Фискални савјет има оштре замјерке Влади Српске

– Фискални савјет Републике Српске позвао је Владу да се контролише у потрошњи јавног новца ако жели да одржи финансијску стабилност и спријечи повећање дефицита.

Република Српска 21.09.2023 | 11:59
Фискални савјет има оштре замјерке Влади Српске

Наиме, власт је у прошлој години пробила законски лимит када је ријеч о консолидованом буџетском дефициту, а у који, поред републичког спадају и буџети локалних заједница и фондова.

Он је у 2022. износио 466,85 милиона КМ односно 3,21 одсто БДП-а.

Како је по закону тај лимит три одсто, Влада је морала да прави Програм фискалне консолидације о којем ће се расправљати на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске.

У том програму предложене су конкретне мјере које је Фискални савјет оцијенио адекватним и спроводивим, али уз ефикасно и одговорно управљање јавним финансијама и строго контролисање даље јавне потрошње, а водећи се принципом штедње.

„Неопходно је спровођење рестриктивне фискалне политике и то, прије свега, смањењем неприоритетних текућих расхода и непродуктивних јавних инвестиција уз повећање прихода, повећање пореске дисциплине и наплате јавних прихода“, наводе у Фискалном савјету Српске.

Они не искључују ни долазак економске кризе, која сигурно неће заобићи ни Републику Српску.

„У случају настанка економске кризе која би захватила и Републику Српску биће потребно додатно смањење свих неприоритетних расхода, а нарочито материјалних трошкова те обустављање незапочетих непродуктивних капиталних улагања и набавки попут пословних простора и аутомобила“, наводи се у њиховом мишљењу.

Влада коначно да спроведе реформу јавних предузећа

Фискални савјет тражи и да се коначно спроведе реформа јавних предузећа те да се и она укључе у програм фискалне консолидације.

Она би према њиховој оцјени требала бити ефикаснија и да обезбјеђују додатне приходе у буџет, а да успут и смање расходе пословања.

Савјет примјећује и да Република Српска још нема социјалну карту, која је по њиховој оцјени веома важна.

„Истичемо потребу израде социјалне карте, како би се повећала ефикасност социјалних давања и избјегла неселективна давања, односно како би се средства усмјеравала што праведније најугроженијим категоријама становништва“, кажу у савјету.

Такође, они упозоравају Владу да је поред смањења дефицита неопходно строго водити рачуна о даљем процесу задуживања.

Са друге стране, Влада огроман дефицит правда повећањем плата и пензија у Српској.

Тако су на примјер приходи у 2022. години расли за 338 милиона марака, али су се расходи повећали за скоро дупло и били су за 669 милиона КМ већи него 2021. године.

Поред плата и пензија, власт је у изборној години дијелила једнократну помоћ од по 100 марака борцима, младима и пензионерима.

Обећавају да ће повећати пореску дисциплину и више радити на сузбијању сиве економије што би требало довести до боље наплате јавних прихода.

„У наредном периоду планиране су измјене у оквиру опорезивања дохотка физичких лица, како би се извршила прерасподјела и дошло до додатног повећања плата. Такође, планирано је проширење пореске основице пореза на доходак на накнаде које тренутно нису предмет опорезивања. Посебан акценат се ставља на опорезивање прихода од удјела у капиталу“, наводи се Плану владе за финансијску консолидацију.

Од локалних заједница ће тражити да преиспитају пореске стопе и да их ускладе са инфлацијом, што би био још један додатни извор новца.

Такође, најављују и успостављање новог система фискализације, који би требао да уведе пореску дисциплину.

„Повећање обухвата и основице за опорезивање као посљедица увођења новог система требало би да доведе и до пораста пореских прихода“, наводе у Влади Српске.

Тврде да су активности на реформи јавних предузећа започете, те да ће резултати тога бити видљиви у будућности.

(<стронг>Цапитал) Фото: Влада РС

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Питам се поново

21.09.2023 12:12

Изгледа да је крај ближи него ли изгледа? Можда је због тога почео да рат да присвоји државну имовину како би и даље продавали оно што им не припада. Сад це они скочити до Орбан на савјетовање. Ста ли це му сад понудити, можда зграду Владе или зграду председника на откуп? Не би било лоше? Још мјесец, два да саставимо, па онда ста буде, буде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

21.09.2023 12:15

5000 км цивилној заштити, а инвалидима 500км, афером сликање са инвалидима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2023 12:17

Борци и пензионери немају довољно новаца за крух и љекове , а ове бурлине цвијећке са бурлом троше све незарађено и задужују кредитима све чак и нерођене у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

21.09.2023 12:25

Пензионери и бирци имају свега, и добро им је, иначе гласали би против лопова и хајдука.

Name

РЕ Ре

21.09.2023 14:07

ЦОВЈЕЦЕ ПЕНЗИОНЕРЕ НЕ ТРЕБА ЗАЛИТ. ОНИ СУ ЊЕГОВА НАЈСИГУРНИЈА ГЛАСАЦКА КАТЕГОРИЈА. СВАКИ СЕ КУНЕ У ДОДИКА. ЗНАМ ИЗ ПРВЕ РУКЕ ЈЕР САМ ВОЗАЦ АУТОБУСА И КАД ПРЕД ИЗБОРЕ ДОДИК НАРЕДИ ДА СЕ ПЕНЗИОНЕРИ ВОЗАЈУ НА ИЗЛЕТЕ ,САМО ДА ЦУЈЕТЕ СТА ПРИЦАЈУ. ДОДИК ЈЕ ЗА ЊИХ БОГ.

Name

Нострадамус

21.09.2023 12:23

А како це Расо, Миле и други да казу својој дјеци немогу ти дати милион овога пута добит цес 900 хиљада и обезбједјење.Мислим то је немогуце,без три милиона дјеца неце ни да те прихвате као оца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Нострадамус

21.09.2023 12:44

Хахахаххаха, ма ни да те погледају.

Name

ГРУЈО

21.09.2023 12:30

Видим ја пожурила Бурлина багра набављати нова аута. Кога послије брига што је буџет пробијен. А ако буде смањења давања предлажем да се то прво намирује са ставке пензионера и борачких накнада. Што мање једемо брже ћемо умирати. Аферим лажни предсједниче и теби и твом вођењу политике. Само ожежи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Основно питање

21.09.2023 12:33

КО и КАКО може зауставити власт да се алаво задузује, да арци узете кредите, да краде буџет и да даје паре својим тајкунима. КО и КАКО?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

21.09.2023 13:24

Је право питање...

Name

Осто ја

21.09.2023 13:52

Може Високи представник.Може а неће.Неће због тога што све иде по плану.Њихов пулен управо приводи крају пројекат”ој другови јел вам жао,јел вам жао,јел вам жао растанак се примакао”!

Name

Ре

21.09.2023 15:05

Морају се они задуживати кад нису способни да направе амбијент да привуку инвеститоре и прикупе више пореза и уплата за пензионо и социјално, све више пензоса и све више расту дугови за социјално. у првих 6 мј, у односу на прошлу годину тај број је 7000 хиљада пензионера, главна њихова зарада су акцизе и ПДВ , гориво код нас поскупљује и кад барел пада и расте и то је главни извор за буџет, запад да хоће и да му не одговарају лако би склонио ову власт.

Name

Виц године...

