Жестока борба моћника за ловиште „Мањача“

– Министри, директори јавних предузећа и установа, народни посланици, утицајни привредници и други моћни појединци из јавног и политичког живота подијељени у два ловачка удружења користећи свој утицај и функције воде жестоку борбу за ловиште „Мањача“, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 20.09.2023 | 12:17
Жестока борба моћника за ловиште „Мањача“

На једној страни је ловачко удружење „Змијање“ којим руководи бивши директор полиције Републике Српске и актуелни директор СИПА Дарко Ћулум, а на другој новоформирано удружење „Мањача-Стричићи-Бањалука“ на чијем челу је предсједник Кинолошког савеза Републике Српске и један од најпознатијих ловаца у Српској Предраг Узелац.

Поред Ћулума, чланови ЛУ „Змијање“ су дугогодишњи функционер Ловачког савеза РС Боро Бојанић који је тренутно предсједник Скупштине ЛУ „Змијање“, затим бивши предсједник Скупштине града Бањалука и народни посланик Младен Илић, потом замјеник директора КПЗ „Бањалука“ Раденко Вујасин, зет предсједника Српске Павле Ћоровић, бањалучки адвокат Владо Ковачевић, бивши начелник Полицијске управе Бањалука Бошко Панџа и низ утицајних привредника из Бањалуке.

С друге стране, чланови ЛУ „Мањача-Стричићи-Бањалука“ су бивши посланик и директор јавног предузећа „Гас-Рес“ Момчило Антонић који је предсједник скупштине овог удружења, затим његов отац и сувласник приватне фирме „Венера“ Саво Антонић, потом познати бањалучки привредник и дугогодишњи предсједник ЛУ „Мањача-Стричићи“ Момчило Ђукић који је више од двије деценије ведрио и облачио ловиштем на Мањачи и низ других моћних појединаца и заљубљеника у лов.

Поред набројаних, Предраг Узелац који је дуго година био члан и предсједник ЛУ „Поткозарје“ узда се да ће у борби за добијање ловишта добити подршку утицајних чланова тог удружења, међу којима су најпознатији бивши министар унутрашњих послова Драган Лукач и бивши члан Предсједништва БиХ и члан Колегијума Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић.

Минић поништио, па поново расписао конкурс

Борбу за ловиште отворио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, а уједно и предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић који је почетком септембра расписао јавни конкурс за додјелу на коришћење ловишта “Мањача”.

Оно што је интересантно је да је прије два мјесеца поништен ранији конкурс за додјелу тог ловишта. У образложењу одлуке о поништавању тог првог конкурса који је расписан половином априла, Минић је навео да „уговори о додјели ловишта истичу 2026. године и да ће се прије тога урадити ново установљавање ловишта, те да није сврсисходно давати ловиште на коришћење на период од десет година док се не донесе одлука о његовом статусу“.

Из министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде није одговорено на наша питања шта се то у међувремену промијенило, па је поново расписан конкурс о додјели ловишта „Мањача“ укупне површине 31.898 хектара, иако је исти конкурс поништен прије два мјесеца, а одлука о поништавању објављена 3. јула у Службеном гласнику РС.

Из министарства без одговора

Поред тога, у одлуци о поништавању конкурса наводи се да су утврђени проблеми током трајања уговора о додјели ловишта “Мањача” због чега је исто одузето том удружењу и додијељено на привремено газдовање шумском газдинству “Бања Лука”.

Из ресорног министарства није одговорено ни на питања какви су конкретно проблеми утврђени, али у ловачким круговима је познато да се у вези кориштења ловишта „Мањача“ годинама воде спорови.

„То ловиште је једино у Српској које се простире на територији четири општине, Бањалука, Рибник, Оштра Лука и Мркоњић Град. Оно је прије више од 20 година упркос противљењу ЛУ „Змијање“ дато на газдовање ЛУ „Мањача-Стричићи“ којим је руководио бањалучки привредник Момчило Ђукић. Врховни суд РС је 2001. године оспорио ту одлуку зато што ју је потписао тадашњи помоћник министра, умјесто министра, али та пресуда је остала мртво слово на папиру“, објашњава наш саговорник одлично упућен у стање у ловству у РС.

Он даље објашњава да је ЛУ „Мањача-Стричићи“ функционисало до 2017. године, када је угашено, а формирано је ново удружење и регистровано под називом „Мањача-Бањалука“.

„Ново удружење је наставило да газдује ловиштем, иако га није по законској процедури добило на газдовање, тако да су проблеми наставили да се гомилају и на крају је министарство ловиште дало на привремено кориштење шумском газдинству Бања Лука“, прецизира наш саговорник.

И Додика упетљавају у цијелу причу

У међувремену је, наставља он, формирано ново удружење сада под називом „Мањача-Стричићи-Бањалука“ на чијем челу је Предраг Узелац.

