Neuspješni razgovori Vucića i Kurtija u Briselu

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle neuspešnih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine, da će uvek morati da se razgovara i da ne veruje u to da je ovo "kraj sveta".

Srbija 14.09.2023 | 15:58
Neuspješni razgovori Vucića i Kurtija u Briselu
Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara šta je sada naredni korak posle neuspešnih razgovora.
 
"Ne znam šta bih vam rekao. Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo, ja ne verujem u to da je ovo 'kraj sveta'. Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo", rekao je Vučić novinarima u Brisleu.
 
Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da "upotrebite bič protiv Srbije".
 
"Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani.
 
Što bih ja to radio, pitajte EU", rekao je Vučić.
 
Vučić je rekao da je do sada bilo nekoliko sporazuma sa Prištinom i da mora ceo sporazum da počne da se primenjuje kao i da on počinje formiranjem Zajednicom srpskih opština. 
 
"Imali smo do sada nekoliko sporazuma sa Prištinom, prvi, osnovni sporazum među nama bio je Briselski sporazum koji smo postigli pre deset godina 2013. i to je nešto na čemu smo od samog početka insistirali, jer to je dokument koji su obe strane potpisale, potom smo imali plan implementacije oko koga su se obe strane složile od 2015. godine i obe strane su potpisale dokumente na kojima smo insistirali od samog početka", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o sastanku sa Kurtijem i evropskim predstavnicima. 
 
On je dodao da je Beograd prihvatio sve što je i kasnije dogovoreno naročito ove godine.
 
"Moramo da počnemo da primenjujemo ceo proces, a on počinje Zajednicom srpskih opština (ZSO), druga strana ne želi to da primeni, niti da razgovara o tome, kao začarani krug gde se ništa ne rešava", rekao je on. 
 
Dodao je da ne veruje da će i  predstavnicu EU biti veoma objektivni i nepristrasni. 
 
Na pitanje novinara da li su se složili oko bilo čega Vučić je rekao da ne može da odgovori tako.
 
"Ne mogu da odgovorim tako. Bio je konkretan predlog EU, kompromisno rešenje od strane EU, nije to bio nacrt predloga oko koga smo se složili, pre smo se složili da je danas lep ili vetrovit dan. Nismo se složili oko nečega o čemu se razgovaralo u prisustvu predstavnika EU. Složili smo se oko nečega, ali ne oko nečega od značaja za obe strane. On ima svoj posao, a ja svoj", rekao je Vučić. 
 
(Tanjug) Foto: Tanjug/AP 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mapa

14.09.2023 18:46

Vama dogovor i ne odgovara.Ostali bi ste bez vlasti.

ODGOVORITE
Name

Rile

15.09.2023 01:52

Politika je cudna stvar. Po nekom pravilu svugdje u svijetu trebalo bi da na svim sastancima budu kamere i novinari i da se sve prenosi na tv da sav narod zna sta se prica i o cemu se prica a ne ovako sve zatvoreno onda izadje stoka sa nekakvom izjavom more bit bidne more bit nebidne sto rekao cengic i onda narod kao ovce ceka hoce li biti mesar blizu ili daleko. I tako godinama a oni sastance li sastance zderu i piju na racun naroda a uz sve to poneka pratilja za malo opustanje jer stresan je to posao i tako godinama. Nista pozitivno samo zamajavanje i odugovlacenje dok pomru pametni a ostane ova jadna omladina sto nije upoznata ni sa cim i laksa za obradu i malverzacije a uz to dobro obucene izdajice ih uzmu pod svoje i eto ti nestanka. Bolje rat nego pakt bolje grob nego rob. To je bila i ostala najbolja izreka.

ODGOVORITE
Name

Bez reci

16.09.2023 06:55

Slika govori sve

ODGOVORITE