничком и мултирелигијском граду у БиХ сопственим снагама и напорима учине све да свима буде боље.

Република Српска 23.09.2023 | 19:42
Патријарх: Молим Бога за све људе који живе у Мостару

"Посебно сам радостан због тога што сам видео да у заједничком резервоару свих који овде живи постоји више него довољно капацитета да свако из своје позиције, улажући напоре, може допринети превазилажењу свих неспоразума, несрећа и невоља које су иза нас и изналажењу модела живота у којем је свако потпуно свестан да му је онај други потребан или другачије да кажем - свако је свестан да не може без оног другог", рекао је патријарх српски новинарима у Мостару.

Патријарх Порфирије је истакао да је нарочито радостан због тога што сви заједно осјећају да је увијек добродошла помоћ и подршка споља, прихватање искустава и смјерница од оних који су изван овога искуства, али да је најважније да они који живе у Мостару заједничким напорима раде на томе да буде боље.

Патријарх српски је напоменуо да је мир предуслов сваког нормалног живота, али да мира нема ако људи нису дубински свјесни да, колико год је мир потребан једном, потребан је и другом.

"Дакле, не може бити мира за онога ко хоће мир само за себе, него тек уколико улаже све што су његови капацитети да мир има и онај који је поред њега. То је гаранција да ће имати мир и онај који то жели", рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакао да се моли Богу да благослови све људе који живе у Мостару и да благодаћу својом учини да расте из дана у дан међусобно разумијевање и осјећање да је свако сваком потребан.

"То је, у крајњој линији, и нешто што нас учи Исус Христос, Јеванђеље његово, али и Куран и свака друга верска књига", рекао је патријарх Порфирије и изразио задовољство што је вечерас у Градској вијећници у Мостару и што се срео са градоначелником Маријом Кордићем и представницима Градског вијећа и вјерских заједница.

Патријарх Порфирије је објаснио да, уколико су људи вјерници, утолико више слушају ријеч Божију и утолико више се труде да она постане њихова свакодневица.

"А, када тако мислимо, говоримо и живимо, онда ћемо сигурно бивати све бољи и бољи, а постајући бољи учинићемо да нам свима заједно буде боље", поручио је патријарх Порфирије. 

(Срна) Фото:Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мозес

23.09.2023 19:59

Мислит ко и други сто моле за друге 😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

23.09.2023 21:39

Преосвећени, Ваша кућа је Пећка патријаршија и Свето Косово и Метохија, тамо треба да будете и да се молите. Будите достојни трона Светог Саве !

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

24.09.2023 09:47

Годинама говорим да ако се Васељенском патријарŝијом може управљати из Истанбула, било би нормално и логично да се Србском управља из Пећке патријарŝије? Такав потез би директно допринио да се у Пећ уз патријарха врати приличан број вјерских службеника, ŝто би свакако био позитиван сигнал наŝем народу који су прогнани да се врате на свето Косово.

Name

Лепомир

23.09.2023 23:16

Алилуја, Алилуја 🤓

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.09.2023 00:00

Немој ти замене мислити богати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

24.09.2023 07:22

понос србског народа србски патријар некага драги бог цува да води србски народ правим путем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел се ти шпрдаш?

24.09.2023 11:53

Или си неписмен? Нећу улазити у то да није СрП већ СрБ, али Српски се пише великим словом, а поготово Бог

Name

П6

24.09.2023 08:15

Бог све даје, само ти не чиниш, јеси чито исуса - слушајте, али не чините ко они,

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

24.09.2023 08:18

Е сад це Мостарцима да крене на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

24.09.2023 08:19

ОФФ ТОПИЦ Српска православна општина Тузла за вријеме посјете Патријарха Тузли прошле године посјекла храстове који су стари 140 година, који су чинили да православно гробље буде најљепше у Тузли, "унаказили" су сјечом храстова гробље, питам се који је то "мозак" дозволио?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ 075

24.09.2023 11:54

И у Приједору су идиоти посјекли храстове на православном гробљу... Неби ме чудило да је неко продао за грађу