Кршење закона: Партије донације примају и од фирми које добију посао од државе

Централна изборна комисија БиХ одлучила је да покрене поступак против 69 политичких партија, међу којима су и оне највеће, јер су кршиле Закона о финансирању политичких странака и Изборни закона БиХ.

Босна и Херцеговина 14.09.2023 | 08:37
Кршење закона: Партије донације примају и од фирми које добију посао од државе

Одлука о покретању поступка донесена је на основу налаза ревизије финансирања политичких странака за локалне изборе 2020. године, а која је утврдила да 70 одсто политичких партија у Босни и Херцеговини крши законе када је ријеч о њиховим финансијама.

Већина тих партија има исту врсту прекршаја, а то су трошење новца мимо програма утрошка средстава, затим неуспостављање евиденција о неновчаним донацијама, финансирање из забрањених извора, те примање донација од правних лица која имају склопљене уговоре о јавној набавци са органима извршне власти у износу већем од 10.000 КМ.

Такође, политичке партије у већини случајева нису водиле пословне књиге онако како је прописано, а постоје и индиције да су неке од њих кршиле пореске прописе јер су, између осталог, исплаћивале средства која имају карактер личних примања, а на њих нису плаћали порез.

Мањи број политичких партија прекршио је и члан 15.10 Изборног закона БиХ, односно прекорачио трошкове кампање јер је дефинисано да трошкови кампање могу износити максимално 0,3 КМ по бирачу у свим изборним јединицама.

Иначе, на локалним изборима 2020. године, на које се односи ревизија пословања, учествовала је 131 политичка странка, 71 коалиција политичких странака 333 независна кандидата и девет листа независних кандидата.

За финансирање изборне кампање политички субјекти у оквиру законом прописаног лимита могли су потрошити 32,2 милиона КМ, од чега политичке странке 26,8 милиона КМ, независни кандидати 5,8 милиона, а политичке странке ЦИК су пријавиле да су на трошкове кампање потрошиле укупно 5,5 милиона КМ.

"То су елементарне одредбе закона и испада да се  све оне крше", рекла је Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК-а, додајући да то раде све велике странке и само 30 одсто њих које заправо раде у складу са законом је нешто што говори пуно о начину пословања.

Ако је судити по расправи са сједнице ЦИК-а, ове политичке партије, које ће добити обавјештење о покретању поступка и моћи ће исправити дио неправилности, биће кажњене највишом казном, јер се углавном ради о странкама које су и раније кршиле исте чланове закона.

Тренутно максимална казна која се може изрећи политичкој партији за кршење Закона о финансирању политичких странака је 10.000 КМ.

"Евидентно је да санкције које се изричу немају одвраћајући карактер. Ово је поражавајући податак о законитости рада политичких организација, од којих неке учествују у систему власти и креирају законе", рекла је Вања Бјелица Прутина, члан ЦИК-а.

Колики је проблем када је ријеч о финансирању политичких партија, говори и чињеница да се један од 14 приоритета Европске уније односи управо на то, с тим да Босна и Херцеговина још није испунила ни ГРЕЦО препоруке, односно није ревидирала Закон о финансирању политичких партија.

И на јуче одржаној сједници Централне изборне комисије БиХ истакнуто је да се мора кренути у том правцу, прије свега хармонизовати законе на нивоу БиХ, али и иновирати, како Закон о финансирању политичких партија, тако и Изборни закон БиХ, који се такође масовно крши у дијелу који говори о финансирању партија и изборне кампање.

(Независне) Фото: Архив

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Тек сад

14.09.2023 09:19

Увјек су се крсили закони о нацину финансирања странака, а цик тек сад ко бајаги улазе критику, а изборни закон се крси исто за сваке изборе, намијестају побједу коме зеле без икакве одговорности, да хоце праву истину о изборима и вољи народа, увели би скенере и видео надзоре, тако да је ово празна прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

14.09.2023 10:24

Цекали сте 3 год. Да несто проговорите, срам вас било. Ухљебљене гњиде и олос, као да ви показете да несто радите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф

14.09.2023 10:47

Открили несто ново? 😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

14.09.2023 10:58

Тако је. Испитати откуд Тривићки паре за канцеларије и кампање а нигдје није на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Испитати ре

14.09.2023 13:24

Ти ниси дорастао, како би могао помињати Тривицку! Мора да си негдје на Републичким јаслама!?

Name

Ре

14.09.2023 14:30

Нема Јелена хеликоптере виле,воцњаке,фирме,апотеке....сто то не испитас?

Name

Ре Србац

14.09.2023 16:59

Дала јој Зора Видовић и они Енглези из Тузланског хотела што Додик рече ,никако да оду ,да неће можда неког хапсити.

Name

Боћко

14.09.2023 11:14

А то

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

14.09.2023 12:13

Зато наша опозиција не прима,ни случајно,донације.Часно се боре за Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ ре Србац

14.09.2023 12:27

Значи уреду је да ови на власти покраду паре и изборе од народа. А проблем је откуд Тривићки паре ,а није на власти па није могла ни украсти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.09.2023 16:13

Срам вас било. Послије толико времена. Килавци једни. Као нешто радите. ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