Све наде полагали у Путина и Русију, ево како су прошли

Након 24 сата снаге Нагорно-Карабаха или Арцаха, како га зову Јермени, одлучиле су "да положе оружје", признају власт Азербејџана на том подручју те почну преговоре с Бакуом о "својој судбини" и интеграцији.

Свијет 22.09.2023 | 16:19
Све наде полагали у Путина и Русију, ево како су прошли

 Тиме је, чини се, ствар готова: Јерменија признаје пораз, а Азербејџан се тријумфално враћа на своје подручје које није надзирао више од 30 година.

Власти непризнате Републике Нагорно-Карабах објавиле су, како јављају стране агенције, да су постигле договор о потпуном прекиду ватре од 13 сати по локалном времену у среду, 20. септембра.

У склопу договора постигнутог уз посредовање руских „миротвораца“, али и разговора које је амерички државни секретар Ентони Блинкен имао с азербејџанским председником Илхамом Алијевим и јерменским премијером Николом Пашињаном, преостала јерменска војска биће повучена „из зоне деловања руског мировног корпуса“, а војска Карабаха биће распуштена и разоружана.

Ако је све то тако, чини се да је један од најдужих сукоба у Европи пред коначним расплетом, а могуће је да се мењају и геополитички односи на Кавказу јер у тај простор, сада уз све слабији утицај Русије, улази САД на који се Јерменија, посебно у последње време, све више ослања, окрећући леђа Русији.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен обавио је разговоре с азербејџанским председником Илхамом Алијевим и јерменским премијером Николом Пашињаном. Јерменији је потврдио да јемчи њен „територијални интегритет“ и одвратио Баку од наводних планова да крену и даље од Карабаха.

Но, Баку је искористио све већу слабост Јерменије, њено окретање од Русије и тај вакум између бирања нових заштитника да коначно стави тачку на „и“ на питање Нагорно-Карабаха.

Јерменија је у овом тренутку у међупростору, сама на свету, у транзицији између разочарања у Русију, која не може скрити злурадост због тога што се сада догађа, те покушаја да се умили Западу. Азербејџан је проценио да је њихов противник у таквој „банани“ да им је сада прилика за велику освету и поврат свог подручја, пише Јутарњи лист.

У Јеревану су пак, одмах након обнове ратних сукоба, избили велики насилни протести, једни пред зградом владе, и уз узвике „Пашињан издајник!“. Тамо се тражило да јерменска војска реагује и крене у помоћ Карабаху.

Истовремено је блокирана руска амбасада где се узвикивало „Русија издајник!“. Љутити Јермени сматрају да их је Русија оставила на цедилу и препустила Азербејџану. У Јеревану замерају да се руски „миротворци“, иако су имали мандат да могу употребити оружје ако су угрожени животи цивила, углавном баве евакуацијом цивила.

Због тога се у Јеревану припремају на нови егзодус који се очекује након оваквог расплета догађаја. Позивају се и на споразум према којем руски „миротворци“ могу употребити оружје, али Москва на то ћути, а Баку тврди да је тај део споразума неважећи јер га није потписала и азербејџанска страна.

Ако би Јерменија кренула на Азербејџан, то би био самоубилачки потез јер је у овом тренутку Јереван битно слабији од Азербејџана и без међународног залеђа. Стога се може претпоставити да до тога неће доћи, али зато могу избити нереди у самој Јерменији, па чак, како неки најављују, и могући грађански рат.

Арменија је и политички и економски на коленима и сама јер се тек сада уочавају озбиљнији обриси новог јерменског савезништва са Западом и дефинитивног окретања леђа Путину.

Овакав развој ситуације, чини се, потврђује да САД полако преузима реч у јерменско-азербејџанском спору те да Русија ипак полако губи онај утицај који је досад имала на том подручју. За Владимира Путина биће то врло јак ударац, иако неки сматрају да је овакав исход и „мала Путинова освета“ за „јерменски нож у леђа“.

Азербејџан неће испустити премоћ коју има, а осим тога, нажалост, Баку је свима пуно важнији од Јерменије.

Азербејџан је један од највећих нафтних и плинских извозника, што Западу треба због недостатка тих енергената из Русије. Запад такође жели Јерменију да привуче к себи како би себе поновно позиционирао у том делу краја Европе, али и да Русима смањи утицај, што се и догађа.

У свему томе бизарна је и злурада порука блиског Путиновог сарадника Дмитрија Медведева који је рекао да тако прође свако „ко кокетира с НАТО-ом“ и окреће леђа Русији.

Како било, Јерменија је у необраном грожђу, у врло неизвесној ситуацији која земљу може бацити у дуготрајну нестабилност, а ионако се налази на трусном геополитичком простору јужног Кавказа те је довољан само мали подстицај да запали унутрашњи сукоб с несагледивим последицама.

С друге стране, Азербејџан не жели да пропусти прилику да дотуче свог непријатеља те да и трећи пут дође до замрзавања сукоба који траје више од 30 година.

