Kriminalizacija javne riječi ide na ocjenu ustavnosti

Tim advokata iz tri države predaće danas Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se rekriminalizuje kleveta, saznaje Srpskainfo.

Republika Srpska 19.09.2023 | 08:28
Kriminalizacija javne riječi ide na ocjenu ustavnosti

Pokretanje ove inicijative je najavila advokatica iz Banjaluke Jovana Kisin Zagajac na Regionalnoj konferenciji o slobodi medija i sigurnosti novinara, koja je nedavno držana u organizaciji Ujedinjenih nacija u BiH.

Jovana Kisin Zagajac nije otkrivala više detalja o ovoj incijativi, ali je precizirala da će se advokati, između ostalog, pozvati na član 26. Ustava Republike Srpske, kojim se garantuje sloboda medija i zabranjuje cenzura.

U ovom članu Ustava RS garantuje se i pravo na ispravku i pravo na naknadu štete, ukoliko mediji objave neistinit sadržaj, kojim se povređuje nečije pravo ili na zakonu zasnovani interes.

Ustav RS, dakle, ne predviđa krivičnu odgovornost u ovakvom slučaju.

Uz Jovanu Kisin Zagajac, inicijativu kojom se osporava ustavnost rekriminalizacije klevete, podnijeće advokat iz Banjaluke Aleksandar Jokić.

Dvoje banjalučkih avokata su bili aktivni od početka kampanje protiv usvajanja izmjena Krivičanog zakonika RS. Podržavali su novinare i aktiviste, koji su protestovali protiv ovog zakonskog rješenja, samtrajući da se radi o drastičnom ograničavanju slobode javne riječi i ugrožavanju ljudskih i građanskih prava.

I iz OSCE, Savjeta Evrope, Ujedinjenih nacija, Evropske komisije i brojnih drugih međunarodnih organizacija i institucija vlasti Republike Srpske su dobile jasna upozorenja da je rekriminalizacija klevete protivna demokratskim standardima i međunarodnim obavezama koje je preuzela BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, advokatima iz Banjaluke, koji osporavaju ustavnost rekriminalizacije klevete, stručnu podršku su pružili Vesna Leburić iz Hrvatske i Slobodan Kremenjak iz Srbije, advokati koji slove kao vodeći regionalni eksperti u oblasti medijskog prava.

Advokatski tim će ustavnost Izmjena Krivičnog zakonika RS osporavati pozivajući se i na član 25 Ustava RS, kojim se garantuje sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja.

Pozvali su se i na Ustavom RS zagarantovanu zaštitu ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima.

Advokati su posebno skrenuli pažnju na to da bi samo pokretanje krivičnog postupka ugrozilo brojna ljudska prava optuženih, poput slobode kretanja i prava na rad.

Podsjetili su da građani, protiv kojih se potvrdi optužnica, neće moći dobiti uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, a ta je potvrda potrebna za zaposlenje i dobijanje viza za putovanje u pojedine zemlje, poput SAD i Velike Britanije.

(Srpskainfo) Foto: Arhiva/BN

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Re

19.09.2023 09:09

Da je narod na izborima glasao za burlu, i da mu nije CIK dao izbore, ovaj zakon nikada nebi došao u burlinu skupštinu da ga njegovi papci podrže po njegovoj naredbi da kazne narod u RS.

ODGOVORITE
Name

Re re

19.09.2023 10:34

Zakon da se ne bi pisalo koliko mu sincina i zetovi od kumova i ljudi iz njegovog okruzenja otimaju para preko Prointera i slicnih firmi, tajni ugovori, sumnjivi investitori, drzavne firme gubitasi jer finansiraju stranke i pojedince

Name

Saggitarius

19.09.2023 09:30

Sada, nakon apelacije ustavnom sudu RS o ocjeni ustavnosti zakona o kriminalizaciji klevete, vidjećemo dali je odluka ustavnoga suda RS jaća od volje jednoga ćovjeka, ili će se ispostaviti da je i ustavni sud RS pod njegovom kontrolom!??

ODGOVORITE
Name

Wwe

19.09.2023 11:54

Jeli Ustavni sud RS zarobljen, hmm. Lak odgovor.

Name

Re

19.09.2023 12:02

Ja ipak mislim da tu nema nikakve dileme , bar za sada ...

Name

Bogu Hvala

19.09.2023 09:33

Da ima casmih advokata i da se bore za ljudska prava ovog pogazenog maroda.

ODGOVORITE
Name

Bas tako

19.09.2023 09:59

Istina i pravda ne daju se sakriti. Pomalo su spore, ali ipak stižu. Da je tako, najbolje pokazuju haške presude.

Name

Marija

19.09.2023 10:39

Vjerovaću u njihove časne namjere, ali me i promotivne namjere kopkaju. Kako god, svaka čast.

Name

Da , ali ...

19.09.2023 11:10

Svi se trebamo boriti , svako shodno svojim mogućnostima , protiv diktature , protiv zla , protiv dostojanstva , a protiv osobe koju je izabrala takozvana CIK . Svaka čast za advokate .

Name

Re bas tako.

19.09.2023 12:03

Pa Haske presude su i pisane da sakriju pravu istinu.

Name

interesantno

19.09.2023 11:10

Cuj tim advokata iz tri drzave

ODGOVORITE
Name

Србислава

19.09.2023 13:24

Е ,тима и адв .Као неки експерти хахха Хитно инај закон као у америци и одскора у Русији. Тако да и код нас буде амерички закин ,да се зна кога плаћа и зашти. Лажи треба кажњавати. Ала који стручњаци ,баш

Name

Joja

19.09.2023 12:04

Veze ovo nema sa cenzurom to samo guraju ovi sto zele da nestane Srba u bih

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.09.2023 13:10

Advokati iz tri drzave, i ko jos? Kao nema slobode, gde je ima ako je nema kod nas? Prica i pise ko hoce i sta hoce, moze laz, poluistina, istina i podvala. Cini mi se da je ovo politika, i da nevladini imaju umesane prste?

ODGOVORITE
Name

Re

19.09.2023 16:03

Jebala te ovakva sloboda. Sloboda je kada zivis dostojansveno od svog tada, kada su zakoni isti za sve, kada politicari nisu kriminalni, polupismeni, alavi olos bez morala i stida, kada se zloupotrebe i greske sankcionisu, kada se iz kednog centra moci me naredjuje svim institucijama, kada se me krade od naroda i drustva…….