„То најновије удружење жели да добије ловиште „Мањача“ на кориштење, али исто то жели и ЛУ „Змијање“. Биће јако интересантно гледати ту борбу и ко ће на крају добити ловиште, јер су на обе стране моћници који желе да изађу као побједници“, истиче наш саговорник.

Он истиче да се не треба се изненадити ако у цијелу причу око додјеле ловишта упетљају и самог Милорада Додика који се до сада није уплитао у ловство.

Прва концесија

Влада РС прије десетак дана је фирми “Технички ремонт Братунац“, чији је власник посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Славенко Ристић, додијелила концесију за обављање ловне дјелатности у привредном ловишту „Клековача“ које се простире на више од 8.000 хектара на територији Источног Дрвара и Рибника.

„Концесија се додјељује на период од 20 година. Концесионар је дужан уплатити једнократну накнаду од 17.500 КМ, а висина концесионе накнаде износи 5.700 КМ годишње“, наводи се у одлуци о додјели концесије.

Ова одлука изазвала је међу ловцима бојазан да би сва најатрактивнија ловишта у Српској у будућности могла да заврше у приватним рукама.

Предраг Узелац каже да је готово цјелокупно чланство бившег ЛУ „Мањача-Стричићи“ прешло у ново удружење и да је најлогичније да ловиште њима буде додијељено на газдовање.

„Ми смо од старог удружења преузели све ловно-техничке и ловно-узгојне објекте и наши чланови су ловци који су све те објекте градили и одржавали и ловили у том ловишту, тако да је најприродније да они и даље воде главну ријеч у том ловишту. Ми ћемо се пријавити на конкурс, без обзира на то да ли ће се ловиште додјељивати на десет година или само на двије године, односно док се не уради нови Елаборат о установљавању ловишта на подручју РС“, каже Узелац за ЦАПИТАЛ.

С друге стране, Дарко Ћулум каже да остаје нејасно зашто је конкурс поништен, па поново расписан и истиче да је најлогичније било да ловиштем газдује бањалучка шумарија док се не уради нови Елаборат о установљавању ловишта који би требао да буде израђен до 2025. године.

„ЛУ „Змијање“ ће се сигурно пријавити на конкурс, јер ми сматрамо да то ловиште нама припада и да нам је одузето на непрописан начин“, каже кратко Ћулум за Цапитал.

(Цапитал) Фото: Цапитал

 

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Јоја

20.09.2023 12:32

Бице вепар 3000 км хаххаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реее

21.09.2023 11:00

Саво Миниц исти вепар

Name

Папа Мајк

20.09.2023 12:39

А како се то одузима на прописан начин???!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао мајко ...

20.09.2023 12:47

Шта смо дочекали , да наше шуме и планине окупирају ратни профитери , дезертери и они који нису нити упамтили рат за републику , а ми борци , који смо остали без здравља , без дијелова тијела , многи изгинули , многи већ помрли од "доброг" живота , нама не треба ништа , а имали смо обећање од Радована Караџића , да ће сваки борац добити по 10 дунума шуме , а ево сада се види , ко умјесто нас добија све , па и шуме и планине . Сва је прилика , да ово све неће изаћи на добро , ово је , мало је рећи , постало ненормално и не слути на добро . Сваким даном све горе и теже за обичан и поштен народ , а властодршци и њихови ближњи отеше све од народа и од републике , скоро па нико од њих није учествовао у њеном стварању , напротив . Не вриједи , борци , истински борци , писати којекакве објаве , треба пријећи са ријечи на дјела .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 18:10

Јесте насјели на сраткова обећања ма браво

Name

Драган

20.09.2023 12:48

Још мало нико од вас и неце бити ловац а камоли да це добити да газдује с ловиштем,све шљам и багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУкулеле

20.09.2023 12:54

Шта је њихив највећи проблем у животу_ Ко нас је клео није дангубио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

20.09.2023 12:55

Не бори се багра да посуми голети ,нахрани животиње него само због лова незнају ста ће од бјеса фуј🤢

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД ПРОКЛЕТНИЦИ

20.09.2023 13:02

Ста ако народ запоцне лове на њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 14:18

Да, у неком тренутку се све преокрене, видјет цемо ко ве бити ловац, а ко ловина?

Name

Ре

20.09.2023 14:38

Они мисле да могу све. Срећа да је БиХ као држава власник имовине у РС, јер би и то продали. Зато се они боре, као они су патриоте, а све покрадоше.

Name

Види моцника

20.09.2023 13:03

Стварно треба бјезати одавде

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.09.2023 13:10

Овај Предраг Узелац је јако лош човјек, препотентан и надобудан! У пар наврата смо били присутни на истом мјесту и истом друштв тј. он се само појави нико га није звао и почне своју демагогију из минуса и туши никада да стане, али ћуте му сви јер сила прилика тако налаже ( има кума који је утицајан био у том тренутку па није ок да му се замјерамо)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

20.09.2023 15:18

Ј... вас лов, то је највеце проклетство, гријех бре.

