Пољопривредници у страху због заражених свиња

Пољопривредници из семберског села Бродац код Бијељине протестовали су данас због тога што се еутаназиране свиње заражене вирусом афричке свињске куге из околних села укопавају на подручју њиховог села. Страхују, кажу од ширења заразе и загађења пијаће воде.

Република Српска 19.09.2023 | 13:28
Пољопривредници у страху због заражених свиња

Мјештани Броца незадовољни су избором локације са укопавање еутаназираних свиња у свом селу. Плаше се, како кажу, да њихова борба са вирусом не буде узалудна и да афричка свињска куга не почисти и њихов свињски фонд због неадекватног укопавања.

“Ми смо једна од ријетких мјесних заједница у којој се афричка куга свиња појавила у само шест домаћинстава. Међутим, сад кад нам довозе свиње из околних села, бојимо да ће се вирус проширити на читаво село”, каже предсједник МЗ Бродац Владан Панић.

Мјештани су незадовољни начином укопа свиња јер, како тврде, пси ископавају и разносе дијеве еутаназираних животиња па им дезинфекција коју проводе сваки дан неће бити од велике користи.

“Сад је сезона брања кукуруза, а пси дијелове животиња уносе на њиве. Вирус ће тако у наша домаћинства стићи преко житарица”, упозорава мјештанин Броца Миодраг Правдић.

Поручују да ће, уколико се то питање не ријеши, направити барикаде.

“Не можемо да допустимо да се заразе свиње у читавом селу”, истиче мјештанин Драгиша Маринковић.

Из Одјељења за пољопривреду Градске управе Бијељина су поручили са разумију страхове и стрепње грађана, те да су зато увијек ту да, у сарадњи са Мјесном заједницом Бродац нађу најбоље могуће рјешење.

“Приликом укопа свиња испоштоване су све препоруке. Представници Градске управе и Комуналне полиције свакодневно обилазе терене и, ако постоји потреба, врши се санација свих јама. Уважавамо мишљење мјештана па је зато потребно да нам се писмено обрате. Сваки захтјев ће бити обрађен и уважен”, поручио је Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду ГУ Бијељина.

Вучковић је подсјетио да се Бијељина сама носи са вирусом афричке куге свиња без помоћи републичких власти, што је апсурд, и истакао да је Србија, како је рекао, то схватила као проблем читаве државе, што и јесте, а не као проблем једне локалне заједнице.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лала

19.09.2023 20:07

Како ће бити проблем државе, као у Србији, кад је предсједник РСа не признаје и сваким даном је покушава ослабити својим сулудим идејама. Ослабили граничну контролу и инспекције, увели своје подобно нестручно људство, да могу извлачити средства, па сад кукулеле. Ђаба све, људи не мисле мозгом и рачунају математиком, него некаквим националним осјећајима и вјерују да ће бог дат милостиње док њима пролази живот.

ОДГОВОРИТЕ