Неуспјешни разговори Вуцића и Куртија у Бриселу

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, после неуспешних разговора у дијалогу Београда и Приштине, да ће увек морати да се разговара и да не верује у то да је ово "крај света".

Србија 14.09.2023 | 15:58
Неуспјешни разговори Вуцића и Куртија у Бриселу
Вучић је тако одговорио на питање новинара шта је сада наредни корак после неуспешних разговора.
 
"Не знам шта бих вам рекао. Свакако да ћемо увек морати да разговарамо, ја не верујем у то да је ово 'крај света'. Сигуран сам да ће се чути одговор ко је заслужан, ко је одговоран, то је једноставно нешто што мора да се догоди. Оно што је за нас важно, то је да сам сигуран да ми морамо да наставимо да разговарамо", рекао је Вучић новинарима у Брислеу.
 
На питање да ли је Европска унија помињала неке мере, Вучић је одговорио да он није Аљбин Курти који, како је рекао, говори о томе да је потребно да "употребите бич против Србије".
 
"Ја нећу то да радим, ја то не желим ни албанском становништву на КиМ нити било коме другом, ја то не радим, то није мој принцип деловања, то није мој животни принцип. Ћутим и кад неко оде у затвор, јер не нападаш оног ко не може да се брани.
 
Што бих ја то радио, питајте ЕУ", рекао је Вучић.
 
Вучић је рекао да је до сада било неколико споразума са Приштином и да мора цео споразум да почне да се примењује као и да он почиње формирањем Заједницом српских општина. 
 
"Имали смо до сада неколико споразума са Приштином, први, основни споразум међу нама био је Бриселски споразум који смо постигли пре десет година 2013. и то је нешто на чему смо од самог почетка инсистирали, јер то је документ који су обе стране потписале, потом смо имали план имплементације око кога су се обе стране сложиле од 2015. године и обе стране су потписале документе на којима смо инсистирали од самог почетка", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о састанку са Куртијем и европским представницима. 
 
Он је додао да је Београд прихватио све што је и касније договорено нарочито ове године.
 
"Морамо да почнемо да примењујемо цео процес, а он почиње Заједницом српских општина (ЗСО), друга страна не жели то да примени, нити да разговара о томе, као зачарани круг где се ништа не решава", рекао је он. 
 
Додао је да не верује да ће и  представницу ЕУ бити веома објективни и непристрасни. 
 
На питање новинара да ли су се сложили око било чега Вучић је рекао да не може да одговори тако.
 
"Не могу да одговорим тако. Био је конкретан предлог ЕУ, компромисно решење од стране ЕУ, није то био нацрт предлога око кога смо се сложили, пре смо се сложили да је данас леп или ветровит дан. Нисмо се сложили око нечега о чему се разговарало у присуству представника ЕУ. Сложили смо се око нечега, али не око нечега од значаја за обе стране. Он има свој посао, а ја свој", рекао је Вучић. 
 
(Тањуг) Фото: Тањуг/АП 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мапа

14.09.2023 18:46

Вама договор и не одговара.Остали би сте без власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

15.09.2023 01:52

Политика је цудна ствар. По неком правилу свугдје у свијету требало би да на свим састанцима буду камере и новинари и да се све преноси на тв да сав народ зна ста се прица и о цему се прица а не овако све затворено онда изадје стока са некаквом изјавом море бит бидне море бит небидне сто рекао ценгиц и онда народ као овце цека хоце ли бити месар близу или далеко. И тако годинама а они састанце ли састанце здеру и пију на рацун народа а уз све то понека пратиља за мало опустање јер стресан је то посао и тако годинама. Ниста позитивно само замајавање и одуговлацење док помру паметни а остане ова јадна омладина сто није упозната ни са цим и лакса за обраду и малверзације а уз то добро обуцене издајице их узму под своје и ето ти нестанка. Боље рат него пакт боље гроб него роб. То је била и остала најбоља изрека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без реци

16.09.2023 06:55

Слика говори све

ОДГОВОРИТЕ