21.09.2023 12:45

Да успоре са трошењем лове сад кад гори под ногама тотално????Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2023 16:12

А милиони за рекламирање дрзавних фирми и информатизацију, све то иде гамилији, зету од кума и осталим алавим секташима

Name

Посматрач

21.09.2023 12:59

Чуј ови као савјетују владу а нигдје их није било. Опет манипулишу и зајебавају народ, као сад се они нашли да савјетују кад је све уништено, опљачкано. Како вас ништа није срамота, смрадови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

21.09.2023 13:05

Њих нико неможе обуздати у трошењу новца,поготово од када о задужењу не одлучује народна скупштина већ влада.Знам да би они и у скупштини гласали за задужења али би бар било видљиво колико се задужују и гдје иду паре.Овако влада само задужује незнамо колико и троши незнамо гдје.Фактички их нико не контролише а то би требала бити скупштина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А немојте

21.09.2023 15:10

Прљави корумпиран8 политицари су својој дјеци кумовима родбини партнерима подобнима морал8 све обезбедити то тако треба само због љубави према дрзави и народу! Они су за гиниса поодавнооо а изнад закона харају!

Name

Ре А немојте

21.09.2023 16:23

А и становниство које цути и гледа своју пропаст је за Гиниса??? За поцетак, треба прозовати јавно и казњавати носиоце правосудних функција, тузиоце и судије који ослобадјају убице и криминалце, да су имало ститили право и правду, мање би људи иселило, а мање би крали ови мафијаси на власти. Овако 700 000 заробљених дуса, од којих је бар 300 000 лопова милионера у свим нивоима власти и њихових послусника, ухљеба који су се продали да би запослили своју дјецу или за 100-200 КМ пред изборе и прасеце и јагњеце шаторијаде. Ко би текао колико сељаклука и необразованих примитиваца зиви у овој Републици која демографски и економски нестаје?

Name

А

21.09.2023 13:13

Одакле ови долазе , да ли припадају режиму , или ... ако припадају режиму , значи : трла баба лан , да јој прође дан . Постоји и могућност , пошто се ови никада досад нису појављивали и мало ко зна ко су и шта су , да их је режим ангажовао да , умјесто њих изнесу стварно стање , а то је колапс и народа и режима , али и републике . Али , то већина , оних који то желе да виде и да чују , већ зна , да је колапс већ наступио у свим сферама живота , захваљујући , управо режиму .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

21.09.2023 13:24

Зоро спаси народ и пензиониси се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

21.09.2023 13:48

Гаси свјетло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.09.2023 13:49

Сада. Када је све шупље и празно. Нема више шта СУСТАВИТИ. Скоро скупа аута су купована. То је последње, граби свако себи. А Пензионери и Борци су били довољни да од почетка скину некућевну Власт. АЛИ НИСУ ИЗГЛЕДА ИМАЛИ ПАМЕТИ. Када нестане неће бити ни за њихову ДИЈЕЦУ. Којима обично кажу. "Чувај свој посао". У Државној управи у Електру у Пошти у Шумаријама у Банкама у Агенцијама у разним Бироима, итд. "Касно, Марко, на Косово стиже". Обичан човијек из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

21.09.2023 14:00

Е то ће ићи мало теже,навикло се трошити и задуживати како да сад престану..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахахахаха

21.09.2023 14:24

Срање кроз густо грање. Дзаба паметовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

21.09.2023 15:14

Зашто се дужебрици толико нервирају?Плате,пензије,инвалиднине на време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже има ли те

21.09.2023 15:59

Нејаки диспечер, Др.Дјокић маде ин Лондон, Зора звана виљамовка, Шулић потрчко, боже саклони и сачувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

21.09.2023 17:14

Када це банкрот зна ли се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.09.2023 17:30

Оканите се Владе Републике Српске јер има ко по закону да њих контролише! Боље да се ви душебрижници позабавите о својим финасијама када ступи на снагу закон којим ћете морати народу да објасните ко вас све финансира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

21.09.2023 17:42

Опорезујте алкохол, дуванске производе и луксуз до максимума и ето прихода. Господо, пиво испод сатора на Стрицицима је било 8 КМ и није се могло нанијети, а мозете мислити приход газде, а колико је дрзава од тога добила. Строго контролусати такву работу као и оне назови музицаре који за ноц узму по неколико хиљда КМ а не плацају никакав порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.09.2023 21:54

Вама. Колико Вас је паметњаковића. Питање: КАДА ЋЕ БАНКРОТ".

ОДГОВОРИТЕ