Fiskalni savjet ima oštre zamjerke Vladi Srpske

– Fiskalni savjet Republike Srpske pozvao je Vladu da se kontroliše u potrošnji javnog novca ako želi da održi finansijsku stabilnost i spriječi povećanje deficita.

Republika Srpska 21.09.2023 | 11:59
Fiskalni savjet ima oštre zamjerke Vladi Srpske

Naime, vlast je u prošloj godini probila zakonski limit kada je riječ o konsolidovanom budžetskom deficitu, a u koji, pored republičkog spadaju i budžeti lokalnih zajednica i fondova.

On je u 2022. iznosio 466,85 miliona KM odnosno 3,21 odsto BDP-a.

Kako je po zakonu taj limit tri odsto, Vlada je morala da pravi Program fiskalne konsolidacije o kojem će se raspravljati na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

U tom programu predložene su konkretne mjere koje je Fiskalni savjet ocijenio adekvatnim i sprovodivim, ali uz efikasno i odgovorno upravljanje javnim finansijama i strogo kontrolisanje dalje javne potrošnje, a vodeći se principom štednje.

„Neophodno je sprovođenje restriktivne fiskalne politike i to, prije svega, smanjenjem neprioritetnih tekućih rashoda i neproduktivnih javnih investicija uz povećanje prihoda, povećanje poreske discipline i naplate javnih prihoda“, navode u Fiskalnom savjetu Srpske.

Oni ne isključuju ni dolazak ekonomske krize, koja sigurno neće zaobići ni Republiku Srpsku.

„U slučaju nastanka ekonomske krize koja bi zahvatila i Republiku Srpsku biće potrebno dodatno smanjenje svih neprioritetnih rashoda, a naročito materijalnih troškova te obustavljanje nezapočetih neproduktivnih kapitalnih ulaganja i nabavki poput poslovnih prostora i automobila“, navodi se u njihovom mišljenju.

Vlada konačno da sprovede reformu javnih preduzeća

Fiskalni savjet traži i da se konačno sprovede reforma javnih preduzeća te da se i ona uključe u program fiskalne konsolidacije.

Ona bi prema njihovoj ocjeni trebala biti efikasnija i da obezbjeđuju dodatne prihode u budžet, a da usput i smanje rashode poslovanja.

Savjet primjećuje i da Republika Srpska još nema socijalnu kartu, koja je po njihovoj ocjeni veoma važna.

„Ističemo potrebu izrade socijalne karte, kako bi se povećala efikasnost socijalnih davanja i izbjegla neselektivna davanja, odnosno kako bi se sredstva usmjeravala što pravednije najugroženijim kategorijama stanovništva“, kažu u savjetu.

Takođe, oni upozoravaju Vladu da je pored smanjenja deficita neophodno strogo voditi računa o daljem procesu zaduživanja.

Sa druge strane, Vlada ogroman deficit pravda povećanjem plata i penzija u Srpskoj.

Tako su na primjer prihodi u 2022. godini rasli za 338 miliona maraka, ali su se rashodi povećali za skoro duplo i bili su za 669 miliona KM veći nego 2021. godine.

Pored plata i penzija, vlast je u izbornoj godini dijelila jednokratnu pomoć od po 100 maraka borcima, mladima i penzionerima.

Obećavaju da će povećati poresku disciplinu i više raditi na suzbijanju sive ekonomije što bi trebalo dovesti do bolje naplate javnih prihoda.

„U narednom periodu planirane su izmjene u okviru oporezivanja dohotka fizičkih lica, kako bi se izvršila preraspodjela i došlo do dodatnog povećanja plata. Takođe, planirano je proširenje poreske osnovice poreza na dohodak na naknade koje trenutno nisu predmet oporezivanja. Poseban akcenat se stavlja na oporezivanje prihoda od udjela u kapitalu“, navodi se Planu vlade za finansijsku konsolidaciju.

Od lokalnih zajednica će tražiti da preispitaju poreske stope i da ih usklade sa inflacijom, što bi bio još jedan dodatni izvor novca.

Takođe, najavljuju i uspostavljanje novog sistema fiskalizacije, koji bi trebao da uvede poresku disciplinu.

„Povećanje obuhvata i osnovice za oporezivanje kao posljedica uvođenja novog sistema trebalo bi da dovede i do porasta poreskih prihoda“, navode u Vladi Srpske.

Tvrde da su aktivnosti na reformi javnih preduzeća započete, te da će rezultati toga biti vidljivi u budućnosti.