Name

Мирослав

21.09.2023 17:06

Е мој пријатељу љубомора је теска ствар поздрав за Педју великог цовијека доброг срца ❤️

Name

+

20.09.2023 13:22

Зар има још шта отимати од ресурса у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риболовац

20.09.2023 13:28

Таман кад нас је у РС све кренуло изби овај проблем. Шта ћемо сад и шта нам је чинити? Али, не лези враже, опет постоји излаз, односно свијетло на крају тунела, а то је наш честити Милорад. Он ће да ријеши и овај проблем, а наше је само да узивамо и да се ништа не бринемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 14:25

Слатко се насмијах😅😅😅😅

Name

Ре

20.09.2023 13:53

Багра... стока...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиловац

20.09.2023 14:12

Лове беспомоћне животиње... Фуј, смрадови једни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.09.2023 14:35

Сумњам да је иста остало и у сумама.

Name

Јесу

20.09.2023 14:51

Дивни за кавеза

Name

Борац рс

20.09.2023 14:17

Нека се чувају велики звијери, на кочића збору, биће свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види подмладак секте

20.09.2023 14:20

Фуј олосу и багро, марс назад одакле сте досли, срамота сте овог народа🤮🤮🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бикови

20.09.2023 14:37

Рудоње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

20.09.2023 14:48

све сељобери,а ми градјани морали напустити своје домове..

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

20.09.2023 15:01

а кад би се заратило ови сви храбри ловци би први нагулили преко гране, мајмуни обични, са пушкама од 20 000 марака и опремом и керовима од пар хиљада , олош

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

20.09.2023 15:16

Најбоље да изадју и љепо зузму стране, порокqју се. Ко презиви нек газдује !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

20.09.2023 15:20

Гдје се може узети било какав новац ту су и ови "борци" за народ и правду. Сљам......

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

20.09.2023 15:40

Измисљена удрузења и измисљене агенције .Таквих је на хиљаде јос само да отворе агенцију за разврат и оргије то би био прави погодак.Од силних измисљотина и трпања новца у дјепове сви су постали овисници.Ово су толике глупости а тек фаце да нема даље.Тај посао је на принципу ја теби ти мени и мој до мога.Сви су гадљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

20.09.2023 15:43

Ово удружења гдје су ови политичари мањача-стричићи са момчиломом мандићем ту је све поштено сврстајте се у то удружење! Змијање је старо и престао удружење које је све радило по статуту а то је ПРЕВАЗИЂЕНО је поштен рад ништа не доноси зато га треба под хитно угадити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

20.09.2023 15:47

Бјезте.пуститее их да на миру лове.колико су грамзиви поубијаце де медјусобно у лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.09.2023 16:03

Понос нашег народа на обе стране, туго моја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Сајиц

20.09.2023 16:42

Дали је неко и хоцели преузети и обавезе по правосназној пресуди суда која је донесена против ЛУ ,,Мањаца,,Стрицици Бања лука ,а односи се у предмету Радни спор који сам добио против Тадасњег ЛУ.О стране ОС Бањалука је тада блокиран рацун удрузења који су имали код Уникредит банке и без обзира на обавезе које су имали по наведеној пресуди Момцило Дјукиц је својим везама и везицама занемарио тај ЗР и отворио нови и наставио даљње нелегалне радње непостујици одлику Висег Суда да је обавезан изврсити правосназну пресуди истог.Питам се дали је данас могуце да сваки послодавац који има правосназну пресуду и блокиран рацун исту занемари ,отвори нови рн,промијени назив и настави да обавља и даље послове као и раније,а да нема санкција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жизел

20.09.2023 17:06

Ратни профитер не мозе бити РЕПУБЛИКА СРПСКА.Дозовите се људи,разбуцајмо багру за сва времена.Вриједјају нам интелигенцију са лазним патриотизмом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.09.2023 17:10

Знате ли ону пјесму од Дине Мерлина све је лаж све осим смрти е тако је и код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејани

20.09.2023 18:07

Саво Минић био нацелник опстине Самац за вријеме поплаве. Неким чудом када су сви санирали штету и брали бригу како да надокнаде сто су изгубили за вријеме поплаве, Саво направи нову кућу у Самцу и ником ништа. Зато је добио награду да добије још бољу функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

20.09.2023 19:03

Све би то Тито смјестио на голи оток. Кад се врате неби се сјећали ни како се зову ни гдје су били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 20:34

Ови су гори од јадних зивотиња трба на њих хајку и лов отворити за викенд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловац

20.09.2023 20:51

Да није Тито направио ово око полигона, Мањача би била већа од Лондона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

20.09.2023 23:27

Мој Покојни Дјед, имао је обичај рећи : "алал се ова сељадија осилила" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

20.09.2023 23:46

Ја мислим, а и предлазем, да ове интересне групе узму пуске у руке и правац сума... Тамо то ријесите пускама и ција цизма остане да гази по ловисту , логицно његово ловисте...

ОДГОВОРИТЕ