Osam osoba osumnjičeno za štetu od 440.000 evra

Policija u Pljevlju podnijela je krivičnu prijavu protiv osam osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, pričinivši štetu od oko 440.000 evra.

Region 23.09.2023 | 11:45
Osam osoba osumnjičeno za štetu od 440.000 evra

Кrivična prijava podnesena je protiv lica čiji su inicijali D.M. /75/, M.M. /74/, P.B. /63/, T.R. /53/, M.R. /67/, Ć.M. /63/, N.M. /53", svi iz Pljevalja, i Š.Z. /66/ iz Podgorice, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore, prenosi Srna.

"Sumnja se da je D.M. u svojstvu izvršnog direktora Zemljoradničke zadruge /ZZ/ `Doganje` Pljevlja, zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju u produženom trajanju pričinio materijalnu štetu ovoj zadruzi od ukupno 89.384 evra, zaključivši više ugovora o prodaji nepokretnosti ZZ `Doganje` po cijeni nižoj od tržišne", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je D.M. pri zaključenju ugovora o prodaji nepokretnosti sa kupcem L.N. iz Pljevalja notaru prikazao priznanice o plaćanju cjelokupne kupoprodajne cijene iako uplatnice nisu knjižene kroz blagajnu, niti je novac uplaćen, te tako za L.N pribavio protivpravnu imovinsku korist od 2.505 evra.

"D.M. kao izvršni direktor, a M.M. kao blagajnik pričinili su Zadruzi štetu od 1.500 evra prikazavši priznanice o plaćanju kupoprodajne cijene koja nije bila uknjižena u blagajnu, niti je novac uplaćivan, te građaninu pribavili protivpravnu imovinsku korist", navodi se u saopštenju.

Š.Z, u svojstvu izvršnog direktora Agrokooperative "Doganje", i T.R, u svojstvu predsjednika skupštine, kao i P.B, M.R, Ć.M i N.M. kao članovi skupštine, zloupotrebom položaja i prekoračenjem granica ovlaštenja drugom su pribavili protivpravnu imovinsku korist na štetu Agrokooperative, tako što se Š.Z. nije brinuo o zakonitosti rada zadruge za koju je bio odgovoran.

"Sumnja se da je Š.Z. donio rješenja o dodjeli sredstava za rješavanje stambenih potreba članovima Agrokooperative kojima je odredio da će se isplata novca izvršiti iz očekivane dobiti, iako je Agrokooperativa prestala da obavlja registrovanu djelatnost 2016. godine, a sredstava za ovu namjenu iskorištena od prodaje zemljišta koje je na taj način stavljeno u nezadružnu funkciju", navodi se u saopštenju.

On je nakon toga skupštini predložio da se svi članovi kooperative oslobode plaćanja kreditnih obaveza i na sjednici kojoj je prisustvovao direktor Š.Z. i članovi skupštine P.B, T.R, M.R, Ć.M. i N.M. su glasovima odlučili da se svi članovi Agrokooperative oslobode obaveze za dobijene i isplaćene kredite, a sredstava su obezbijeđena od prodaje imovine koja nije vlasništvo kooperanata. Imovina je na taj način stavljena u nezadružnu funkciju suprotno Zakonu o kooperativama čime su Agrokooperativi "Doganje" pričinili štetu od ukupno 343.656 evra.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar