Kršenje zakona: Partije donacije primaju i od firmi koje dobiju posao od države

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da pokrene postupak protiv 69 političkih partija, među kojima su i one najveće, jer su kršile Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izborni zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 14.09.2023 | 08:37
Kršenje zakona: Partije donacije primaju i od firmi koje dobiju posao od države

Odluka o pokretanju postupka donesena je na osnovu nalaza revizije finansiranja političkih stranaka za lokalne izbore 2020. godine, a koja je utvrdila da 70 odsto političkih partija u Bosni i Hercegovini krši zakone kada je riječ o njihovim finansijama.

Većina tih partija ima istu vrstu prekršaja, a to su trošenje novca mimo programa utroška sredstava, zatim neuspostavljanje evidencija o nenovčanim donacijama, finansiranje iz zabranjenih izvora, te primanje donacija od pravnih lica koja imaju sklopljene ugovore o javnoj nabavci sa organima izvršne vlasti u iznosu većem od 10.000 KM.

Takođe, političke partije u većini slučajeva nisu vodile poslovne knjige onako kako je propisano, a postoje i indicije da su neke od njih kršile poreske propise jer su, između ostalog, isplaćivale sredstva koja imaju karakter ličnih primanja, a na njih nisu plaćali porez.

Manji broj političkih partija prekršio je i član 15.10 Izbornog zakona BiH, odnosno prekoračio troškove kampanje jer je definisano da troškovi kampanje mogu iznositi maksimalno 0,3 KM po biraču u svim izbornim jedinicama.

Inače, na lokalnim izborima 2020. godine, na koje se odnosi revizija poslovanja, učestvovala je 131 politička stranka, 71 koalicija političkih stranaka 333 nezavisna kandidata i devet lista nezavisnih kandidata.

Za finansiranje izborne kampanje politički subjekti u okviru zakonom propisanog limita mogli su potrošiti 32,2 miliona KM, od čega političke stranke 26,8 miliona KM, nezavisni kandidati 5,8 miliona, a političke stranke CIK su prijavile da su na troškove kampanje potrošile ukupno 5,5 miliona KM.

"To su elementarne odredbe zakona i ispada da se  sve one krše", rekla je Irena Hadžiabdić, član CIK-a, dodajući da to rade sve velike stranke i samo 30 odsto njih koje zapravo rade u skladu sa zakonom je nešto što govori puno o načinu poslovanja.

Ako je suditi po raspravi sa sjednice CIK-a, ove političke partije, koje će dobiti obavještenje o pokretanju postupka i moći će ispraviti dio nepravilnosti, biće kažnjene najvišom kaznom, jer se uglavnom radi o strankama koje su i ranije kršile iste članove zakona.

Trenutno maksimalna kazna koja se može izreći političkoj partiji za kršenje Zakona o finansiranju političkih stranaka je 10.000 KM.

"Evidentno je da sankcije koje se izriču nemaju odvraćajući karakter. Ovo je poražavajući podatak o zakonitosti rada političkih organizacija, od kojih neke učestvuju u sistemu vlasti i kreiraju zakone", rekla je Vanja Bjelica Prutina, član CIK-a.

Koliki je problem kada je riječ o finansiranju političkih partija, govori i činjenica da se jedan od 14 prioriteta Evropske unije odnosi upravo na to, s tim da Bosna i Hercegovina još nije ispunila ni GRECO preporuke, odnosno nije revidirala Zakon o finansiranju političkih partija.

I na juče održanoj sjednici Centralne izborne komisije BiH istaknuto je da se mora krenuti u tom pravcu, prije svega harmonizovati zakone na nivou BiH, ali i inovirati, kako Zakon o finansiranju političkih partija, tako i Izborni zakon BiH, koji se takođe masovno krši u dijelu koji govori o finansiranju partija i izborne kampanje.

(Nezavisne) Foto: Arhiv

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tek sad

14.09.2023 09:19

Uvjek su se krsili zakoni o nacinu finansiranja stranaka, a cik tek sad ko bajagi ulaze kritiku, a izborni zakon se krsi isto za svake izbore, namijestaju pobjedu kome zele bez ikakve odgovornosti, da hoce pravu istinu o izborima i volji naroda, uveli bi skenere i video nadzore, tako da je ovo prazna prica

ODGOVORITE
Name

Pero

14.09.2023 10:24

Cekali ste 3 god. Da nesto progovorite, sram vas bilo. Uhljebljene gnjide i olos, kao da vi pokazete da nesto radite

ODGOVORITE
Name

Uf

14.09.2023 10:47

Otkrili nesto novo? 😂😂

ODGOVORITE
Name

Srbac

14.09.2023 10:58

Tako je. Ispitati otkud Trivićki pare za kancelarije i kampanje a nigdje nije na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Ispitati re

14.09.2023 13:24

Ti nisi dorastao, kako bi mogao pominjati Trivicku! Mora da si negdje na Republičkim jaslama!?

Name

Re

14.09.2023 14:30

Nema Jelena helikoptere vile,vocnjake,firme,apoteke....sto to ne ispitas?

Name

Ре Србац

14.09.2023 16:59

Дала јој Зора Видовић и они Енглези из Тузланског хотела што Додик рече ,никако да оду ,да неће можда неког хапсити.

Name

Boćko

14.09.2023 11:14

A to

ODGOVORITE
Name

OO7

14.09.2023 12:13

Zato naša opozicija ne prima,ni slučajno,donacije.Časno se bore za Srpsku.

ODGOVORITE
Name

МГ ре Србац

14.09.2023 12:27

Значи уреду је да ови на власти покраду паре и изборе од народа. А проблем је откуд Тривићки паре ,а није на власти па није могла ни украсти!

ODGOVORITE
Name

+

14.09.2023 16:13

Sram vas bilo. Poslije toliko vremena. Kilavci jedni. Kao nešto radite. FUJ.

ODGOVORITE