Око запошлавања Кошарац и Хелез сложни као браћа

Савјет министара БиХ мијења Правилник о унутрашњој организацији Управе БиХ за заштиту здравља биља како би на функцију замјеника директора била именована Адела Вилеш-Бекташ која је тренутно у статусу в.д. замјеника директора те Управе, открива ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 21.09.2023 | 17:58
Око запошлавања Кошарац и Хелез сложни као браћа

Према важећем правилнику о унутрашњој организацији, замјеник директора мора имати завршен пољопривредни факултет, смјер заштита биља, ратарски, воћарско-виноградарски, водопривредне мелиорације, биљне производње или општи смјер.

„Адела Вилеш-Бекташ има завршен пољопривредни факултет, смјер прехрамбене технологије. Предложеним измјенама Правилника о унутрашњој организацији додаје се да замјеник директора може бити и кандидат који има завршен смјер прехрамбене технологије“, објашњава наш извор из Савјета министара.

Према његовим ријечима, проблем је што се уопште не крије да се све то ради како би Вилеш Бекташ промијенила в.д. статус и била именована за замјеника директора.

Он подсјећа да је Савјет министара половином јула именовао Предрага Јовића за директора Управе, а Рената Кнежевића за секретара са посебним задатком, док је Адела Вилеш-Бекташ именована за в.д. замјеника директора уз образложење да не испуњава услове за замјеника директора.

„С обзиром на то да на јавном конкурсу није било успјешних кандидата за радно мјесто замјеника директора, за в.д. је именована Адела Вилеш-Бекташ до окончања конкурсне процедуре, а најдуже  на период од три мјесеца. Агенција за државну службу БиХ задужена је да хитно распише конкурс за замјеника директора“, саопштено је послије те сједнице Савјета министара одржане половином јула.

Посебно лицемјерно је што се приједлогу измјена и допуна Правилника о унутрашњој организацији у чијем посједу је ЦАПИТАЛ каже да се „код замјеника директора мијењају посебни услови у погледу захтјеване стручне спреме како би се омогућило већем броју заинтересованих кандидата да се пријаве на јавне огласе који се буду расписивали“.

Наш саговорник каже да је то лицемјерно образложење зато што се правилник не мијења да би се „омогућило већем броју заинтересованих кандидата да се пријаве на конкурс“, већ се прилагођава стручној спреми кандидата чије именовање за замјеника директора је политички договорено, конкретно Адели Вилеш-Бекташ.

Он прецизира да Агенција за државну службу БиХ још није расписала конкурс, али да министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошараца на приједлог директора Управе Предрага Јовића пред Савјет министара планира да упути поменуте измјене правилника како би Адела Вилеш-Бекташ „по закону прошла“ за замјеника директора.

„Нико не доводи у питање њену стручност, јер је магистар прехрамбене технологије и доказана у струци, али као суграђанка министра одбране и потпредсједника СДП-а Зукана Хелеза слови и за његов кадар, тако да индиректно испада да док се у јавности сукобљавају, унутар Савјета министара Сташа Кошарац штима конкурс за кадрове Зукана Хелеза“, закључује наш саговорник.

(Цапитал)  Фото:Цапитал

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

З

21.09.2023 18:07

Ђавоља игранка у коло се ухватили, ко дивови међу људе се сјатили, све ће смеће помести бог, за времена које дође у том, слава богу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее

21.09.2023 18:15

Јели овај. Косарац. Јос није. Побјего.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно

21.09.2023 18:23

Браћа по бабине линије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

21.09.2023 18:28

Зато немојте слушати шта причају него гледајте шта раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писменост и образовање

21.09.2023 18:39

Не ваља вам кад се слажу, не ваља вам кад се не слажу. Договорите се једном сами са собом шта би вам одговарало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.09.2023 18:47

Ма сви смо ми слозни ко браца иза сцене неко мање неко висе а у јавност политицари ко керади грррррррр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ббб

21.09.2023 19:56

Стока и један и други

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд

21.09.2023 20:10

Клосарац - име све говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

21.09.2023 20:11

И какве везе сада има Хелез са њом?на који начин је Хелез утицо или утиче да се именује она?сем сто неко жели сада да стави патриоту и човека,Хелеза у исту раван са фукаром и насилником који бије своју жену из самозване"пц"Кошарцем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

22.09.2023 05:00

Само за Прњавор,живјела Република Србска,за "клошарца* си у праву!

Name

Милена

22.09.2023 09:12

Нису они паметни већ су без стида а образ и не знају шта је осим кад се брију па мисле да је то једино значење имања и не имања образа ! Проблем је што ми немамо мозак, дефинитивно !

ОДГОВОРИТЕ