Oko zapošlavanja Košarac i Helez složni kao braća

Savjet ministara BiH mijenja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja kako bi na funkciju zamjenika direktora bila imenovana Adela Vileš-Bektaš koja je trenutno u statusu v.d. zamjenika direktora te Uprave, otkriva CAPITAL.

Bosna i Hercegovina 21.09.2023 | 17:58
Oko zapošlavanja Košarac i Helez složni kao braća

Prema važećem pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, zamjenik direktora mora imati završen poljoprivredni fakultet, smjer zaštita bilja, ratarski, voćarsko-vinogradarski, vodoprivredne melioracije, biljne proizvodnje ili opšti smjer.

„Adela Vileš-Bektaš ima završen poljoprivredni fakultet, smjer prehrambene tehnologije. Predloženim izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji dodaje se da zamjenik direktora može biti i kandidat koji ima završen smjer prehrambene tehnologije“, objašnjava naš izvor iz Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, problem je što se uopšte ne krije da se sve to radi kako bi Vileš Bektaš promijenila v.d. status i bila imenovana za zamjenika direktora.

On podsjeća da je Savjet ministara polovinom jula imenovao Predraga Jovića za direktora Uprave, a Renata Kneževića za sekretara sa posebnim zadatkom, dok je Adela Vileš-Bektaš imenovana za v.d. zamjenika direktora uz obrazloženje da ne ispunjava uslove za zamjenika direktora.

„S obzirom na to da na javnom konkursu nije bilo uspješnih kandidata za radno mjesto zamjenika direktora, za v.d. je imenovana Adela Vileš-Bektaš do okončanja konkursne procedure, a najduže  na period od tri mjeseca. Agencija za državnu službu BiH zadužena je da hitno raspiše konkurs za zamjenika direktora“, saopšteno je poslije te sjednice Savjeta ministara održane polovinom jula.

Posebno licemjerno je što se prijedlogu izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u čijem posjedu je CAPITAL kaže da se „kod zamjenika direktora mijenjaju posebni uslovi u pogledu zahtjevane stručne spreme kako bi se omogućilo većem broju zainteresovanih kandidata da se prijave na javne oglase koji se budu raspisivali“.

Naš sagovornik kaže da je to licemjerno obrazloženje zato što se pravilnik ne mijenja da bi se „omogućilo većem broju zainteresovanih kandidata da se prijave na konkurs“, već se prilagođava stručnoj spremi kandidata čije imenovanje za zamjenika direktora je politički dogovoreno, konkretno Adeli Vileš-Bektaš.

On precizira da Agencija za državnu službu BiH još nije raspisala konkurs, ali da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košaraca na prijedlog direktora Uprave Predraga Jovića pred Savjet ministara planira da uputi pomenute izmjene pravilnika kako bi Adela Vileš-Bektaš „po zakonu prošla“ za zamjenika direktora.

„Niko ne dovodi u pitanje njenu stručnost, jer je magistar prehrambene tehnologije i dokazana u struci, ali kao sugrađanka ministra odbrane i potpredsjednika SDP-a Zukana Heleza slovi i za njegov kadar, tako da indirektno ispada da dok se u javnosti sukobljavaju, unutar Savjeta ministara Staša Košarac štima konkurs za kadrove Zukana Heleza“, zaključuje naš sagovornik.

(Capital)  Foto:Capital

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Z

21.09.2023 18:07

Đavolja igranka u kolo se uhvatili, ko divovi među ljude se sjatili, sve će smeće pomesti bog, za vremena koje dođe u tom, slava bogu

ODGOVORITE
Name

Eeee

21.09.2023 18:15

Jeli ovaj. Kosarac. Jos nije. Pobjego.

ODGOVORITE
Name

Ispravno

21.09.2023 18:23

Braća po babine linije

ODGOVORITE
Name

Normalan

21.09.2023 18:28

Zato nemojte slušati šta pričaju nego gledajte šta rade.

ODGOVORITE
Name

Pismenost i obrazovanje

21.09.2023 18:39

Ne valja vam kad se slažu, ne valja vam kad se ne slažu. Dogovorite se jednom sami sa sobom šta bi vam odgovaralo.

ODGOVORITE
Name

BL

21.09.2023 18:47

Ma svi smo mi slozni ko braca iza scene neko manje neko vise a u javnost politicari ko keradi grrrrrrrr.

ODGOVORITE
Name

Bbb

21.09.2023 19:56

Stoka i jedan i drugi

ODGOVORITE
Name

Papakland

21.09.2023 20:10

Klosarac - ime sve govori.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

21.09.2023 20:11

I kakve veze sada ima Helez sa njom?na koji način je Helez utico ili utiče da se imenuje ona?sem sto neko želi sada da stavi patriotu i čoveka,Heleza u istu ravan sa fukarom i nasilnikom koji bije svoju ženu iz samozvane"pc"Košarcem?

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

22.09.2023 05:00

Samo za Prnjavor,živjela Republika Srbska,za "klošarca* si u pravu!

Name

Milena

22.09.2023 09:12

Nisu oni pametni već su bez stida a obraz i ne znaju šta je osim kad se briju pa misle da je to jedino značenje imanja i ne imanja obraza ! Problem je što mi nemamo mozak, definitivno !

ODGOVORITE