(Агенције) 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Не

22.09.2023 16:35

Могу да вјерујем да сте објавили овакав текст пун закључака из ББЦ кухиње. Зна се добро шта је јерменски предсједник Пашињан договарао и како је покушавао да сједи на двије столице Руске кривице овдје нема ни промил , још да буду сретни што су их спасили роталне погибије Тренутно се народ крије на аеродрому који је под руском заштитом Писаће се још о издаји Пашињана и његових америчких " пријатеља".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

22.09.2023 17:38

Зајеби ти то. Ето као ти знаш. Знаш као и ја.

Name

Ипе

22.09.2023 18:05

Ако се добро сјећам "вако" су Руси и са Косова разгулили.Кога су Руси "заштитили" до сад.Гдје су били кад је "Милосрдни Анђео" разносио индустрију,мостове,људе.

Name

Путко и миле

22.09.2023 19:21

Наше је да закухамо,а штафету вам остављамо,па како прођете

Name

'ВАКО ЋЕ ...

22.09.2023 16:49

И нас,да отпиле,још само да извуку преостали капитал из нафтног сектора! Рафинерије су већ уновчили,са домаћом БАНДОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

22.09.2023 16:57

Какве се овде неистине износе,да човјек не повјерује, Јермени су давно окренули леђа Русији и Путину, зато су и прошли овако ! У међувремену, Азербејџан је са Русијом склопио уговор о војној сардњи и куповини наоружања ! Занимљиво да САД и НАТО нису интервенисали против Ажербејџана, да спсе Јерменску мањину, као што су некада спашавали Албанце у Србији !

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

22.09.2023 17:05

Нема Русија ту кривице, Јерменска власт се окренула западу и кад је загустило закукали Русији, нешто слично као ми...Да Русија улази у рат са Азербејдзаном због идајника који су сами издали своје, није баш мудро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

22.09.2023 17:18

Ето теби треба вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.09.2023 17:29

Изгледа да ћемо и ми завршити као овај Нагорно Карабах по расположењу и причи народа а поготово шта ради руководсто РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.09.2023 17:59

Јерменски политицари су позвали амере, и натовце да их цувају, дакле окренули су ледја Русима, и ово је последица. Тридесет година трајала је застита Русије, и није било проблема, ста би сад, нека јадни народ пита своје политицаре, коме су окренули ледја и кога су позваки у помоц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

да…како да не

22.09.2023 18:55

Зато руски војници ”чувају мир” тамо

Name

Идеално

22.09.2023 21:53

Ајде паметњаковицу не булазни... Азери видјели да руси ни сами себе не могу одбранити а камо ли њих и искористили то. Процитали смо да су и неки руси из мировног контигента страдали, па ста, ниста... Ту су виси циљеви у питању, енергенти које има Азербејдзан, орузје које има Русија,,,све у свему ме подсјеца на РС Крајину...

Name

Мицко

22.09.2023 18:03

Све је боље него ратовати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2023 20:40

Боље бити у ЕУ у миру, него под цизмом смрдљивих сељацина и среброљубаца у рату!

Name

лала

22.09.2023 18:08

Подсјећа ме на једну покрајину на Балкану 😃, ипак се надам да неће овако завршити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwе

22.09.2023 20:34

Војне вјежбе с Американцима, а наде полагане у Русе. Чудна логика са трагичним крајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НГК

22.09.2023 21:43

...је постојао цијело моје дјетињство... Сјећам се дневника и извјештаја одатле... Данас га више нема. Као ни Либије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

22.09.2023 23:27

Да тачно, Јермени су тамо живили вијековима а више их неће бити, а Албанци који су се населили на Косово и Метохију тек после 1945.године, данас имају двије државе , Албанију и "косово" ! "Шта ти је демократија" ! 30 милиона Курда не треба помињати, они и даље немају државу а Црна Гора чланица НАТО-а( чак су црногорци мањина у сопственој држави, срби,бошњаци, албанци и хрвати су већина у ц. гору ) , нема зајебанције , "међународно право има да се поштује" !

Name

Карабах је Арменија

23.09.2023 01:44

Све док је постојала нада у мирну реинтеграцију и водили се разговори о томе било је релативно мирно и поред злоцина које је Арменија поцинила Азерима 90тих. Пасињан се разгоропадио и за врјеме посјете Нагорно Карабаху изјавио да је Нагорно Карабах Арменија( "И ту је био крај")

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОС

23.09.2023 05:39

Руси не могу ни себе заштити а камоли ту шаку биједних Арменаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССР

23.09.2023 12:08

А знате ли да је предаја Крима Украјини само фалсификовани документ?!

Name

Ах ти медији

23.09.2023 07:17

Занимљив текст и наслов текста,као и збивања у том региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рОмиз

23.09.2023 12:27

Нека се запитају сви који покушавају да одцијепе дио неке суверене државе на Балкану

ОДГОВОРИТЕ