Žestoka borba moćnika za lovište „Manjača“

– Ministri, direktori javnih preduzeća i ustanova, narodni poslanici, uticajni privrednici i drugi moćni pojedinci iz javnog i političkog života podijeljeni u dva lovačka udruženja koristeći svoj uticaj i funkcije vode žestoku borbu za lovište „Manjača“, otkriva CAPITAL.

Republika Srpska 20.09.2023 | 12:17
Žestoka borba moćnika za lovište „Manjača“

Na jednoj strani je lovačko udruženje „Zmijanje“ kojim rukovodi bivši direktor policije Republike Srpske i aktuelni direktor SIPA Darko Ćulum, a na drugoj novoformirano udruženje „Manjača-Stričići-Banjaluka“ na čijem čelu je predsjednik Kinološkog saveza Republike Srpske i jedan od najpoznatijih lovaca u Srpskoj Predrag Uzelac.

Pored Ćuluma, članovi LU „Zmijanje“ su dugogodišnji funkcioner Lovačkog saveza RS Boro Bojanić koji je trenutno predsjednik Skupštine LU „Zmijanje“, zatim bivši predsjednik Skupštine grada Banjaluka i narodni poslanik Mladen Ilić, potom zamjenik direktora KPZ „Banjaluka“ Radenko Vujasin, zet predsjednika Srpske Pavle Ćorović, banjalučki advokat Vlado Kovačević, bivši načelnik Policijske uprave Banjaluka Boško Pandža i niz uticajnih privrednika iz Banjaluke.

S druge strane, članovi LU „Manjača-Stričići-Banjaluka“ su bivši poslanik i direktor javnog preduzeća „Gas-Res“ Momčilo Antonić koji je predsjednik skupštine ovog udruženja, zatim njegov otac i suvlasnik privatne firme „Venera“ Savo Antonić, potom poznati banjalučki privrednik i dugogodišnji predsjednik LU „Manjača-Stričići“ Momčilo Đukić koji je više od dvije decenije vedrio i oblačio lovištem na Manjači i niz drugih moćnih pojedinaca i zaljubljenika u lov.

Pored nabrojanih, Predrag Uzelac koji je dugo godina bio član i predsjednik LU „Potkozarje“ uzda se da će u borbi za dobijanje lovišta dobiti podršku uticajnih članova tog udruženja, među kojima su najpoznatiji bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i bivši član Predsjedništva BiH i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Minić poništio, pa ponovo raspisao konkurs

Borbu za lovište otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ujedno i predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić koji je početkom septembra raspisao javni konkurs za dodjelu na korišćenje lovišta “Manjača”.

Ono što je interesantno je da je prije dva mjeseca poništen raniji konkurs za dodjelu tog lovišta. U obrazloženju odluke o poništavanju tog prvog konkursa koji je raspisan polovinom aprila, Minić je naveo da „ugovori o dodjeli lovišta ističu 2026. godine i da će se prije toga uraditi novo ustanovljavanje lovišta, te da nije svrsishodno davati lovište na korišćenje na period od deset godina dok se ne donese odluka o njegovom statusu“.

Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovoreno na naša pitanja šta se to u međuvremenu promijenilo, pa je ponovo raspisan konkurs o dodjeli lovišta „Manjača“ ukupne površine 31.898 hektara, iako je isti konkurs poništen prije dva mjeseca, a odluka o poništavanju objavljena 3. jula u Službenom glasniku RS.

Iz ministarstva bez odgovora

Pored toga, u odluci o poništavanju konkursa navodi se da su utvrđeni problemi tokom trajanja ugovora o dodjeli lovišta “Manjača” zbog čega je isto oduzeto tom udruženju i dodijeljeno na privremeno gazdovanje šumskom gazdinstvu “Banja Luka”.

Iz resornog ministarstva nije odgovoreno ni na pitanja kakvi su konkretno problemi utvrđeni, ali u lovačkim krugovima je poznato da se u vezi korištenja lovišta „Manjača“ godinama vode sporovi.

„To lovište je jedino u Srpskoj koje se prostire na teritoriji četiri opštine, Banjaluka, Ribnik, Oštra Luka i Mrkonjić Grad. Ono je prije više od 20 godina uprkos protivljenju LU „Zmijanje“ dato na gazdovanje LU „Manjača-Stričići“ kojim je rukovodio banjalučki privrednik Momčilo Đukić. Vrhovni sud RS je 2001. godine osporio tu odluku zato što ju je potpisao tadašnji pomoćnik ministra, umjesto ministra, ali ta presuda je ostala mrtvo slovo na papiru“, objašnjava naš sagovornik odlično upućen u stanje u lovstvu u RS.

On dalje objašnjava da je LU „Manjača-Stričići“ funkcionisalo do 2017. godine, kada je ugašeno, a formirano je novo udruženje i registrovano pod nazivom „Manjača-Banjaluka“.

„Novo udruženje je nastavilo da gazduje lovištem, iako ga nije po zakonskoj proceduri dobilo na gazdovanje, tako da su problemi nastavili da se gomilaju i na kraju je ministarstvo lovište dalo na privremeno korištenje šumskom gazdinstvu Banja Luka“, precizira naš sagovornik.

I Dodika upetljavaju u cijelu priču

U međuvremenu je, nastavlja on, formirano novo udruženje sada pod nazivom „Manjača-Stričići-Banjaluka“ na čijem čelu je Predrag Uzelac.

„To najnovije udruženje želi da dobije lovište „Manjača“ na korištenje, ali isto to želi i LU „Zmijanje“. Biće jako interesantno gledati tu borbu i ko će na kraju dobiti lovište, jer su na obe strane moćnici koji žele da izađu kao pobjednici“, ističe naš sagovornik.

On ističe da se ne treba se iznenaditi ako u cijelu priču oko dodjele lovišta upetljaju i samog Milorada Dodika koji se do sada nije uplitao u lovstvo.

Prva koncesija

Vlada RS prije desetak dana je firmi “Tehnički remont Bratunac“, čiji je vlasnik poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić, dodijelila koncesiju za obavljanje lovne djelatnosti u privrednom lovištu „Klekovača“ koje se prostire na više od 8.000 hektara na teritoriji Istočnog Drvara i Ribnika.

„Koncesija se dodjeljuje na period od 20 godina. Koncesionar je dužan uplatiti jednokratnu naknadu od 17.500 KM, a visina koncesione naknade iznosi 5.700 KM godišnje“, navodi se u odluci o dodjeli koncesije.

Ova odluka izazvala je među lovcima bojazan da bi sva najatraktivnija lovišta u Srpskoj u budućnosti mogla da završe u privatnim rukama.

Predrag Uzelac kaže da je gotovo cjelokupno članstvo bivšeg LU „Manjača-Stričići“ prešlo u novo udruženje i da je najlogičnije da lovište njima bude dodijeljeno na gazdovanje.

„Mi smo od starog udruženja preuzeli sve lovno-tehničke i lovno-uzgojne objekte i naši članovi su lovci koji su sve te objekte gradili i održavali i lovili u tom lovištu, tako da je najprirodnije da oni i dalje vode glavnu riječ u tom lovištu. Mi ćemo se prijaviti na konkurs, bez obzira na to da li će se lovište dodjeljivati na deset godina ili samo na dvije godine, odnosno dok se ne uradi novi Elaborat o ustanovljavanju lovišta na području RS“, kaže Uzelac za CAPITAL.

S druge strane, Darko Ćulum kaže da ostaje nejasno zašto je konkurs poništen, pa ponovo raspisan i ističe da je najlogičnije bilo da lovištem gazduje banjalučka šumarija dok se ne uradi novi Elaborat o ustanovljavanju lovišta koji bi trebao da bude izrađen do 2025. godine.

„LU „Zmijanje“ će se sigurno prijaviti na konkurs, jer mi smatramo da to lovište nama pripada i da nam je oduzeto na nepropisan način“, kaže kratko Ćulum za Capital.

(Capital) Foto: Capital

 

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Joja

20.09.2023 12:32

Bice vepar 3000 km hahhaa

ODGOVORITE
Name

Reee

21.09.2023 11:00

Savo Minic isti vepar

Name

Papa Majk

20.09.2023 12:39

A kako se to oduzima na propisan način???!

ODGOVORITE
Name

Jao majko ...

20.09.2023 12:47

Šta smo dočekali , da naše šume i planine okupiraju ratni profiteri , dezerteri i oni koji nisu niti upamtili rat za republiku , a mi borci , koji smo ostali bez zdravlja , bez dijelova tijela , mnogi izginuli , mnogi već pomrli od "dobrog" života , nama ne treba ništa , a imali smo obećanje od Radovana Karadžića , da će svaki borac dobiti po 10 dunuma šume , a evo sada se vidi , ko umjesto nas dobija sve , pa i šume i planine . Sva je prilika , da ovo sve neće izaći na dobro , ovo je , malo je reći , postalo nenormalno i ne sluti na dobro . Svakim danom sve gore i teže za običan i pošten narod , a vlastodršci i njihovi bližnji oteše sve od naroda i od republike , skoro pa niko od njih nije učestvovao u njenom stvaranju , naprotiv . Ne vrijedi , borci , istinski borci , pisati kojekakve objave , treba prijeći sa riječi na djela .

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2023 18:10

Jeste nasjeli na sratkova obećanja ma bravo

Name

Dragan

20.09.2023 12:48

Još malo niko od vas i nece biti lovac a kamoli da ce dobiti da gazduje s lovištem,sve šljam i bagra.

ODGOVORITE
Name

KUkulele

20.09.2023 12:54

Šta je njihiv najveći problem u životu_ Ko nas je kleo nije dangubio!

ODGOVORITE
Name

Oli

20.09.2023 12:55

Ne bori se bagra da posumi goleti ,nahrani životinje nego samo zbog lova neznaju sta će od bjesa fuj🤢

ODGOVORITE
Name

SNSD PROKLETNICI

20.09.2023 13:02

Sta ako narod zapocne love na njih.

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2023 14:18

Da, u nekom trenutku se sve preokrene, vidjet cemo ko ve biti lovac, a ko lovina?

Name

Re

20.09.2023 14:38

Oni misle da mogu sve. Sreća da je BiH kao država vlasnik imovine u RS, jer bi i to prodali. Zato se oni bore, kao oni su patriote, a sve pokradoše.

Name

Vidi mocnika

20.09.2023 13:03

Stvarno treba bjezati odavde

ODGOVORITE
Name

BL

20.09.2023 13:10

Ovaj Predrag Uzelac je jako loš čovjek, prepotentan i nadobudan! U par navrata smo bili prisutni na istom mjestu i istom društv tj. on se samo pojavi niko ga nije zvao i počne svoju demagogiju iz minusa i tuši nikada da stane, ali ćute mu svi jer sila prilika tako nalaže ( ima kuma koji je uticajan bio u tom trenutku pa nije ok da mu se zamjeramo)!

ODGOVORITE
Name

Rada

20.09.2023 15:18

J... vas lov, to je najvece prokletstvo, grijeh bre.

Name

Miroslav

21.09.2023 17:06

E moj prijatelju ljubomora je teska stvar pozdrav za Pedju velikog covijeka dobrog srca ❤️

Name

+

20.09.2023 13:22

Zar ima još šta otimati od resursa u RS.

ODGOVORITE
Name

Ribolovac

20.09.2023 13:28

Taman kad nas je u RS sve krenulo izbi ovaj problem. Šta ćemo sad i šta nam je činiti? Ali, ne lezi vraže, opet postoji izlaz, odnosno svijetlo na kraju tunela, a to je naš čestiti Milorad. On će da riješi i ovaj problem, a naše je samo da uzivamo i da se ništa ne brinemo.

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2023 14:25

Slatko se nasmijah😅😅😅😅

Name

Re

20.09.2023 13:53

Bagra... stoka...

ODGOVORITE
Name

Antilovac

20.09.2023 14:12

Love bespomoćne životinje... Fuj, smradovi jedni!!!

ODGOVORITE
Name

Ja

20.09.2023 14:35

Sumnjam da je ista ostalo i u sumama.

Name

Јесу

20.09.2023 14:51

Дивни за кавеза

Name

Borac rs

20.09.2023 14:17

Neka se čuvaju veliki zvijeri, na kočića zboru, biće svašta.

ODGOVORITE
Name

Vidi podmladak sekte

20.09.2023 14:20

Fuj olosu i bagro, mars nazad odakle ste dosli, sramota ste ovog naroda🤮🤮🤮

ODGOVORITE
Name

Bikovi

20.09.2023 14:37

Rudonje

ODGOVORITE
Name

Marko,Njemacka

20.09.2023 14:48

sve seljoberi,a mi gradjani morali napustiti svoje domove..

ODGOVORITE
Name

..

20.09.2023 15:01

a kad bi se zaratilo ovi svi hrabri lovci bi prvi nagulili preko grane, majmuni obični, sa puškama od 20 000 maraka i opremom i kerovima od par hiljada , ološ

ODGOVORITE
Name

Dr

20.09.2023 15:16

Najbolje da izadju i ljepo zuzmu strane, porokqju se. Ko prezivi nek gazduje !

ODGOVORITE
Name

Lija

20.09.2023 15:20

Gdje se može uzeti bilo kakav novac tu su i ovi "borci" za narod i pravdu. Sljam......

ODGOVORITE
Name

BOBA

20.09.2023 15:40

Izmisljena udruzenja i izmisljene agencije .Takvih je na hiljade jos samo da otvore agenciju za razvrat i orgije to bi bio pravi pogodak.Od silnih izmisljotina i trpanja novca u djepove svi su postali ovisnici.Ovo su tolike gluposti a tek face da nema dalje.Taj posao je na principu ja tebi ti meni i moj do moga.Svi su gadljivi.

ODGOVORITE
Name

Pera

20.09.2023 15:43

Ovo udruženja gdje su ovi političari manjača-stričići sa momčilomom mandićem tu je sve pošteno svrstajte se u to udruženje! Zmijanje je staro i prestao udruženje koje je sve radilo po statutu a to je PREVAZIĐENO je pošten rad ništa ne donosi zato ga treba pod hitno ugaditi!

ODGOVORITE
Name

Sl

20.09.2023 15:47

Bjezte.pustitee ih da na miru love.koliko su gramzivi poubijace de medjusobno u lovu.

ODGOVORITE
Name

BL

20.09.2023 16:03

Ponos našeg naroda na obe strane, tugo moja...

ODGOVORITE
Name

Dragan Sajic

20.09.2023 16:42

Dali je neko i hoceli preuzeti i obaveze po pravosnaznoj presudi suda koja je donesena protiv LU ,,Manjaca,,Stricici Banja luka ,a odnosi se u predmetu Radni spor koji sam dobio protiv Tadasnjeg LU.O strane OS Banjaluka je tada blokiran racun udruzenja koji su imali kod Unikredit banke i bez obzira na obaveze koje su imali po navedenoj presudi Momcilo Djukic je svojim vezama i vezicama zanemario taj ZR i otvorio novi i nastavio daljnje nelegalne radnje nepostujici odliku Viseg Suda da je obavezan izvrsiti pravosnaznu presudi istog.Pitam se dali je danas moguce da svaki poslodavac koji ima pravosnaznu presudu i blokiran racun istu zanemari ,otvori novi rn,promijeni naziv i nastavi da obavlja i dalje poslove kao i ranije,a da nema sankcija.

ODGOVORITE
Name

Žizel

20.09.2023 17:06

Ratni profiter ne moze biti REPUBLIKA SRPSKA.Dozovite se ljudi,razbucajmo bagru za sva vremena.Vrijedjaju nam inteligenciju sa laznim patriotizmom!!!

ODGOVORITE
Name

А

20.09.2023 17:10

Знате ли ону пјесму од Дине Мерлина све је лаж све осим смрти е тако је и код нас

ODGOVORITE
Name

Dejani

20.09.2023 18:07

Savo Minić bio nacelnik opstine Samac za vrijeme poplave. Nekim čudom kada su svi sanirali štetu i brali brigu kako da nadoknade sto su izgubili za vrijeme poplave, Savo napravi novu kuću u Samcu i nikom ništa. Zato je dobio nagradu da dobije još bolju funkciju.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

20.09.2023 19:03

Sve bi to Tito smjestio na goli otok. Kad se vrate nebi se sjećali ni kako se zovu ni gdje su bili.

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2023 20:34

Ovi su gori od jadnih zivotinja trba na njih hajku i lov otvoriti za vikend

ODGOVORITE
Name

Lovac

20.09.2023 20:51

Da nije Tito napravio ovo oko poligona, Manjača bi bila veća od Londona.

ODGOVORITE
Name

Da Da

20.09.2023 23:27

Moj Pokojni Djed, imao je običaj reći : "alal se ova seljadija osilila" !

ODGOVORITE
Name

Idealno

20.09.2023 23:46

Ja mislim, a i predlazem, da ove interesne grupe uzmu puske u ruke i pravac suma... Tamo to rijesite puskama i cija cizma ostane da gazi po lovistu , logicno njegovo loviste...

ODGOVORITE