Градски и приградски превоз значајан за функционисање локалних заједница

Организација јавног градског и приградског превоза путника обавеза је локалних самоуправа које морају успоставити однос са превозницима.  Начине за коришћење и унапређење постојећих капацитета представницима општина и градова предочили су  саобраћајни стручњацима које је окупио Савез општина и градова Републике Српске. 

Република Српска 21.09.2023 | 19:27
Градски и приградски превоз значајан за функционисање локалних заједница

Градски превоз је једна од важних карактеристика које дефинишу градове као територијалне јединице. Такође је и основ одрживе урбане мобилности која је дефинисана у свим стратешким документима ЕУ. Управо је Европска  седмица урбане мобилности била повод да Савез општина и градова Републике Српске окупи стручњаке који ће говорити о овој теми. 

“Циљ данашњег округлог стола је унапређење мјера и активности на управљању јавним, градским и приградским превозом са циљем бољег коришћења капацитета градског превоза, али и повећања броја корисника.”, рекао је Ацо Пантић, генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске. 

Земље попут БиХ које желе приступити Унији, имају обавезу да ускладе законску регулативу са ЕУ стандардима за успостављање одрживог јавног превоза, наглашава професор Вук Богдановић.  

Вук Богдановић професор на Факултету техничких наука каже:

“Европском директивом је већ ријешено и дефинисано како и на који начин се може успоставити однос локалне заједнице, односно локалне самоуправе са превозницима. Она истиче обавезу локалних самоуправа да ако је то потребно, а врло често јесте, нађу моделе суфинансирања и укључе се у практично у субвенционисање јавног превоза како би он био одржив и приступачан за све категорије грађана.”

У Бијељини је актуелна израда Студије јавног превоза. “Гдје се, прије свега, ради на истраживању, односно теренском дијелу посла. Тренутно се ради мапирање постојећих траса линија и постојећих стајалишта, која се користе на линијама јавног, градског и приградског превоза.

Сљедећи корак јесте теренски дио посла гдје се ради истраживање одређеног броја путника, односно путника који користе јавни превоз.”, изјавио је Милан Лазаревић, шеф кабинета градоначелника Бијељине. 

Због великог броја аутомобила сви већи градови су прљави и загађени, па се поставља питање како направити транзицију прљавог, великог града у паметни град? 

“Ради се о стратешком циљу да у комбинацији ових здравих видова путовања, пјешачења, урбане микромобилности, масовног јавног градског транспорта потиснемо аутомобил у неке друге сфере за то постоје одређени алати.”, рекао је Данислав Драшковић, декан Саобраћајног факултета Паневропског универзитета Аперион.

Очекујемо да ће ова прича имати одјека у нашим локалним заједницама и да ћемо имплементирати нове пројекте како бисмо у наредних пет година добили нове градове у Републици Српској, поручили су окупљени. 

(БН) Фото:БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Макадам

21.09.2023 19:46

О чему ови.. Па на три до четири километра од Бијељине, чак и у самом граду, људи се гуше од прашине макадамских цеста, градоначелници се промјене али макадам остаје вјечан, каква црна урбана мобилност

ОДГОВОРИТЕ