Vlast je mogla pomoći građanima da je htjela

Kako Milorad Dodik okom, tako Radovan Višković skokom. Predsjednik Vlade Srpske je, zajedno sa ministrom trgovine i turizma RS, razgovarao sa predstavnicima trgovaca, dobavljača i domaćih proizvođača o mogućnostima proširenja kampanje „Društveno odgovorno“.

Republika Srpska 15.09.2023 | 17:59
Vlast je mogla pomoći građanima da je htjela

Cilj je, po ugledu na zemlje iz okruženja, plasirati proizvode po nižim cijenama u prodajnim objektima u Republici Srpskoj.

"Velika zahvanost svim ovim ljudima, prije svega, što su pokazali odgovornost, što su se odazvali na poziv Ministarstva trgovine i turizma, i podržali inicijativu predsjednika Republike Srpske. Da li će to biti 20 ili 30 proizvoda, to ćemo vidjeti na osnovu broja proizvođača koji su se odazvali", rekao je Radovan Višković.

S obzirom na to da za sada samo postoji obećanje, te da sve zavisi od dobre volje trgovaca i dobavljača, iz opozicije ne očekuju da će doći do realizacije ovog plana.

"Moramo napomenuti da smo u periodu buktanja inflacije, prošle i pretpršle godine, kada je dostizala i 14 odsto, uporno govorili da je potrebno ograničiti cijene osnovnih životnih namirnica. Ali za to tada apsolutno nije bilo sluha. Oni su rekli da su ograničili marže, što je apsolutno drugačije", poručuje Mirjana Orašanin iz SDS-a.

SNSD je imao priliku da pomogne građanima, ali nije htio, poručuje Branislav Borenović.

"Jedna licemjerna najava od SNSD–a. Čak su oni i samo oni zaustavljali dvije ekonomske reforme koje su bile, odnosno dva ekonomska zakona koja su išla sa ciljem da se zaista smanje cijene kada je bilo smanjenje stope PDV–a sa 17 na 5 odsto, i ukidanje akcize na gorivo na šest mjeseci", kaže Branislav Borenović.

Vlada Hrvatske je već donijela nove mjere za domaćinstva i privredu u borbi protiv visoke inflacije i to tako što je snizila cijene 30 proizvoda. U Srbiji je 20 proizvoda već sniženo na policama u trgovinama, dok je i Crna Gora odlučila da subvencioniše trgovačke lance kako bi onu spustili cijene.

Ekonomisti smatraju da su to dobri primjeri, ali da ovdje očigledno ne postoji politička volja za tako nešto.

"Mislim da je trebalo ukinuti PDV na hranu, na lijekove i stvari za bebe. Jer imamo potrebu za to, sve je već poskupjelo toliko da je čak i hrana problem. Tako bi izašli u susret i najstarijima kojima su neophodni lijekovi, ali i porodicama s bebama, jer svakako imamo depopulaciju stanovništva", kaže Zoran Pavlović.

Razlika u cijenama osnovnih životnih namirnica je već vidljiva kada je u pitanju Republika Srpska i Srbija. Pa tako je u Srbiji kilogram najskupljeg krompira marku i po, dok je u Srpskoj najjeftiniji 2 konvertibilne marke.

Kada je u pitanju litar mlijeka, u Srbiji se može naći za marki u 60, dok je kod nas iznad dvije marke. Najmanje pakovanje kafe, od 100 grama, u susjednoj Srbiji se može naći za 1,50 konvertibilnu marku, dok u Republici Srpskoj nema jeftinije od 1, 70 u većim trgovačkim lancima.

(BN) Foto: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zamajavanje

15.09.2023 18:50

Da su ukinuli akcize ismanjili pdv eto pomoci

ODGOVORITE
Name

BL

15.09.2023 19:48

Samo klimoglavci dosli.

ODGOVORITE
Name

Istina

15.09.2023 19:51

Da Bog da svi na vlasti pocrkali u najvecim mukama

ODGOVORITE
Name

Pedja

15.09.2023 20:37

U CG je to zaživelo prije pola godine!!!

ODGOVORITE
Name

Slovenac

15.09.2023 21:20

Jel crvena sekta bila protiv smanjenja cijene goriva a sad bi nešto kao fol smanjivali a to je sve sad pokrenutom zbog dodika

ODGOVORITE
Name

Milioneri iz vlasti

15.09.2023 21:32

preziru ovaj narod koji su pretvorili u sitotinju

ODGOVORITE
Name

Bismi

16.09.2023 13:25

Vlast vladanje lose vladanje upravljanje bezvlast zar se to zove vlast nasilje bezakonje lazna plasiranja...

ODGOVORITE