У Бијељини прва “Јагњијада и фијакеријада”

У семберском селу Батковић данас је одржана прва “Јагњијада и фијакеријада”, у организацији Мјесне заједнице Батковић и Коњичког клуба “Вранац”. Организатори кажу да је основна идеја била да мало оживе село, обзиром да последњих неколико година није било масовнијих дешавања.

Република Српска 17.09.2023 | 19:16
У Бијељини прва “Јагњијада и фијакеријада”

У парку “Липик” у Батковићу код Бијељине, мјештани и гости имали су прилику да се, користећи сунчане дане које септембар пружа, подсјете на традиционална сеоска дружења и сакупљања којих је данас све мање. Манифестација “Јагњијада и фијакеријада”, спој традиције и гастрономије, са пријављених око 40 учесника фијакеријаде и двадесетак екипа за јагњијаду, задовољила је све укусе.

“Жеља нам је да оживимо наше село и оплеменимо садржајима. Овај прелијепи парк са стогодишњим липама, гдје се одржава манифестација је, нажалост био неискориштен у претходном периоду. Трудићемо се да га у наредном периоду обновимо новим садницама, да буде још љепши,” каже Душан Бобић, предсједник МЗ Батковић.

Док је жири за процјену квалитета и укуса јагњећег печења био на мукама, учесници прве “Јагњијада и фијакеријада” су направили дефиле кроз Батковић.

- Село са преко 3.000 мјештана и 1.300 домаћинстава заслужује овакве догађаје којих у посљедње вријеме није било пуно, поручују организатори.

“Можда и по први пут да је организовано овако масовно окупљање љубитеља коња на овој регији, око 40 грла је ту, што по један или два у шпедитерима, јахача, у запрегама, сулкама, чезама…. Све у свему, један велики догађај за Семберију. Захваљујем се свима који су дошли да увеличају ово нашу прву манифестацију, ево и вријеме нас је послужило. Видим да су сви весели, сад кад смо пролазили кроз село захваљују нам се што смо ово организовали, ријетко се ово виђа, па чак и коњ, данас је риједак призор да прође кроз село,” рекао је један од организатора, Борко Симић, предсједник Коњичког клуба “Вранац”, Велика Обарска, Бијељина.

Из Коњичког клуба поручују да у поводу Дана града, 24.септембра, организују велике коњичке трке на бијељинском хиподрому “Обријеж”, гдје се очекује велики број грла из земље, али и читавог региона.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

17.09.2023 22:18

СВАКА ЦАСТ СТАНОВНИЦИМА БАТКОВИЦА,ЦУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ НАРОДА СЕМБЕРИЈЕ,ОВАКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ЦЕ МНОГЕ ОДВРАТИТИ ОД ОДКАСКА ИЗ РОДНОГ КРАЈА.НАЈЉЕПСЕ ЈЕ У СВОМ ЗАВИЦАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

17.09.2023 23:10

Јос само нам фалл тракторијада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цеститам

18.09.2023 08:27

Управо тако - само сатор, јагњетина, пиво и рокај. Немој слуцајно да би неко отворио неко радно мјесто! Само Баја - исти онај сто пјева Додику - нека виси на БН и нека вам узима паре.