Firma funkcionera Ujedinjene srpske ostala bez tendera

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske krajem prošle godine raspisao je tender težak 720.000 maraka za nabavku hidrofilne pamučne gaze, a kao najpovoljniju ponudu ocijenio je onu koju je dostavila firma Wellmedic d.o.o. Gradiška. Međutim, od sklapanja ovog posla neće biti ništa.

Republika Srpska 16.09.2023 | 14:20
Firma funkcionera Ujedinjene srpske ostala bez tendera

Naime, na Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 30. maja ove godine jedan od nezadovoljnih ponuđača podnio je žalbu, koju je Ured za razmatranje žalbi usvojio.

Odluka je poništena, a predmet vraćen UKC-u na ponovni postupak. Firmi Banjalukafarm-plus d.o.o. Banja Luka, koja je podnijela žalbu nakon što je njihova ponuda na ovom tenderu ocijenjena neprihvatljivom, UKC je dužan nadoknaditi troškove za rad advokata od 658 maraka.

Podnosilac žalbe doveo je u pitanje, između ostalog, vrednovanje dostavljenih uzoraka, usklađenost Zapisnika o ponovnom pregledu ponuda s Uputstvom za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda, zakonitost imenovanja Komisije…

Ured za razmatranje žalbi u velikom broju žalbenih navoda nije našao ništa sporno. Međutim, ipak je utvrdio da je bilo proceduralnih grešaka i da sastav Komisije za javne nabavke nije bio u skladu s pravilnikom kojim se propisuje njeno uspostavljanje i rad, te je donio rješenje o usvajanju žalbe i poništenju Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, a predmet je vraćen UKC-u na ponovni postupak.

Inače, firma Wellmedic d.o.o. Gradiška, s kojom je UKCRS namjeravao sklopiti ugovor, u vlasništvu je političara Slavka Dunjića. Nakon Opštih izbora 2018. godine, kada je bio nosilac liste Ujedinjene srpske za Narodnu skupštinu RS-a, izabran je u Vijeće naroda. I u ranijem mandatu bio je narodni poslanik, a inače je poznat kao „preletač“.

Privatnu zdravstvenu ustanovu “SC Dunjić” osnovao je 2004. godine, a 2007. godine i privatnu firmu Wellmedic d.o.o. koja se bavi veleprodajom medicinskih sredstava i opreme.

Sudeći prema podacima s Portala javnih nabavki, Wellmedic d.o.o. je dugogodišnji favorit zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i UKC-a. Od početka ove godine ova firma dobila je više od 20 poslova različite vrijednosti, a od početka 2022. godine „pobijedila“ je na tenderima vrijednim oko dva i po miliona maraka.

Od Univerzitetskog kliničkog centra RS Dunjićeva firma je samo u maju ove godine dobila poslove u vrijednosti od oko 400.000 KM.

I druga Dunjićeva firma održava poslovne veze sa zdravstvenim ustanovama. Portal Capital je krajem 2021. godine u tekstu pod naslovom „Dunjić ne plaća dugove, ne gubi na tenderima i smjenjuje neposlušne“ pisao o dugovanju ustanove SC Dunjić od skoro 50.000 KM prema Domu zdravlja Gradiška, čiji je predsjednik Upravnog odbora bio upravo Dunjić.

Naime, SC Dunjić svake godine s Domom zdravlja Gradiška potpisuje ugovor na osnovu kojeg se pacijenti iz ove privatne ambulante upućuju u laboratoriju, na rendgen ili po neku drugu uslugu u javnu zdravstvenu ustanovu. Prije pandemije koronavirusa radilo se o mjesečnim fakturama od po nekoliko stotina maraka, ali su se od kraja 2020. godine ti iznosi počeli mjeriti u hiljadama KM.

(Fokus.ba)  Foto:D.R./Pixsell

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Istina

16.09.2023 14:44

Je da je u ovoj zemlji sve laž i prevara ...te da se sve kupuje, a Rudinja to jako dobro zna i koristi .

ODGOVORITE
Name

Re,Istina

16.09.2023 16:12

I slijepcu je jasno,da je Republika Srpska,privatizirana,samo što kreteni neće nikada priznati,a građani,preplašeni ćute. Dokle,ostaje da se vidi...

Name

Ma nije valjda

16.09.2023 15:06

Ma nije nam žao toliko firme što je ostala bez tendera koliko Djajića što je ostao bez pinke a taman je mislio te pare uložiti u kotlićijadu.

ODGOVORITE
Name

Pa dokle

16.09.2023 16:07

Jbo ga Stevandić pa dokle više Stevandica. , Nešića , Banjca i ostale bagere, Došli Drvar , Pale i Dubica i haraju li harju drrzavni budžet , E moj Dodik na šta si spao , Banjsluka ti se sprda u lice , kakve si likove okupio oko sebe , kazniće te narod i to debelo ......

ODGOVORITE
Name

Србо

16.09.2023 16:37

Човјек кад је прелазио из једне у другу странку ,признао да неможе проћи ни један тендер па ево сад кад је у власти опет му се омакне.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

16.09.2023 18:13

Sad je aktuelno ulaganje u konkarnice WIN, jedna je u hotelu Bosna,

Name

+

16.09.2023 17:51

Po Vama nije bilo ništa Spiro. Samo 1. PROCEDURALNE GREŠKE I 2. SASTAV KOMISIJE PO PRAVILNIKU. Pa šta treba još. Te dvije stvari i jesu SVE što zakon zahtijeva. JESMO SE NAVIKLI NA TORALNO BEZAKONJE.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

16.09.2023 18:30

Zato je stevandić tako i frustriran..a odakle pare?i to donacija Visokog predstavnika i EU iz koje dolazi ili???

ODGOVORITE