U slučaju "Krunić" još se čeka na Vrhovni sud Srpske

- Na presudu Okružnog suda u Banjaluci za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića žalili su se i Republičko javno tužilaštvo i branioci optuženih, ali još nije poznato kada će te žalbe biti razmatrane u Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Republika Srpska 21.09.2023 | 11:11
U slučaju "Krunić" još se čeka na Vrhovni sud Srpske

Podsjetimo, 15. jula prošle godine Benedi Đukanović zvani Bendžo i Rodoljub Gajić osuđeni su na ukupno 60 godina robije za dvostruko ubistvo, te pokušaj ubistva vozača Gorana Ilića, koji je u napadu ranjen.

Đukanović je osuđen na 40 godina zbog pripreme, organizovanja i izvršenja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, a Gajić, koji je bio radnik Krunićevog "Sector Securityja", osuđen je na 20  zatvora za pomaganje u ovom zločinu.

Emilio Baldo oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza i pušten je iz pritvora.

Republičko javno tužilaštvo žalilo se na oslobađajuću presudu Baldi, a žalbe su izjavili i advokati preostale dvojice optuženih, kojima su izrečene zatvorske kazne.

"Žalbu na presudu Okružnog suda u predmetu koji se odnosi na ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića su izjavili: Republičko javno tužilaštvo, Benedi Đukanović, advokat Tatjana Savić (branilac Đukanovića) i advokat Marinko Brkić (branilac Gajića). Predmet još nije u planu rješavanja predmeta, tako da vam u ovom trenutku ne možemo dati informaciju kada će biti razmatrane žalbe", kaže za "Nezavisne novine" Jelena Despotović, sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske.

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, kaže da je, uvidom u evidencije, utvrđeno da je 1. novembra 2022. Vrhovnom sudu RS izjavljena žalba na presudu Okružnog suda u Banjaluci od 15. jula 2022. godine, a kojom se presuda pobija u dijelu kojim je Baldo oslobođen optužbe za teško ubistvo.

"Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer u presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, odnosno isti su nejasni, te zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Tužilaštvo Vrhovnom sudu predlaže da žalbu uvaži, preinači prvostepenu presudu u pobijanom dijelu, tako što će optuženog Emilija Balda oglasiti krivim zbog izvršenog krivičnog djela teško ubistvo i kazniti u skladu sa zakonom ili da presudu u pobijanom dijelu ukine i vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje", kaže Tojagićeva.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju dio presude koji se odnosi na Đukanovića i Gajića, odluka suda je pravilna i njima su izrečene sankcije adekvatne i proporcionalne izvršenim krivičnim djelima i ličnosti optuženih.

"Sjednica Vijeća Vrhovnog suda u ovom žalbenom postupku još nije zakazana", naglasila je i Tojagićeva u izjavi za "Nezavisne novine".

Tatjana Savić, advokat Đukanovića, kaže da je žalbu uložila 19. novembra 2022. Njen branjenik je još uvijek u pritvoru.

"Od jula 2022. uopšte nije kontrolisana opravdanost daljeg trajanja pritvora", kaže Savićeva za "Nezavisne novine".

Ona ističe da je žalbu na presudu Đukanoviću izjavila zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, zbog povreda Krivičnog zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

"Smatram da ovakva prvostepena presuda ne može opstati i da ju je neophodno ukinuti i odrediti novi pretres", rekla je Savićeva.

Krunić i Pavlović, podsjetimo, ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša. U razmjeni vatre tada je ubijen i Željko Kovačević, koji je označen kao jedan od napadača.

(Nezavisne) Foto: Kurir/Youtube/Printscreen

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

BANJA LUKA

21.09.2023 11:26

Danijela Milovanović obični Dodikov poslušnik poslije pada režima nju prvu uhapsiti!

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.09.2023 11:31

Jadan covjek izgubi glavu,al'ko covjek osta medj'ljudima do vijeka.Bio sam mu na sahrani iako sam ga dva puta u zivotu vidio i snjim sjedio',al'vise nije ni trebalo da se odmah uvidi da je to covjek,od casti i obraza,na vijek .Sto za zlotvore koji to gnusno djelo uradise nikad niko pomisliti nece,a kamoli reci.To je sud,a ovi poltroni sto sad sjede po sudnicama neka ide na obraz to sto su u funkciji okupacije'srpskog Naroda,ali i to ce proci.

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2023 13:15

I ja sam samo dva puta imao kontakt sa pokojnim Slavišom i vidio kakva je veličina bio. Isao sam mu na sahranu i onda se vidilo kakav je čovjek bio kilometarska kolona,i sad se jos ne zna kome je sve pomogao i valjao . Da je samo 20 ljudi u bosni onakvih sve bi drukčije i bolje izgledalo. Bek mu je laka crna zemlja.

Name

Pesimista

21.09.2023 15:40

@Dragane.Nece okupacija proci jer okupatori su sve snazniji,a mi sve slabiji.

Name

sale

21.09.2023 12:26

Kakav sud, sudije, tuzioci, to je sve lopovija,...

ODGOVORITE
Name

Kvazi-BiH drzava?

21.09.2023 12:45

Tzv. BiH-institucije nose figurativno odgovarajuca imena, nema u njima nista! To vidi svako razuman.

Name

Jaffa

21.09.2023 15:02

Nema ni prava ni pravde. Koliko je samo neriješenih slučajeva.

Name

Damir

21.09.2023 17:17

Pa povni iti voliti Drzavu i dok svi mi nebudemo izasli na Ulice nema nista od toga oni se Bogate nama prodaju Nacionalizam i Zovot ti prodje a ti cekaj koja Budala vjeruje da ce RS biti Drzava ili da ce neko nesto dobiti samo Kriminal ovdje dobija a on nema ni Vjeru ni Naciju kad su oko Para sve moze!

Name

RD

21.09.2023 12:43

Samo polako, doći će đavo po svoje! Slava ti i vječni pomen veliki čovječe i prijatelju!

ODGOVORITE
Name

Van Gog

21.09.2023 12:45

Kad padne vlast sve to odma po hapsiti. A i u istragu sve clanove SnsdA.

ODGOVORITE
Name

Lija

21.09.2023 12:57

Do sada se nebrojeno puta pokazalo tačnim da kad vlast ubija to se nikada ne osudi. Srdjan Knežević, Zeljko Markovic, Risto Jugovic, Ljubiša Savic ...

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2023 16:33

Bas tako

Name

BL

21.09.2023 13:10

Jako dobro sam poznavao pokojnog Slavišu Krunića.... ljudeskara i dobrotvor. Ubi ga nesoj, neljudi, stoka sitnog zuba i kanalizacija. Samo da bi se dočepali niegovog svega. Pošto je ovde sve tako kako je, mogu samo da im poželim sve zlo ovog svijeta. Svim učesnicima. Da dobiju što više "paketa" u Beogradu??? Da im na nos izađe svaka kap krvi pokojnika i svaka suza ožalošćenih.

ODGOVORITE
Name

Zoran

21.09.2023 14:39

O nalogodavcu ni rijeci, naravno. Kao i u svakoj mafijaskoj drzavi tako je i kod nas.

ODGOVORITE
Name

Sloboda

21.09.2023 15:34

Ko je ubio Milana Vukelica Ko je ubio sudinicu Mirjanu Trbojevic Ko je Ubio Davida Dragicevica Ko je stvarni nalogodavac ubistva sefa Krim Policije Radenka Basica Dokle ce Ratna Paravojna Policija koja je nastala na Ubijanju civila mucenjima silovanjima logorima da organizuje i stiti ubice ratne zlocince i teroriste.

ODGOVORITE