(Capital) Foto: Vlada RS

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Pitam se ponovo

21.09.2023 12:12

Izgleda da je kraj bliži nego li izgleda? Možda je zbog toga počeo da rat da prisvoji državnu imovinu kako bi i dalje prodavali ono što im ne pripada. Sad ce oni skočiti do Orban na savjetovanje. Sta li ce mu sad ponuditi, možda zgradu Vlade ili zgradu predsednika na otkup? Ne bi bilo loše? Još mjesec, dva da sastavimo, pa onda sta bude, bude?

ODGOVORITE
Name

Du

21.09.2023 12:15

5000 km civilnoj zaštiti, a invalidima 500km, aferom slikanje sa invalidima?

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2023 12:17

Borci i penzioneri nemaju dovoljno novaca za kruh i ljekove , a ove burline cvijećke sa burlom troše sve nezarađeno i zadužuju kreditima sve čak i nerođene u RS.

ODGOVORITE
Name

Rale

21.09.2023 12:25

Penzioneri i birci imaju svega, i dobro im je, inače glasali bi protiv lopova i hajduka.

Name

RE Re

21.09.2023 14:07

COVJECE PENZIONERE NE TREBA ZALIT. ONI SU NJEGOVA NAJSIGURNIJA GLASACKA KATEGORIJA. SVAKI SE KUNE U DODIKA. ZNAM IZ PRVE RUKE JER SAM VOZAC AUTOBUSA I KAD PRED IZBORE DODIK NAREDI DA SE PENZIONERI VOZAJU NA IZLETE ,SAMO DA CUJETE STA PRICAJU. DODIK JE ZA NJIH BOG.

Name

Nostradamus

21.09.2023 12:23

A kako ce Raso, Mile i drugi da kazu svojoj djeci nemogu ti dati milion ovoga puta dobit ces 900 hiljada i obezbjedjenje.Mislim to je nemoguce,bez tri miliona djeca nece ni da te prihvate kao oca.

ODGOVORITE
Name

@Nostradamus

21.09.2023 12:44

Hahahahhaha, ma ni da te pogledaju.

Name

GRUJO

21.09.2023 12:30

Vidim ja požurila Burlina bagra nabavljati nova auta. Koga poslije briga što je budžet probijen. A ako bude smanjenja davanja predlažem da se to prvo namiruje sa stavke penzionera i boračkih naknada. Što manje jedemo brže ćemo umirati. Aferim lažni predsjedniče i tebi i tvom vođenju politike. Samo ožeži.

ODGOVORITE
Name

Osnovno pitanje

21.09.2023 12:33

KO i KAKO može zaustaviti vlast da se alavo zaduzuje, da arci uzete kredite, da krade budžet i da daje pare svojim tajkunima. KO i KAKO?????

ODGOVORITE
Name

To

21.09.2023 13:24

Je pravo pitanje...

Name

Osto ja

21.09.2023 13:52

Može Visoki predstavnik.Može a neće.Neće zbog toga što sve ide po planu.Njihov pulen upravo privodi kraju projekat”oj drugovi jel vam žao,jel vam žao,jel vam žao rastanak se primakao”!

Name

Ре

21.09.2023 15:05

Морају се они задуживати кад нису способни да направе амбијент да привуку инвеститоре и прикупе више пореза и уплата за пензионо и социјално, све више пензоса и све више расту дугови за социјално. у првих 6 мј, у односу на прошлу годину тај број је 7000 хиљада пензионера, главна њихова зарада су акцизе и ПДВ , гориво код нас поскупљује и кад барел пада и расте и то је главни извор за буџет, запад да хоће и да му не одговарају лако би склонио ову власт.

Name

Vic godine...

21.09.2023 12:45

Da uspore sa trošenjem love sad kad gori pod nogama totalno????Hahahaha

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2023 16:12

A milioni za reklamiranje drzavnih firmi i informatizaciju, sve to ide gamiliji, zetu od kuma i ostalim alavim sektašima

Name

Posmatrač

21.09.2023 12:59

Čuj ovi kao savjetuju vladu a nigdje ih nije bilo. Opet manipulišu i zajebavaju narod, kao sad se oni našli da savjetuju kad je sve uništeno, opljačkano. Kako vas ništa nije sramota, smradovi.

ODGOVORITE
Name

Arsa

21.09.2023 13:05

Njih niko nemože obuzdati u trošenju novca,pogotovo od kada o zaduženju ne odlučuje narodna skupština već vlada.Znam da bi oni i u skupštini glasali za zaduženja ali bi bar bilo vidljivo koliko se zadužuju i gdje idu pare.Ovako vlada samo zadužuje neznamo koliko i troši neznamo gdje.Faktički ih niko ne kontroliše a to bi trebala biti skupština.

