Туристички бисер Републике Српске се гуши у отпаду

Градска депонија "Ободина“ код Требиња годинама је пренатрпана разним отпадом, а иако се ради о туристичком центру несносан смрад и чести пожари угрожавају не само оближња насље и само Требиње већ и ширу околину. И док градске власт најављују изградњу еколошки модерне регионалне депоније мјештани сумњају да ће се овај проблем ријешити. 

Република Српска 16.09.2023 | 19:40
Туристички бисер Републике Српске се гуши у отпаду

Проблем са отаподом на депонија “Ободина” траје дуже од 15 година, а како каже Драго Миладиновић, који има имање недалако од тог мјеста, све је мање становника и гасе се села јер градска власт нема ријешење за претрпану депонију разноразним смећем које неријетко гори и по неколико мјесеци.  

- Опомињали смо више пута да су људи укинули сточни фонд, село је укинито тако ће и мјесна заједница. Овдје се налазимо на мјесту гдје се изручују фекалије, прошле године је три мјесеца горила, сав тај дим, отровни гасови иде по селу и граду. Ми смо тражили да се уради прстен водени, да се може реаговати. Међутим, они догоне по цистерну воде. Тамо када се напуни депонија гдје је фолија, вода се окрене у бушотине, и то загађује средину свих извора. Нама је било обећано да ће бити депонија бити само двије године, ја сам рекао никада одмакнут неће. Зар није жалосно, и ако ко прође њему ће се згадити. Село изумире, немаја неколико домаћинства, имаш људи са карциномом, одаке им то. Не пуше, не пију, имају своју стоку... То је од воде коју пију, од чега је. 

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић каже да је свјестан проблема требињског одлагалишта смећа, а да је у плану изградња савремене регионалне депоније. Међутим, када ће се кренути са тим пројектом Ћурић не може дати тачан одговор.

- Искрено не може да дефинишемо почетак јер није само надлежност локлане заједнице, непоходна су и одређена министарства да би ишло у токове да то буде регионална депонија и да се могу привући значајна донаторска средства јер локлана заједница не може сама, неопходни су и остали.

У Покрету За правду и ред кажу да градска депонија има све услове да буде као парк, али да власт у Требињу само обећава, али ништа не ријешава што је у интересу грађана.

- Мислим да су они за ових 15 година више пута обећали, међутим ништа се не ријешава. 40 милиона буџета годишње, 400 милиона су скршили за вријеме своје валсти да нису ништа видљиво напаравили. Оно би имало све услове да изгледа као парк, вода је гора изнад техничка, не треба пуно пара да се проблем доведе у ред, али немју идеју - каже Небојша Милишић, одборник Покрета “За правду и ред” у Скупштини Требиња.

Требињска "Ободина" напуњена је отпадом до максимума, због чега је постало готово немогуће да се њен садржај покрије земљом, па се сада разни отпади одлажу и у њеној околини.

(БН) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

само казем

16.09.2023 20:13

Толико о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

16.09.2023 20:50

И за ово што нас наши трују криво је мрско Сарајево и мрска Федерација! Секташи потроваше сопствени народ због тога и нестајемо 500000 нас је мање од кад нас је Бурле зајашио!

Name

Србин 2

17.09.2023 02:08

И јесте. Зашто би то негирали? Умјесто да себе волимо и пазимо па какви год да смо, ми се пљујемо.

Name

075

17.09.2023 08:23

@Србин Више је Милорад Срба из Босне и Херцеговине раселио! Подаци WБ (Свјетска банка) говоре да је Срба 625к, Хрвата 380к, 75к "осталих"и Бошњака 870к! Тотал 1,95 милијуна а "наше власти" на свим разинама да би добиле веће кредите за своје "ухљебе" лажу да нас је свих скупа 3 милијуна!

Name

Јел

16.09.2023 20:51

То врацају дубровнику за оно одлагалисте 😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

17.09.2023 06:49

И треба, рјрсити Трговску гору па и ово Повецати довоз смеца за сада

Name

Вала Милишићу,

16.09.2023 20:55

Као редован гост задњих петнаестак година Требиње је од ништа постало прелијеп туристички град, само много нових зграда што значи и становника, са много новина, у самом граду, нових хотела, нових лијепих ресторана, лијепо уређена пијаца, херцеговачка кућа. Добили сте много трговачких ланаца, тиме и нових купаца из Црне Горе и Хрватске, новац остављају Требињу, Град Сунца нећу спомињати ипак је приватно власништво, ма људи имате све, али ви не би били Херцеговци да вам увијек нешто што не фали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.09.2023 21:34

Ма ја. Поред свега тога мора цовјек стварно бит безобразан и залит се на депонију која срди и пали се редовно. Неце то отјерат туристе, и они це навикнут на то за дан-два. Не знам како се могу залит.

Name

За Ре

16.09.2023 22:09

Ево ти све знаш, депонија се и не осјети у граду не измишљај, проведено је тамо много времена да, вјерујем да би се бар некад осјетило. Град се чисти и Перу улице ујутро од 4 сата, у мојој општини није тако, код нас то, а вјерујем и у другим градовима и општинама раде понекад и кад стигну у току дана, град Требиње је изузетно чист и Ре не можеш ме изнервирати својим глупим коментаром. Који град нема проблема са депонијом.

Name

@вала Милишићу

17.09.2023 08:14

О чему ти човјече трабуњаш. Овдје је ријеч о смећу. То је оно што дефинише РС. 30 година само фасада. Нигдје пречистача воде, депоније на све стране , ријеке све канализацијски одводи . Требиње није изнимка. Каква херцеговачка кућа, какви хотели и бакрачи. Ово је питање опстанка. Лп

Name

Пребацити депонију

17.09.2023 06:10

...у Дубровачко заледје тик уз границу. Нек њима смрди кад знају правити одлагалиште радиоактивног отпада тик уз нашу границу крај Новог Града

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

17.09.2023 09:27

Има ли опозиција какво ресење за ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ријесицемо

17.09.2023 09:32

Када заврсимо аеродром, а градове-депоније Невесиње и Билеца добре за напасање оваца, има и мљекара све купује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.09.2023 10:33

Да је у другој држави,био би бисер а овако је катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