У Народном музеју у Крушевцу отворена изложба о Јасеновцу

Изложба фотографија и докумената аутора Тање Тулековић и Дејана Мотла "Концентрациони логор Јасеновац 1941" отворена је у Народном музеју у Крушевцу у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији".

Србија 23.09.2023 | 11:01
У Народном музеју у Крушевцу отворена изложба о Јасеновцу

Директор Музеја у Крушевцу Никола Пантелић изразио је велико задовољство поводом гостовања ове изложбе, која је отворена синоћ, а посјетиоци ће моћи да је погледају до 6. октобра.

Аутор изложбе, музејски савјетник и директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић изјавила је да изложба документима и фотографијама упознаје јавност о историјским чињеницама које су претходиле формирању Концентрационог логора Јасеновац.

"Изложба садржи и преглед законске регулативе којом је створен привид законитости у стварању етнички чисте НДХ односно у дехуманизацији и екстерминацији Срба, Јевреја и Рома, о усташкој пропаганди коју су спроводили највиши усташки функционери, али и католички свештеници, те податке о прикључењу села Доња Градина систему логора", изјавила је Тулековићева Срни.

Тулековићева је истакла да је на тај начин Доња Градина постала највећи ликвидациони центар логора, а то доказује 105 масовних гробница распоређених на девет гробних поља.

Отварању су присуствовали савјетник у Представништву Републике Српске Борислав Максимовић, помоћник градоначелника Јелена Тодоровић, као и посланик у Скупштини Србије Зоран Томић, те други представници и директори установа града Крушевца.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борац

23.09.2023 11:57

Могао вам је додиг поклонити Јасеновацку градју. Он то све поклања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

23.09.2023 15:37

АКО ОН ЧУЈЕ ЗА ОВО И ТО ЋЕ ОН ПОКЛОНИТИ СВОИМ ПРИЈАТЕЉИМА.

Name

ре Борац

23.09.2023 16:17

Невјероватно си глуп.

Name

Ре Борац

23.09.2023 19:16

Браво борац. Паметни људи остављају доказе а не продавају.