ОЕБС позвао НСРС да одбаци Нацрт закона о НВО

Шеф Мисије ОЕБСА у Босни и Херцеговини Брајан Агелер упутио је отворено писмо народним посланицима Народне скупштине Републике Српске (НСРС) у којем је изразио дубоку забринутост у вези са законом који се налази у парламентарној процедури и који би могао да има озбиљан и негативан утицај на све који живе у РС.

Република Српска 21.09.2023 | 20:48
ОЕБС позвао НСРС да одбаци Нацрт закона о НВО

"Као што вам је сигурно познато, власти РС су нажалост одлучиле да наставе са поступком усвајања закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

Уколико буде усвојен, тај закон би имао веома значајне и негативне посљедице на остваривање основних људских права грађана у РС, као и на међународне и домаће обавезе Босне и Херцеговине, укључујући права садржана и у Уставу БиХ и у Уставу РС", наводи Аггелер.

Иако погрешно, назван „Законом о страним агентима“, овај закон би, како је додао Агелер, озбиљно нарушио право на слободу удруживања тако што би у значајној мјери смањио већ ионако недовољан и све мањи простор за функционисање организација цивилног друштва, независних медија и представника људских права у РС.

Тај закон би, поред тога, спријечио сарадњу са међународним партнерима и организацијама, укључујући и оне чија је БиХ и сама чланица.

"Иако су власти РС покушале да прикажу овај закон као закон који промовише транспарентност, он би лако могао да се искористи као средство стигматизације и ограничавања горе поменутих домаћих актера, а сви они већ дјелују под тешким и ограничавајућим условима у РС", додао је Агелер.

На крају, тај закон би омогућио забрану дјеловања организација цивилног друштва без постојања објективних и неопходних критеријума.

Имајући у виду друге регресивне кораке којима се ограничава остваривање основних слобода у РС, укључујући недавну поновну криминализацију клевете путем измјена и допуна Кривичног законика РС, Мисија сматра овај такозвани „Закон о страним агентима“ још једним озбиљним кораком уназад у односу према потпуном остваривању и очувању људских права и основних слобода.

(Фена) Фото:Архив

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ре

21.09.2023 21:10

Која је ово организација, чиме се бави, које су јој надлежности, јел' она има какве резултате свога рада? Или су и они трла баба лан, да јој прође дан, седмица, мјесец, година, ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2023 06:40

Је ли то прицас о НСРС?

Name

Бобар

22.09.2023 06:43

Код нас НС ради по находјењу водје, они донесу своје одлуке, оа ако продју, продју ако не , све по старом

Name

Фуј

22.09.2023 07:54

Организација у којој учествују све земље свијета. Али зна та организација да нико неће удружења рибара, љубитеља природе, ловаца, еколога, ботаничара, пољопривредника, правника, економиста итд. сматрати страним агенитма све док их не финансира УСД, НДИ, Сорош и слични који служе за наметање воље колективног запада. Е када се то деси они су управо то, страни агенит. Па зашто их онда не назвати правим именом.

Name

Рере

21.09.2023 23:30

Пусти ти организацију него гледај како гориво поскупљује и са њим хљеб и месо. Бице ту свега јер је глад прорадила?Вуциц је то на врииеме приметио у Србији.

ОДГОВОРИТЕ