ODGOVORITE
Name

A nemojte

21.09.2023 15:10

Prljavi korumpiran8 politicari su svojoj djeci kumovima rodbini partnerima podobnima moral8 sve obezbediti to tako treba samo zbog ljubavi prema drzavi i narodu! Oni su za ginisa poodavnooo a iznad zakona haraju!

Name

Re A nemojte

21.09.2023 16:23

A i stanovnistvo koje cuti i gleda svoju propast je za Ginisa??? Za pocetak, treba prozovati javno i kaznjavati nosioce pravosudnih funkcija, tuzioce i sudije koji oslobadjaju ubice i kriminalce, da su imalo stitili pravo i pravdu, manje bi ljudi iselilo, a manje bi krali ovi mafijasi na vlasti. Ovako 700 000 zarobljenih dusa, od kojih je bar 300 000 lopova milionera u svim nivoima vlasti i njihovih poslusnika, uhljeba koji su se prodali da bi zaposlili svoju djecu ili za 100-200 KM pred izbore i prasece i jagnjece šatorijade. Ko bi tekao koliko seljakluka i neobrazovanih primitivaca zivi u ovoj Republici koja demografski i ekonomski nestaje?

Name

A

21.09.2023 13:13

Odakle ovi dolaze , da li pripadaju režimu , ili ... ako pripadaju režimu , znači : trla baba lan , da joj prođe dan . Postoji i mogućnost , pošto se ovi nikada dosad nisu pojavljivali i malo ko zna ko su i šta su , da ih je režim angažovao da , umjesto njih iznesu stvarno stanje , a to je kolaps i naroda i režima , ali i republike . Ali , to većina , onih koji to žele da vide i da čuju , već zna , da je kolaps već nastupio u svim sferama života , zahvaljujući , upravo režimu .

ODGOVORITE
Name

Narod

21.09.2023 13:24

Zoro spasi narod i penzionisi se.

ODGOVORITE
Name

baja

21.09.2023 13:48

Gasi svjetlo!

ODGOVORITE
Name

+

21.09.2023 13:49

Sada. Kada je sve šuplje i prazno. Nema više šta SUSTAVITI. Skoro skupa auta su kupovana. To je poslednje, grabi svako sebi. A Penzioneri i Borci su bili dovoljni da od početka skinu nekućevnu Vlast. ALI NISU IZGLEDA IMALI PAMETI. Kada nestane neće biti ni za njihovu DIJECU. Kojima obično kažu. "Čuvaj svoj posao". U Državnoj upravi u Elektru u Pošti u Šumarijama u Bankama u Agencijama u raznim Biroima, itd. "Kasno, Marko, na Kosovo stiže". Običan čovijek iz RS.

ODGOVORITE
Name

Miki

21.09.2023 14:00

E to će ići malo teže,naviklo se trošiti i zaduživati kako da sad prestanu..

ODGOVORITE
Name

Ahahahaha

21.09.2023 14:24

Sranje kroz gusto granje. Dzaba pametovanje.

ODGOVORITE
Name

OO7

21.09.2023 15:14

Zašto se dužebrici toliko nerviraju?Plate,penzije,invalidnine na vreme.

ODGOVORITE
Name

Bože ima li te

21.09.2023 15:59

Nejaki dispečer, Dr.Djokić made in London, Zora zvana viljamovka, Šulić potrčko, bože sakloni i sačuvaj.

ODGOVORITE
Name

Dejan

21.09.2023 17:14

Kada ce bankrot zna li se

ODGOVORITE
Name

Milan

21.09.2023 17:30

Okanite se Vlade Republike Srpske jer ima ko po zakonu da njih kontroliše! Bolje da se vi dušebrižnici pozabavite o svojim finasijama kada stupi na snagu zakon kojim ćete morati narodu da objasnite ko vas sve finansira!

ODGOVORITE
Name

Mrki

21.09.2023 17:42

Oporezujte alkohol, duvanske proizvode i luksuz do maksimuma i eto prihoda. Gospodo, pivo ispod satora na Stricicima je bilo 8 KM i nije se moglo nanijeti, a mozete misliti prihod gazde, a koliko je drzava od toga dobila. Strogo kontrolusati takvu rabotu kao i one nazovi muzicare koji za noc uzmu po nekoliko hiljda KM a ne placaju nikakav porez.

ODGOVORITE
Name

+

21.09.2023 21:54

Vama. Koliko Vas je pametnjakovića. Pitanje: KADA ĆE BANKROT".

ODGOVORITE