Poljoprivrednici u strahu zbog zaraženih svinja

Poljoprivrednici iz semberskog sela Brodac kod Bijeljine protestovali su danas zbog toga što se eutanazirane svinje zaražene virusom afričke svinjske kuge iz okolnih sela ukopavaju na području njihovog sela. Strahuju, kažu od širenja zaraze i zagađenja pijaće vode.

Republika Srpska 19.09.2023 | 13:28
Poljoprivrednici u strahu zbog zaraženih svinja

Mještani Broca nezadovoljni su izborom lokacije sa ukopavanje eutanaziranih svinja u svom selu. Plaše se, kako kažu, da njihova borba sa virusom ne bude uzaludna i da afrička svinjska kuga ne počisti i njihov svinjski fond zbog neadekvatnog ukopavanja.

“Mi smo jedna od rijetkih mjesnih zajednica u kojoj se afrička kuga svinja pojavila u samo šest domaćinstava. Međutim, sad kad nam dovoze svinje iz okolnih sela, bojimo da će se virus proširiti na čitavo selo”, kaže predsjednik MZ Brodac Vladan Panić.

Mještani su nezadovoljni načinom ukopa svinja jer, kako tvrde, psi iskopavaju i raznose dijeve eutanaziranih životinja pa im dezinfekcija koju provode svaki dan neće biti od velike koristi.

“Sad je sezona branja kukuruza, a psi dijelove životinja unose na njive. Virus će tako u naša domaćinstva stići preko žitarica”, upozorava mještanin Broca Miodrag Pravdić.

Poručuju da će, ukoliko se to pitanje ne riješi, napraviti barikade.

“Ne možemo da dopustimo da se zaraze svinje u čitavom selu”, ističe mještanin Dragiša Marinković.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina su poručili sa razumiju strahove i strepnje građana, te da su zato uvijek tu da, u saradnji sa Mjesnom zajednicom Brodac nađu najbolje moguće rješenje.

“Prilikom ukopa svinja ispoštovane su sve preporuke. Predstavnici Gradske uprave i Komunalne policije svakodnevno obilaze terene i, ako postoji potreba, vrši se sanacija svih jama. Uvažavamo mišljenje mještana pa je zato potrebno da nam se pismeno obrate. Svaki zahtjev će biti obrađen i uvažen”, poručio je Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu GU Bijeljina.

Vučković je podsjetio da se Bijeljina sama nosi sa virusom afričke kuge svinja bez pomoći republičkih vlasti, što je apsurd, i istakao da je Srbija, kako je rekao, to shvatila kao problem čitave države, što i jeste, a ne kao problem jedne lokalne zajednice.

(BN) Foto: BN 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lala

19.09.2023 20:07

Kako će biti problem države, kao u Srbiji, kad je predsjednik RSa ne priznaje i svakim danom je pokušava oslabiti svojim suludim idejama. Oslabili graničnu kontrolu i inspekcije, uveli svoje podobno nestručno ljudstvo, da mogu izvlačiti sredstva, pa sad kukulele. Đaba sve, ljudi ne misle mozgom i računaju matematikom, nego nekakvim nacionalnim osjećajima i vjeruju da će bog dat milostinje dok njima prolazi život.

ODGOVORITE