Власт је могла помоћи грађанима да је хтјела

Како Милорад Додик оком, тако Радован Вишковић скоком. Предсједник Владе Српске је, заједно са министром трговине и туризма РС, разговарао са представницима трговаца, добављача и домаћих произвођача о могућностима проширења кампање „Друштвено одговорно“.

Република Српска 15.09.2023 | 17:59
Власт је могла помоћи грађанима да је хтјела

Циљ је, по угледу на земље из окружења, пласирати производе по нижим цијенама у продајним објектима у Републици Српској.

"Велика захваност свим овим људима, прије свега, што су показали одговорност, што су се одазвали на позив Министарства трговине и туризма, и подржали иницијативу предсједника Републике Српске. Да ли ће то бити 20 или 30 производа, то ћемо видјети на основу броја произвођача који су се одазвали", рекао је Радован Вишковић.

С обзиром на то да за сада само постоји обећање, те да све зависи од добре воље трговаца и добављача, из опозиције не очекују да ће доћи до реализације овог плана.

"Морамо напоменути да смо у периоду буктања инфлације, прошле и претпршле године, када је достизала и 14 одсто, упорно говорили да је потребно ограничити цијене основних животних намирница. Али за то тада апсолутно није било слуха. Они су рекли да су ограничили марже, што је апсолутно другачије", поручује Мирјана Орашанин из СДС-а.

СНСД је имао прилику да помогне грађанима, али није хтио, поручује Бранислав Бореновић.

"Једна лицемјерна најава од СНСД–а. Чак су они и само они заустављали двије економске реформе које су биле, односно два економска закона која су ишла са циљем да се заиста смање цијене када је било смањење стопе ПДВ–а са 17 на 5 одсто, и укидање акцизе на гориво на шест мјесеци", каже Бранислав Бореновић.

Влада Хрватске је већ донијела нове мјере за домаћинства и привреду у борби против високе инфлације и то тако што је снизила цијене 30 производа. У Србији је 20 производа већ снижено на полицама у трговинама, док је и Црна Гора одлучила да субвенционише трговачке ланце како би ону спустили цијене.

Економисти сматрају да су то добри примјери, али да овдје очигледно не постоји политичка воља за тако нешто.

"Мислим да је требало укинути ПДВ на храну, на лијекове и ствари за бебе. Јер имамо потребу за то, све је већ поскупјело толико да је чак и храна проблем. Тако би изашли у сусрет и најстаријима којима су неопходни лијекови, али и породицама с бебама, јер свакако имамо депопулацију становништва", каже Зоран Павловић.

Разлика у цијенама основних животних намирница је већ видљива када је у питању Република Српска и Србија. Па тако је у Србији килограм најскупљег кромпира марку и по, док је у Српској најјефтинији 2 конвертибилне марке.

Када је у питању литар млијека, у Србији се може наћи за марки у 60, док је код нас изнад двије марке. Најмање паковање кафе, од 100 грама, у сусједној Србији се може наћи за 1,50 конвертибилну марку, док у Републици Српској нема јефтиније од 1, 70 у већим трговачким ланцима.

(БН) Фото: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Замајавање

15.09.2023 18:50

Да су укинули акцизе исмањили пдв ето помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.09.2023 19:48

Само климоглавци досли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.09.2023 19:51

Да Бог да сви на власти поцркали у највецим мукама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

15.09.2023 20:37

У ЦГ је то заживело прије пола године!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

15.09.2023 21:20

Јел црвена секта била против смањења цијене горива а сад би нешто као фол смањивали а то је све сад покренутом због додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милионери из власти

15.09.2023 21:32

презиру овај народ који су претворили у ситотињу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисми

16.09.2023 13:25

Власт владање лосе владање управљање безвласт зар се то зове власт насиље безакоње лазна пласирања...

ОДГОВОРИТЕ