Gradski i prigradski prevoz značajan za funkcionisanje lokalnih zajednica

Organizacija javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika obaveza je lokalnih samouprava koje moraju uspostaviti odnos sa prevoznicima.  Načine za korišćenje i unapređenje postojećih kapaciteta predstavnicima opština i gradova predočili su  saobraćajni stručnjacima koje je okupio Savez opština i gradova Republike Srpske. 

Republika Srpska 21.09.2023 | 19:27
Gradski i prigradski prevoz značajan za funkcionisanje lokalnih zajednica

Gradski prevoz je jedna od važnih karakteristika koje definišu gradove kao teritorijalne jedinice. Takođe je i osnov održive urbane mobilnosti koja je definisana u svim strateškim dokumentima EU. Upravo je Evropska  sedmica urbane mobilnosti bila povod da Savez opština i gradova Republike Srpske okupi stručnjake koji će govoriti o ovoj temi. 

“Cilj današnjeg okruglog stola je unapređenje mjera i aktivnosti na upravljanju javnim, gradskim i prigradskim prevozom sa ciljem boljeg korišćenja kapaciteta gradskog prevoza, ali i povećanja broja korisnika.”, rekao je Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske. 

Zemlje poput BiH koje žele pristupiti Uniji, imaju obavezu da usklade zakonsku regulativu sa EU standardima za uspostavljanje održivog javnog prevoza, naglašava profesor Vuk Bogdanović.  

Vuk Bogdanović profesor na Fakultetu tehničkih nauka kaže:

“Evropskom direktivom je već riješeno i definisano kako i na koji način se može uspostaviti odnos lokalne zajednice, odnosno lokalne samouprave sa prevoznicima. Ona ističe obavezu lokalnih samouprava da ako je to potrebno, a vrlo često jeste, nađu modele sufinansiranja i uključe se u praktično u subvencionisanje javnog prevoza kako bi on bio održiv i pristupačan za sve kategorije građana.”

U Bijeljini je aktuelna izrada Studije javnog prevoza. “Gdje se, prije svega, radi na istraživanju, odnosno terenskom dijelu posla. Trenutno se radi mapiranje postojećih trasa linija i postojećih stajališta, koja se koriste na linijama javnog, gradskog i prigradskog prevoza.

Sljedeći korak jeste terenski dio posla gdje se radi istraživanje određenog broja putnika, odnosno putnika koji koriste javni prevoz.”, izjavio je Milan Lazarević, šef kabineta gradonačelnika Bijeljine. 

Zbog velikog broja automobila svi veći gradovi su prljavi i zagađeni, pa se postavlja pitanje kako napraviti tranziciju prljavog, velikog grada u pametni grad? 

“Radi se o strateškom cilju da u kombinaciji ovih zdravih vidova putovanja, pješačenja, urbane mikromobilnosti, masovnog javnog gradskog transporta potisnemo automobil u neke druge sfere za to postoje određeni alati.”, rekao je Danislav Drašković, dekan Saobraćajnog fakulteta Panevropskog univerziteta Aperion.

Očekujemo da će ova priča imati odjeka u našim lokalnim zajednicama i da ćemo implementirati nove projekte kako bismo u narednih pet godina dobili nove gradove u Republici Srpskoj, poručili su okupljeni. 

(BN) Foto:BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Makadam

21.09.2023 19:46

O čemu ovi.. Pa na tri do četiri kilometra od Bijeljine, čak i u samom gradu, ljudi se guše od prašine makadamskih cesta, gradonačelnici se promjene ali makadam ostaje vječan, kakva crna urbana mobilnost

ODGOVORITE