OEBS pozvao NSRS da odbaci Nacrt zakona o NVO

Šef Misije OEBSA u Bosni i Hercegovini Brajan Ageler uputio je otvoreno pismo narodnim poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u kojem je izrazio duboku zabrinutost u vezi sa zakonom koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri i koji bi mogao da ima ozbiljan i negativan uticaj na sve koji žive u RS.

Republika Srpska 21.09.2023 | 20:48
OEBS pozvao NSRS da odbaci Nacrt zakona o NVO

"Kao što vam je sigurno poznato, vlasti RS su nažalost odlučile da nastave sa postupkom usvajanja zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Ukoliko bude usvojen, taj zakon bi imao veoma značajne i negativne posljedice na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava građana u RS, kao i na međunarodne i domaće obaveze Bosne i Hercegovine, uključujući prava sadržana i u Ustavu BiH i u Ustavu RS", navodi Aggeler.

Iako pogrešno, nazvan „Zakonom o stranim agentima“, ovaj zakon bi, kako je dodao Ageler, ozbiljno narušio pravo na slobodu udruživanja tako što bi u značajnoj mjeri smanjio već ionako nedovoljan i sve manji prostor za funkcionisanje organizacija civilnog društva, nezavisnih medija i predstavnika ljudskih prava u RS.

Taj zakon bi, pored toga, spriječio saradnju sa međunarodnim partnerima i organizacijama, uključujući i one čija je BiH i sama članica.

"Iako su vlasti RS pokušale da prikažu ovaj zakon kao zakon koji promoviše transparentnost, on bi lako mogao da se iskoristi kao sredstvo stigmatizacije i ograničavanja gore pomenutih domaćih aktera, a svi oni već djeluju pod teškim i ograničavajućim uslovima u RS", dodao je Ageler.

Na kraju, taj zakon bi omogućio zabranu djelovanja organizacija civilnog društva bez postojanja objektivnih i neophodnih kriterijuma.

Imajući u vidu druge regresivne korake kojima se ograničava ostvarivanje osnovnih sloboda u RS, uključujući nedavnu ponovnu kriminalizaciju klevete putem izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, Misija smatra ovaj takozvani „Zakon o stranim agentima“ još jednim ozbiljnim korakom unazad u odnosu prema potpunom ostvarivanju i očuvanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.

(Fena) Foto:Arhiv

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Re

21.09.2023 21:10

Koja je ovo organizacija, čime se bavi, koje su joj nadležnosti, jel' ona ima kakve rezultate svoga rada? Ili su i oni trla baba lan, da joj prođe dan, sedmica, mjesec, godina, ...

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2023 06:40

Je li to pricas o NSRS?

Name

Bobar

22.09.2023 06:43

Kod nas NS radi po nahodjenju vodje, oni donesu svoje odluke, oa ako prodju, prodju ako ne , sve po starom

Name

Fuj

22.09.2023 07:54

Organizacija u kojoj učestvuju sve zemlje svijeta. Ali zna ta organizacija da niko neće udruženja ribara, ljubitelja prirode, lovaca, ekologa, botaničara, poljoprivrednika, pravnika, ekonomista itd. smatrati stranim agenitma sve dok ih ne finansira USD, NDI, Soroš i slični koji služe za nametanje volje kolektivnog zapada. E kada se to desi oni su upravo to, strani agenit. Pa zašto ih onda ne nazvati pravim imenom.

Name

Rere

21.09.2023 23:30

Pusti ti organizaciju nego gledaj kako gorivo poskupljuje i sa njim hljeb i meso. Bice tu svega jer je glad proradila?Vucic je to na vriieme primetio u Srbiji.

ODGOVORITE