Криминализација јавне ријечи иде на оцјену уставности

Тим адвоката из три државе предаће данас Уставном суду Републике Српске иницијативу за оцјену уставности измјена Кривичног законика РС, којим се рекриминализује клевета, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 19.09.2023 | 08:28
Криминализација јавне ријечи иде на оцјену уставности

Покретање ове иницијативе је најавила адвокатица из Бањалуке Јована Кисин Загајац на Регионалној конференцији о слободи медија и сигурности новинара, која је недавно држана у организацији Уједињених нација у БиХ.

Јована Кисин Загајац није откривала више детаља о овој инцијативи, али је прецизирала да ће се адвокати, између осталог, позвати на члан 26. Устава Републике Српске, којим се гарантује слобода медија и забрањује цензура.

У овом члану Устава РС гарантује се и право на исправку и право на накнаду штете, уколико медији објаве неистинит садржај, којим се повређује нечије право или на закону засновани интерес.

Устав РС, дакле, не предвиђа кривичну одговорност у оваквом случају.

Уз Јовану Кисин Загајац, иницијативу којом се оспорава уставност рекриминализације клевете, поднијеће адвокат из Бањалуке Александар Јокић.

Двоје бањалучких авоката су били активни од почетка кампање против усвајања измјена Кривичаног законика РС. Подржавали су новинаре и активисте, који су протестовали против овог законског рјешења, самтрајући да се ради о драстичном ограничавању слободе јавне ријечи и угрожавању људских и грађанских права.

И из ОСЦЕ, Савјета Европе, Уједињених нација, Европске комисије и бројних других међународних организација и институција власти Републике Српске су добиле јасна упозорења да је рекриминализација клевете противна демократским стандардима и међународним обавезама које је преузела БиХ.

Како сазнаје Српскаинфо, адвокатима из Бањалуке, који оспоравају уставност рекриминализације клевете, стручну подршку су пружили Весна Лебурић из Хрватске и Слободан Кремењак из Србије, адвокати који слове као водећи регионални експерти у области медијског права.

Адвокатски тим ће уставност Измјена Кривичног законика РС оспоравати позивајући се и на члан 25 Устава РС, којим се гарантује слобода мисли и опредјељења, савјести и увјерења, као и јавног изражавања мишљења.

Позвали су се и на Уставом РС загарантовану заштиту људских слобода и права у складу са међународним стандардима.

Адвокати су посебно скренули пажњу на то да би само покретање кривичног поступка угрозило бројна људска права оптужених, попут слободе кретања и права на рад.

Подсјетили су да грађани, против којих се потврди оптужница, неће моћи добити увјерење да се против њих не води кривични поступак, а та је потврда потребна за запослење и добијање виза за путовање у поједине земље, попут САД и Велике Британије.

(Српскаинфо) Фото: Архива/БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ре

19.09.2023 09:09

Да је народ на изборима гласао за бурлу, и да му није ЦИК дао изборе, овај закон никада неби дошао у бурлину скупштину да га његови папци подрже по његовој наредби да казне народ у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

19.09.2023 10:34

Закон да се не би писало колико му синцина и зетови од кумова и људи из његовог окрузења отимају пара преко Проинтера и слицних фирми, тајни уговори, сумњиви инвеститори, дрзавне фирме губитаси јер финансирају странке и појединце

Name

Саггитариус

19.09.2023 09:30

Сада, након апелације уставном суду РС о оцјени уставности закона о криминализацији клевете, видјећемо дали је одлука уставнога суда РС јаћа од воље једнога ћовјека, или ће се испоставити да је и уставни суд РС под његовом контролом!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwе

19.09.2023 11:54

Јели Уставни суд РС заробљен, хмм. Лак одговор.

Name

Ре

19.09.2023 12:02

Ја ипак мислим да ту нема никакве дилеме , бар за сада ...

Name

Богу Хвала

19.09.2023 09:33

Да има цасмих адвоката и да се боре за људска права овог погазеног марода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

19.09.2023 09:59

Истина и правда не дају се сакрити. Помало су споре, али ипак стижу. Да је тако, најбоље показују хашке пресуде.

Name

Марија

19.09.2023 10:39

Вјероваћу у њихове часне намјере, али ме и промотивне намјере копкају. Како год, свака част.

Name

Да , али ...

19.09.2023 11:10

Сви се требамо борити , свако сходно својим могућностима , против диктатуре , против зла , против достојанства , а против особе коју је изабрала такозвана ЦИК . Свака част за адвокате .

Name

Ре бас тако.

19.09.2023 12:03

Па Хаске пресуде су и писане да сакрију праву истину.

Name

интересантно

19.09.2023 11:10

Цуј тим адвоката из три дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

19.09.2023 13:24

Е ,тима и адв .Као неки експерти хахха Хитно инај закон као у америци и одскора у Русији. Тако да и код нас буде амерички закин ,да се зна кога плаћа и зашти. Лажи треба кажњавати. Ала који стручњаци ,баш

Name

Јоја

19.09.2023 12:04

Везе ово нема са цензуром то само гурају ови сто зеле да нестане Срба у бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.09.2023 13:10

Адвокати из три дрзаве, и ко јос? Као нема слободе, где је има ако је нема код нас? Прица и писе ко хоце и ста хоце, мозе лаз, полуистина, истина и подвала. Цини ми се да је ово политика, и да невладини имају умесане прсте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2023 16:03

Јебала те оваква слобода. Слобода је када зивис достојансвено од свог тада, када су закони исти за све, када политицари нису криминални, полуписмени, алави олос без морала и стида, када се злоупотребе и греске санкционису, када се из кедног центра моци ме наредјује свим институцијама, када се ме краде од народа и друства…….