За расхлађивање посланика треба три милиона КМ

Служба за заједничке послове институција БиХ тражи три милиона марака грађана за замјену система климатизације у згради Парламентарне скупштине БиХ. Ту инвестицију планирају да реализују у периоду од ове до краја 2025. године.

Босна и Херцеговина 15.09.2023 | 09:51
За расхлађивање посланика треба три милиона КМ

У приједлогу одлуке на коју треба да да сагласност Савјет министара наведено је да је у овој години одобрено 1,065 милиона марака за замјену система климатизације у згради Парламента БиХ, а да би идуће требало да буде издвојен милион, а 2025. године 935.000 марака.

У разлозима за доношење поменуте одлуке наведено је да су двије постојеће расхладне машине старе око 40 година, као и остала пратећа опрема за управљање, дистрибуцију ваздуха и топле/хладне воде кроз објекат.

- Одржавање опреме је у посљедње вријеме онемогућено, јер се више не производи нити се за њу могу набавити резервни дијелови - наведено је у образложењу Службе за заједничке послове.

Додају и да расхладне машине за хлађење користе фреон Р11 који је забрањен за употребу у Европској унији, због чега се не може набавити.

- Због недостатка фреона Р11 у јулу и августу машине нису могле да постигну пројектоване параметре рада, а температура у просторијама достизала је 30 степени. Због свега тога добили смо много примједаба од служби кабинета министара, парламентараца, секретара заједничких служби, али и осталих запослених - наводи Служба за заједничке послове.

У Удружењу грађана “Тендер” сматрају да је ријеч о неоправданом трошењу новца грађана БиХ.

- Када су могли годинама да (не)раде у тим просторијама, требало би и сада да се солидаришу са грађанима, а не да са њихових леђа у овим тешким временима узимају чак три милиона марака. Деценијама се нису жалили и, гле чуда, постало им сада превруће.

Како их само није срамота? Добро знам да су зидови тамо поприлично дебели, што говори да је изолација добра, односно да је температура одлична за радну атмосферу. Међутим, тамо нико ништа не ради и нове климе им не требају - рекао је “Гласу Српске” члан Предсједништва Удружења грађана “Тендер” Рајко Кецман.

Бацање милиона марака на расхлађивање просторија у Парламенту БиХ, наводи Кецман, неће утицати на повећање продуктивности рада посланика на нивоу БиХ.

- Тај новац је потребно много паметније уложити. Ако добију такве услове какве траже, онда тек неће ништа радити. Овако, ако им је тако како наводе, а знамо да није, морају можда брзо да заврше нешто од свог посла, па да иду - рекао је Кецман и додао да у просторијама у којима раде нема никаквих клима па се нико од радника не жали.

Кецман надаље наводи и да вриједнима не смета температура од 30 степени, већ само онима који изволијевају и измишљају.

- Хоће удобност, а не раде ништа, односно немамо никакве резултате њиховог сједења у тим удобним фотељама. Можда им треба дати нове климе, ако некада нешто почну да раде. Али тога ћемо се, по свему судећи, начекати - казао је Кецман и додао да је управо Парламент БиХ најодговорнији за тешко стање у БиХ.

(Глас Српске) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Раде

15.09.2023 09:59

Треба њима боље да не написем ста. Ал су нам га ови политицари завукли и свака им Цасто јесмо најглупљи Народ на Планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам

15.09.2023 10:39

да ли је прече климатизовати болнице где леже болесни и немоћни или ове што ама ништа добро не доносе овом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

15.09.2023 17:36

Тако је .

Name

Xx

15.09.2023 10:49

Срам вас било. Нека дају од енормно високих плата за расхлађивање. Ништа корисно за народ не раде осим што га пљачкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

15.09.2023 11:18

Све их заледити а не расхладити,немају границе ни у чему..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расхладивање

15.09.2023 11:23

Ваљда да м..а и п…е расхлађују, а мало и памет, са свјежим зраком да допингују! Ми у РС имамо алтернативу, да своје подржимо или да се опредјелимо за паризер, а ви федералци, разматрајте, шта вам је радити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЈДЕ,

15.09.2023 11:58

Те паре које вама требају да би " поправили климе" и значи има те их, а ионако лелемудате, ништа не радите, подијелити болницама нек макар људи тешко оболели љети могли дисати, вама ионако не треба, јер сте љети на много лепшим дестинацијма од ваших канцеларија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

15.09.2023 12:01

Нема од њих никакве користи. НИ ПОЛОВИНА ИХ ТУ НЕ ТРЕБА. ЏАБАЛЕБАРОШИ. ИЗМИСЛИЛИ ДЕМОКРАТИЈУ, А ИСТИНСКИ ВЛАДА ЈЕДНОУМЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

15.09.2023 12:06

Нису они ни потребни. НА СВИМ НИВОИМА ДО САДА СЕ ПРИХВАТА СВЕ, ШТО ЈЕ ИЗ ЈЕДНЕ ГЛАВЕ. ОВО ЈЕ ЈЕДНОУМЉЕ, ПОД ИЗГОВОРОМ ДЕМОКРАТИЈА. ДА МНОГИ ПРОЖИВЕ ТАКО ЛАГОДАН ЖИВОТ. ОСТАВИТЕ САМО КРАЉА ДОДИГА. Остале можете распустити. Да копају. Ни то незнају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смиљана - Смиља

15.09.2023 13:01

Мој коментар нисте објавили! Мислим да сте требали,није увредљив,вец је реалан! Зато га објавите! Лијеп поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.09.2023 08:52

Мислите на овај коментар сто је објављен или на неки други?

Name

Наравно

16.09.2023 06:39

Градјани це радо да пристану за ту сицу за 'ладјење. Градјани који раде на градјевинама, у пољу или било ком другом радном месту на скоро 50 степени знају да је то преко потребно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.09.2023 09:21

Нису они криви,криви смо ми лудаци који гласамо за такве кретене

ОДГОВОРИТЕ