Фирма функционера Уједињене српске остала без тендера

Универзитетски клинички центар Републике Српске крајем прошле године расписао је тендер тежак 720.000 марака за набавку хидрофилне памучне газе, а као најповољнију понуду оцијенио је ону коју је доставила фирма Wеллмедиц д.о.о. Градишка. Међутим, од склапања овог посла неће бити ништа.

Република Српска 16.09.2023 | 14:20
Фирма функционера Уједињене српске остала без тендера

Наиме, на Одлуку о избору најповољнијег понуђача од 30. маја ове године један од незадовољних понуђача поднио је жалбу, коју је Уред за разматрање жалби усвојио.

Одлука је поништена, а предмет враћен УКЦ-у на поновни поступак. Фирми Бањалукафарм-плус д.о.о. Бања Лука, која је поднијела жалбу након што је њихова понуда на овом тендеру оцијењена неприхватљивом, УКЦ је дужан надокнадити трошкове за рад адвоката од 658 марака.

Подносилац жалбе довео је у питање, између осталог, вредновање достављених узорака, усклађеност Записника о поновном прегледу понуда с Упутством за припрему модела тендерске документације и понуда, законитост именовања Комисије…

Уред за разматрање жалби у великом броју жалбених навода није нашао ништа спорно. Међутим, ипак је утврдио да је било процедуралних грешака и да састав Комисије за јавне набавке није био у складу с правилником којим се прописује њено успостављање и рад, те је донио рјешење о усвајању жалбе и поништењу Одлуке о избору најповољнијег понуђача, а предмет је враћен УКЦ-у на поновни поступак.

Иначе, фирма Wеллмедиц д.о.о. Градишка, с којом је УКЦРС намјеравао склопити уговор, у власништву је политичара Славка Дуњића. Након Општих избора 2018. године, када је био носилац листе Уједињене српске за Народну скупштину РС-а, изабран је у Вијеће народа. И у ранијем мандату био је народни посланик, а иначе је познат као „прелетач“.

Приватну здравствену установу “СЦ Дуњић” основао је 2004. године, а 2007. године и приватну фирму Wеллмедиц д.о.о. која се бави велепродајом медицинских средстава и опреме.

Судећи према подацима с Портала јавних набавки, Wеллмедиц д.о.о. је дугогодишњи фаворит здравствених установа у Републици Српској, па тако и УКЦ-а. Од почетка ове године ова фирма добила је више од 20 послова различите вриједности, а од почетка 2022. године „побиједила“ је на тендерима вриједним око два и по милиона марака.

Од Универзитетског клиничког центра РС Дуњићева фирма је само у мају ове године добила послове у вриједности од око 400.000 КМ.

И друга Дуњићева фирма одржава пословне везе са здравственим установама. Портал Цапитал је крајем 2021. године у тексту под насловом „Дуњић не плаћа дугове, не губи на тендерима и смјењује непослушне“ писао о дуговању установе СЦ Дуњић од скоро 50.000 КМ према Дому здравља Градишка, чији је предсједник Управног одбора био управо Дуњић.<бр /><бр />Наиме, СЦ Дуњић сваке године с Домом здравља Градишка потписује уговор на основу којег се пацијенти из ове приватне амбуланте упућују у лабораторију, на рендген или по неку другу услугу у јавну здравствену установу. Прије пандемије коронавируса радило се о мјесечним фактурама од по неколико стотина марака, али су се од краја 2020. године ти износи почели мјерити у хиљадама КМ.

(<спан стyле="цолор: #236фа1;"><а стyле="цолор: #236фа1;" хреф="хттпс://www.фокус.ба/вијести/бих/фирма-функционера-уједињене-српске-остала-без-тендера-вриједног-700-000-км/2723055/">Фокус.ба)  Фото:Д.Р./Пиxселл

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Истина

16.09.2023 14:44

Је да је у овој земљи све лаж и превара ...те да се све купује, а Рудиња то јако добро зна и користи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Истина

16.09.2023 16:12

И слијепцу је јасно,да је Република Српска,приватизирана,само што кретени неће никада признати,а грађани,преплашени ћуте. Докле,остаје да се види...

Name

Ма није ваљда

16.09.2023 15:06

Ма није нам жао толико фирме што је остала без тендера колико Дјајића што је остао без пинке а таман је мислио те паре уложити у котлићијаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па докле

16.09.2023 16:07

Јбо га Стевандић па докле више Стевандица. , Нешића , Бањца и остале багере, Дошли Дрвар , Пале и Дубица и харају ли харју дррзавни буџет , Е мој Додик на шта си спао , Бањслука ти се спрда у лице , какве си ликове окупио око себе , казниће те народ и то дебело ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

16.09.2023 16:37

Човјек кад је прелазио из једне у другу странку ,признао да неможе проћи ни један тендер па ево сад кад је у власти опет му се омакне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

16.09.2023 18:13

Сад је актуелно улагање у конкарнице WИН, једна је у хотелу Босна,

Name

+

16.09.2023 17:51

По Вама није било ништа Спиро. Само 1. ПРОЦЕДУРАЛНЕ ГРЕШКЕ И 2. САСТАВ КОМИСИЈЕ ПО ПРАВИЛНИКУ. Па шта треба још. Те двије ствари и јесу СВЕ што закон захтијева. ЈЕСМО СЕ НАВИКЛИ НА ТОРАЛНО БЕЗАКОЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

16.09.2023 18:30

Зато је стевандић тако и фрустриран..а одакле паре?и то донација Високог представника и ЕУ из које долази или???

ОДГОВОРИТЕ