U Narodnom muzeju u Кruševcu otvorena izložba o Jasenovcu

Izložba fotografija i dokumenata autora Tanje Tuleković i Dejana Motla "Кoncentracioni logor Jasenovac 1941" otvorena je u Narodnom muzeju u Кruševcu u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

Srbija 23.09.2023 | 11:01
U Narodnom muzeju u Кruševcu otvorena izložba o Jasenovcu

Direktor Muzeja u Кruševcu Nikola Pantelić izrazio je veliko zadovoljstvo povodom gostovanja ove izložbe, koja je otvorena sinoć, a posjetioci će moći da je pogledaju do 6. oktobra.

Autor izložbe, muzejski savjetnik i direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je da izložba dokumentima i fotografijama upoznaje javnost o istorijskim činjenicama koje su prethodile formiranju Кoncentracionog logora Jasenovac.

"Izložba sadrži i pregled zakonske regulative kojom je stvoren privid zakonitosti u stvaranju etnički čiste NDH odnosno u dehumanizaciji i eksterminaciji Srba, Jevreja i Roma, o ustaškoj propagandi koju su sprovodili najviši ustaški funkcioneri, ali i katolički sveštenici, te podatke o priključenju sela Donja Gradina sistemu logora", izjavila je Tulekovićeva Srni.

Tulekovićeva je istakla da je na taj način Donja Gradina postala najveći likvidacioni centar logora, a to dokazuje 105 masovnih grobnica raspoređenih na devet grobnih polja.

Otvaranju su prisustvovali savjetnik u Predstavništvu Republike Srpske Borislav Maksimović, pomoćnik gradonačelnika Jelena Todorović, kao i poslanik u Skupštini Srbije Zoran Tomić, te drugi predstavnici i direktori ustanova grada Кruševca.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borac

23.09.2023 11:57

Mogao vam je dodig pokloniti Jasenovacku gradju. On to sve poklanja.

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

23.09.2023 15:37

AKO ON ČUJE ZA OVO I TO ĆE ON POKLONITI SVOIM PRIJATELJIMA.

Name

re Borac

23.09.2023 16:17

Nevjerovatno si glup.

Name

Re Borac

23.09.2023 19:16

Bravo borac. Pametni ljudi ostavljaju dokaze a ne prodavaju.