Осам особа осумњичено за штету од 440.000 евра

Полиција у Пљевљу поднијела је кривичну пријаву против осам особа због сумње да су починиле кривично дјело злоупотреба положаја у привредном пословању, причинивши штету од око 440.000 евра.

Регион 23.09.2023 | 11:45
Осам особа осумњичено за штету од 440.000 евра

Кривична пријава поднесена је против лица чији су иницијали Д.М. /75/, М.М. /74/, П.Б. /63/, Т.Р. /53/, М.Р. /67/, Ћ.М. /63/, Н.М. /53", сви из Пљеваља, и Ш.З. /66/ из Подгорице, саопштено је из Управе полиције Црне Горе, преноси Срна.

"Сумња се да је Д.М. у својству извршног директора Земљорадничке задруге /ЗЗ/ `Догање` Пљевља, злоупотребом положаја у привредном пословању у продуженом трајању причинио материјалну штету овој задрузи од укупно 89.384 евра, закључивши више уговора о продаји непокретности ЗЗ `Догање` по цијени нижој од тржишне", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Д.М. при закључењу уговора о продаји непокретности са купцем Л.Н. из Пљеваља нотару приказао признанице о плаћању цјелокупне купопродајне цијене иако уплатнице нису књижене кроз благајну, нити је новац уплаћен, те тако за Л.Н прибавио противправну имовинску корист од 2.505 евра.

"Д.М. као извршни директор, а М.М. као благајник причинили су Задрузи штету од 1.500 евра приказавши признанице о плаћању купопродајне цијене која није била укњижена у благајну, нити је новац уплаћиван, те грађанину прибавили противправну имовинску корист", наводи се у саопштењу.

Ш.З, у својству извршног директора Агрокооперативе "Догање", и Т.Р, у својству предсједника скупштине, као и П.Б, М.Р, Ћ.М и Н.М. као чланови скупштине, злоупотребом положаја и прекорачењем граница овлаштења другом су прибавили противправну имовинску корист на штету Агрокооперативе, тако што се Ш.З. није бринуо о законитости рада задруге за коју је био одговоран.

"Сумња се да је Ш.З. донио рјешења о додјели средстава за рјешавање стамбених потреба члановима Агрокооперативе којима је одредио да ће се исплата новца извршити из очекиване добити, иако је Агрокооператива престала да обавља регистровану дјелатност 2016. године, а средстава за ову намјену искориштена од продаје земљишта које је на тај начин стављено у незадружну функцију", наводи се у саопштењу.

Он је након тога скупштини предложио да се сви чланови кооперативе ослободе плаћања кредитних обавеза и на сједници којој је присуствовао директор Ш.З. и чланови скупштине П.Б, Т.Р, М.Р, Ћ.М. и Н.М. су гласовима одлучили да се сви чланови Агрокооперативе ослободе обавезе за добијене и исплаћене кредите, а средстава су обезбијеђена од продаје имовине која није власништво коопераната. Имовина је на тај начин стављена у незадружну функцију супротно Закону о кооперативама чиме су Агрокооперативи "Догање" причинили штету од укупно 343.656 евра.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар