Одбијен захтјев Српске: Детаљи о лондонским обвезницама нису пословна тајна

– Правобранилаштво Републике Српске није успјело у намјери да од јавности сакрије детаље са суђења против Владе Републике Српске, а по тужби фирме „Сyнергy Wеалтх Манагемент“ из Швајцарске која тражи 2,9 милиона марака по основу неизмирених обавеза за посредовање у емисији обвезница на Лондонској берзи.

Република Српска 20.09.2023 | 08:12
Одбијен захтјев Српске: Детаљи о лондонским обвезницама нису пословна тајна

Наиме, Окружни привредни суд у Бањалуци је на недавно одржаном припремном рочишту одбио њихов захтјев за изузећем јавности, а који су правдали чувањем пословне тајне.

„Одбија се приједлог тужене за искључење јавности јер суд налази да нису испуњени услови предвиђени Законом о парничном поступку“ пише у рјешењу суда.

То значи да ће у наставку процеса бити објелодањени сви детаљи у овој емисији којом се Српска задужила 300 милиона евра, а јавност ће имати прилику да чује и свједочење Душана Мађида Пајића брокера који је тужио Српску, али и свједочење министра финансија у Влади РС Зоре Видовић те њеног помоћника Сњежане Рудић који ће бити позвани од стране суда.

Правобранилаштво Српске није успјело ни у намјери да тужиоцима оспори право на тужбу. Тврдили су да је фирма која је тужила Српску брисана из привредних регистара у Швајцарској, али то нису успјели доказати.

„Утврђује се да тужилац посједује страначку способност имајући у виду да је доставио извод из трговачког регистра кантона Берн из којег произилази да је уредно регистрован и може бити странка у поступку“, наводи се у рјешењу.

Правобранилаштво на све начине покушава да обустави овај процес, па су тако чињеницу да се адвокати тужених нису појавили на рочишту 30. маја, покушали да искористе тврдећи да су испуњени услови за повлачење тужбе. Ни то им није прошло, јер су дали своју сагласност за одлагање рочишта.

„Очито је да се тужена страна у недостатку материјалних доката везаних за суштину спора концентрисала на приговоре искључиво формалног карактера“, изјавили су на рочишту пуномоћници фирме „Сyнергy Wеалтх Манагамент“.

Занимљиво је да вјештак Чедомир Спасојевић није могао да уради налаз и мишљење јер му Влада Српске није доставила тражену документацију, а на коју је иначе стављена ознака тајности.

Правобраниоци сматрају да нису ни били у обавези да доставе уговоре које је Влада  постписала са другим савјетницима.

„Тужилац и тужени нису имали никакав уговор о пружању услуга и савјетовању, већ су само имали е – маил коресподенцију која може бити предмет вјештачења по вјештаку инфоматичке струке. Дакле, предмет вјештачења не могу бити уговори које је тужена РС закључила са другим лицима и нису у вези са тужиоцем“, навели су они.

Иначе, правни тим компаније „Сyнергy Wеалтх Манагамент“ од почетка овог процеса тврди да је умјесто њих, накнаду за посредовање у емисији обвезница добило друго предузеће.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је у јуну прошле године први писао о спору између Владе Српске и ове компаније.

Иако су у Министарству финансија Републике Српске тврдили да швајцарска фирма није учествовала у било којем сегменту емисије обвезница на Лондонској берзи  ЦАПИТАЛ је објавио преписку између њеног директора и министара Зоре Видовић и Алена Шеранића, те њихових помоћника, а која указује на нешто сасвим супротно.

(<стронг>Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

+

20.09.2023 08:46

А Зора се хвалила. Они су успијели изаћи на Лондонском тржиште обвезница. Незналице, лажови, уништитељ и РС. БАНДА, КОЈА СВЕ РАДИ У ТАЈНОСТИ. СВЕ СУ ПОХАПАЛИ. И ЈАХОРИНУ И КОНЦЕСИЈАМА СВУ РС. И ЗАДУЖИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 10:03

Све су то неписмени, неодгојени, задригли, искомплексирани сељаци. Исти они које сте у задњој дрзави на тим просторима, могли да видите како наситно сверцају на стоцној пијаци! Ни тада нису знали ниста радити.

Name

Борац

20.09.2023 10:19

Ста је ту сераниц тразио? Умјесто да се бави оним послом за који је превисе плацен.

Name

Зоки

20.09.2023 10:37

Хоцемо и суме!!! Требају нам хитно.. Кад це хитна сједница? Опозицијо морамо бити јединствени на “ насем “ путу!!И ти мали Вукане , сад бар буди миран..

Name

Ре

20.09.2023 08:54

Уговор је договор двије стране. Ако има преписка ништа није спорно. Постоји институт усменог договора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

20.09.2023 09:03

Па боље је да смо се задужили и подигли кредит од 300 милиона евра за потребе наше Државе Р Србске него да будемо овисни о парама западњака и политичком сарајеву. То опозициони издајници не контају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

20.09.2023 09:46

Ти гарант добијаш и сок уз сендвич.

Name

Јоване медједе

20.09.2023 09:51

Знаш ли неписмени створе гдје је отисло 300 милиона, ко коме и колико у џеп? И ово сто читаш је само зрно Пијеска које је банда бацила и теби у око. Зашто су сви уговори тајна и од кога се крију? Од тебе крезубог и партијаса се крију јер краду успут и пуне своје родјацке џепове а теби мрвице иду да аплаудирас и даље. Такви као ти су зло овог народа.

Name

Даркор

20.09.2023 10:03

🍔🍔🍔🍔🍔

Name

Билy Тхе Питон

20.09.2023 10:14

Нема државе , има само покрадених пара , које ће бједа да враћа.Доста више спиновања о тој фантомској држави , сваки дан узмем понеки документ на којем се види шта је држава , а шта ентитет.Свирате уз неку

Name

Ре

20.09.2023 10:24

Само сто це вам за опстанак квазидрзаве требати милијарда сваке године, све док скроз финансијски не пропаднете, будуци да вам изолација са запада не гине. Јоване, не мозе се градити на костима Томасице и Сребренице. Јебига, не да онај одозго.

Name

Прле

20.09.2023 10:40

"Благо оном ко рано полуди, сав му зивот у весељу продје"

Name

Ре јован

20.09.2023 10:40

Које државе мој Јово😄 Понекад се запитам дал је могуће да постоји толико залудјених ликова политике Миле Додика који живе ван стварност,изван овог универзума. Нећемо ми имати ускоро ни свој резерват😂

Name

Ја

20.09.2023 10:57

Нешто невидим да добијате кредите од Русије већ од тих мрских западњака и политичког Сарајева

Name

Бл

20.09.2023 11:09

Одговор Јовану Јоване надам се да сте образован човјек и као такав прочитајте и нешто друго осим онога сто излази из владајуце коалиције у Републоци Српској.

Name

ре Јован

20.09.2023 11:26

е мој јоване јеси ти процитао ста си написао..,,боље да дигнемо кредит него да будемо овисни о западу..па јоване ко вам даје кредите него тај исти запад...да не дају мозда руси

Name

Чича

20.09.2023 11:36

Конташ ти тупане један незнаш гдје си шупаљ

Name

лаал

20.09.2023 14:17

Хаха, Кредит? Хоцес ли га узети у некој Кинеској или Руској банци, ето само да није "западни". Колико си пропао ментално ни сам ниси свјестан.

Name

Тандрчак

20.09.2023 16:12

Е мој Јоване не слани,милијарде се извукле из РС,а ти рече опозиција не разумије,мало ко разумије ове твоје у власти!

Name

Ре Јоване

20.09.2023 17:44

Јоване оване па и те банке су западњачке и њима плаћате дебелу камату јебем те глупа.

Name

Има тајних

20.09.2023 09:19

Уговираа ко у прици сакривем8х умотаних од народа јавности корумпирани са кумовима родбином посакривали цудооо големоо уговораааа!!! Јавнист мора на увид добити уговоре кадтад! Политицке партије на власти су зло направиле и сви треба пред закон одговирност!! Под хитноо! Нарид у нестајању дрзаве опљацкане ! Пљацка стољеца! Покрицени својим партијсколоповским законима корумпираним грунтовницама судијама тузиоцим адвикатима директорима итд утд хобозница криминалацаа!електране на Дрини донације тендери уговори са кинезимаааа мадјаримаа русимааа србија база прљавог капитала хрватска црна гира бугарска русија кипар итд итд јансааааа орбан ердиган плејадаа умретених пихаралааа народе себе обигатили и своје за гинисааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавни рад

20.09.2023 09:21

Јавне функције установе институције предузеца ресурси ама све претворено у тајно партијдко власниство групаа лоповааа умрезених у све 3 тора са тороводјамаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.09.2023 09:22

Срамотите се на сваком кораку, али за велике паре. Боље вам је да размонтирате криминалну хоботницу РС, да би ово мало Срба у Босни могло нормално да зиви и ради. Овако или онако, цека вас судбина РСК, јер од ината нема напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

20.09.2023 09:27

Има ли иста да ови могу заврсити без проблема? Ни кредит подици незнају без проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 09:59

Знају и те како само много их се окацило на паре па морају да крију. Иначе су специјализовани за дизање кредита, штампање обвезница, издавање папира на терет будуцих нараштаја. Задузивање је њихова главна радња и све сто створимо ићи ће на отплате а ми у Њемацку. Они неће нигдје јер су напунили рацуне и унуцима а и изградили империје и покуповали све апартмане по БГ,НС,Златибнору,Копаонику, Бецу и Цириху.

Name

БОБ РОЦК

20.09.2023 12:26

ЧУДО ДА ЈЕ ОДБИЈЕН ЗАХТЈЕВ СВЈЕТСКЕ ВЕЛЕСИЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.09.2023 13:49

Ови наши неуки и бахати политичари,заборавили ону народну да се земља сунцу заклела да се на њој ништа не може сакрити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое

20.09.2023 14:14

Кошарица, ај не каки, не требају нама Хелезови "обавјештајни" подаци да би знали да се он спрема на бијег, и то одавно. О Додику се свашта може рећи (да је лопов, лажов, битанга....), али не и да је глуп човјек, одавно он зна да ће свему овом доћи крај и да ће морати бјежати да не би одговарао. Само се трудио, и још увијек се труди, да то што дуже потраје. А кад побјегне очекујем да ће те врло за њим и ти, а и Нешић, који тврдите да "неће побјећи", а отићи (побјећи) ће те из истих разлога као и он, са бисагама пуним наших пара.

ОДГОВОРИТЕ