У случају "Крунић" још се чека на Врховни суд Српске

- На пресуду Окружног суда у Бањалуци за убиство бањалучког бизнисмена Славише Крунића и његовог пратиоца Жарка Павловића жалили су се и Републичко јавно тужилаштво и браниоци оптужених, али још није познато када ће те жалбе бити разматране у Врховном суду Републике Српске.

Република Српска 21.09.2023 | 11:11
У случају "Крунић" још се чека на Врховни суд Српске

Подсјетимо, 15. јула прошле године Бенеди Ђукановић звани Бенџо и Родољуб Гајић осуђени су на укупно 60 година робије за двоструко убиство, те покушај убиства возача Горана Илића, који је у нападу рањен.

Ђукановић је осуђен на 40 година због припреме, организовања и извршења убиства и недозвољеног држања оружја, а Гајић, који је био радник Крунићевог "Сецтор Сецуритyја", осуђен је на 20  затвора за помагање у овом злочину.

Емилио Балдо ослобођен је оптужби због недостатка доказа и пуштен је из притвора.

Републичко јавно тужилаштво жалило се на ослобађајућу пресуду Балди, а жалбе су изјавили и адвокати преостале двојице оптужених, којима су изречене затворске казне.

"Жалбу на пресуду Окружног суда у предмету који се односи на убиство Славише Крунића и Жарка Павловића су изјавили: Републичко јавно тужилаштво, Бенеди Ђукановић, адвокат Татјана Савић (бранилац Ђукановића) и адвокат Маринко Бркић (бранилац Гајића). Предмет још није у плану рјешавања предмета, тако да вам у овом тренутку не можемо дати информацију када ће бити разматране жалбе", каже за "Независне новине" Јелена Деспотовић, секретар Врховног суда Републике Српске.

Драгица Тојагић, секретар Републичког јавног тужилаштва, каже да је, увидом у евиденције, утврђено да је 1. новембра 2022. Врховном суду РС изјављена жалба на пресуду Окружног суда у Бањалуци од 15. јула 2022. године, а којом се пресуда побија у дијелу којим је Балдо ослобођен оптужбе за тешко убиство.

"Тужилаштво је жалбу изјавило због битне повреде одредаба кривичног поступка, јер у пресуди нису наведени разлози о одлучним чињеницама, односно исти су нејасни, те због погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања. Тужилаштво Врховном суду предлаже да жалбу уважи, преиначи првостепену пресуду у побијаном дијелу, тако што ће оптуженог Емилија Балда огласити кривим због извршеног кривичног дјела тешко убиство и казнити у складу са законом или да пресуду у побијаном дијелу укине и врати првостепеном суду на поновно суђење", каже Тојагићева.

Према њеним ријечима, када је у питању дио пресуде који се односи на Ђукановића и Гајића, одлука суда је правилна и њима су изречене санкције адекватне и пропорционалне извршеним кривичним дјелима и личности оптужених.

"Сједница Вијећа Врховног суда у овом жалбеном поступку још није заказана", нагласила је и Тојагићева у изјави за "Независне новине".

Татјана Савић, адвокат Ђукановића, каже да је жалбу уложила 19. новембра 2022. Њен брањеник је још увијек у притвору.

"Од јула 2022. уопште није контролисана оправданост даљег трајања притвора", каже Савићева за "Независне новине".

Она истиче да је жалбу на пресуду Ђукановићу изјавила због битних повреда одредаба кривичног поступка, због повреда Кривичног закона, те погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

"Сматрам да оваква првостепена пресуда не може опстати и да ју је неопходно укинути и одредити нови претрес", рекла је Савићева.

Крунић и Павловић, подсјетимо, убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима код Лакташа. У размјени ватре тада је убијен и Жељко Ковачевић, који је означен као један од нападача.

(Независне) Фото: Курир/Yоутубе/Принтсцреен

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

21.09.2023 11:26

Данијела Миловановић обични Додиков послушник послије пада режима њу прву ухапсити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.09.2023 11:31

Јадан цовјек изгуби главу,ал'ко цовјек оста медј'људима до вијека.Био сам му на сахрани иако сам га два пута у зивоту видио и сњим сједио',ал'висе није ни требало да се одмах увиди да је то цовјек,од цасти и образа,на вијек .Сто за злотворе који то гнусно дјело урадисе никад нико помислити неце,а камоли реци.То је суд,а ови полтрони сто сад сједе по судницама нека иде на образ то сто су у функцији окупације'српског Народа,али и то це проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2023 13:15

И ја сам само два пута имао контакт са покојним Славишом и видио каква је величина био. Исао сам му на сахрану и онда се видило какав је човјек био километарска колона,и сад се јос не зна коме је све помогао и ваљао . Да је само 20 људи у босни онаквих све би друкчије и боље изгледало. Бек му је лака црна земља.

Name

Песимиста

21.09.2023 15:40

@Драгане.Неце окупација проци јер окупатори су све сназнији,а ми све слабији.

Name

сале

21.09.2023 12:26

Какав суд, судије, тузиоци, то је све лоповија,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квази-БиХ дрзава?

21.09.2023 12:45

Тзв. БиХ-институције носе фигуративно одговарајуца имена, нема у њима ниста! То види свако разуман.

Name

Јаффа

21.09.2023 15:02

Нема ни права ни правде. Колико је само неријешених случајева.

Name

Дамир

21.09.2023 17:17

Па повни ити волити Дрзаву и док сви ми небудемо изасли на Улице нема ниста од тога они се Богате нама продају Национализам и Зовот ти продје а ти цекај која Будала вјерује да це РС бити Дрзава или да це неко несто добити само Криминал овдје добија а он нема ни Вјеру ни Нацију кад су око Пара све мозе!

Name

РД

21.09.2023 12:43

Само полако, доћи ће ђаво по своје! Слава ти и вјечни помен велики човјече и пријатељу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ван Гог

21.09.2023 12:45

Кад падне власт све то одма по хапсити. А и у истрагу све цланове СнсдА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

21.09.2023 12:57

До сада се небројено пута показало тачним да кад власт убија то се никада не осуди. Срдјан Кнежевић, Зељко Марковиц, Ристо Југовиц, Љубиша Савиц ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2023 16:33

Бас тако

Name

БЛ

21.09.2023 13:10

Јако добро сам познавао покојног Славишу Крунића.... људескара и добротвор. Уби га несој, нељуди, стока ситног зуба и канализација. Само да би се дочепали ниеговог свега. Пошто је овде све тако како је, могу само да им пожелим све зло овог свијета. Свим учесницима. Да добију што више "пакета" у Београду??? Да им на нос изађе свака кап крви покојника и свака суза ожалошћених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.09.2023 14:39

О налогодавцу ни ријеци, наравно. Као и у свакој мафијаској дрзави тако је и код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

21.09.2023 15:34

Ко је убио Милана Вукелица Ко је убио судиницу Мирјану Трбојевиц Ко је Убио Давида Драгицевица Ко је стварни налогодавац убиства сефа Крим Полиције Раденка Басица Докле це Ратна Паравојна Полиција која је настала на Убијању цивила муцењима силовањима логорима да организује и стити убице ратне злоцинце и терористе.

ОДГОВОРИТЕ