Дјечак преминуо, било пропуста код лијечења

Након што је комисија за унутрашњи надзор у бијељениској болници “Свети Врачеви” утврдила да су доктори Бранка Гаврић и Бојан Гајић имали процедуралних грешака у поступању са десетогодишњим дјечаком Александром Ковачем који је преминуо два дана након хоспитализације, директор те здравствене установе професор доктор Златко Максимовић покренуо је дисциплински поступак против поменутих доктора.

Република Српска 13.09.2023 | 18:07
Дјечак преминуо, било пропуста код лијечења

Смрт десетогодишњег Александра Ковача потресла је Бијељину. 28. августа ове године изненада се угасио овај млади живот, а његов губитак трајно је завио у црно породицу овог малишана.

Породица пита зашто је морало да буде тако?

У болној исповијести његове мајке Данијеле Ковач, коју су претходних дана пренијели поједини медији, она је навела да је њеном сину позлило 26. августа, када је и примљен у болницу. Како даље прича тамо су га погрешно лијечили од сунчанице, а након два дана је преминуо. Исти дан када је превезен у УКЦ Републике Српске.

Родитељи су изашли у јавност са тврдњама да су свог сина сахранили због немара љекара.

- Комисија за унутрашњи надзор бијељнске болнице утврдила је да је било процедуралних грешака докторице Бранке Гаврић и доктора Бојана Гајића, потврдио је директор те установе професор доктор Златко Максимовић.

“Јутрос сам покренуо рјешење о покретању дисциплинслог поступка против докторке Бранке Гаврић и доктора Бојана Гајића. Донио сам одлуку гдје налажем начелници педијатрије да онемогући поменутим докторима пружање здравствених услуга пацијентима”, рекао је Максимовић.

У међувремену посјетили смо породицу преминулог дјечака. Мајка није била кући. Дочекала нас је уплакана бака рекавши да због бола који осјећају нису спремни говорити пред камерама.

О наредним корацима одлучиће након извјештаја комисије. Трагичан исход је, каже, посљедица погрешног лијечења. Докторица Бранка Гаврић, која је у болницу примила дјечака, истиче бака, није на вријеме препознала знаке менигнитиса.

Одговорност управе болнице не виде. Иначе, представници болнице јуче су посјетили породицу.

“Изјавили смо саучешће. Хвала им за коректан разговор. Породици је најтеже. Све што породица каже они су у праву. Они су изгубили дијете. И овај пут изјављујем саучешће породици за велики бол.”, каже Максимовић.

Наченица Одјељена педијатрије каже да су дјечаку тегобе трајале два дана.

“У 46-ом сату је дошло до погоршања. Неуролошки налаз је у више наврата био потпуно уредан, прегледали су га педијатри, два неуролога. Урађен је преглед очног дна стазапапилиа је апсолутна индикација за даљу неурорадиолошку обраду, овај дјечак је није имао”, рекла је Ивка Џувелековић, начелник Одјељења педијатрије.

Дјечака је пратило укупно шест педијатара, два неуролога, специјалиста ОРЛ и офтамолог, прича начелница педијатрије и додаје да му се стање погоршало након 46 сати боравка у болници када је одлучено да се дјечак упути на бањалучки УКЦ.

“Санитет је кренуо, каже ГПС у 15:39 у Бањалуку је стигао у 17:58. Возио је два сата и 18 минута са највећом брзином од 159 км/х.”, навео је Максимовић.

На путу до Бањалуке дјечак је доживио и епилептични напад. Дочекао га је љекарски тим на УКЦ-у који је покушао реанимацију, али безуспјешно. Да ли је било пропуста у медицинском дијелу лијечења у болници “Свети Врачеви” у Бијељини још утврђује комисија за вањски надзор. Из бијељинске болнице су навели да су тражили обдукцију како би се утврдио тачан узрок смрти дјечака.

(БН) Фото: БН

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Влашћу обесправљени грађанин

13.09.2023 18:31

Мора да поменути медицинари нису режимски пацови.Чуј дисциплински поступак!Ако будете тако покретали поступке,сви медицинари ће бити кажњени. У здравству су грешке могуће и поред нај савјеснијег рада. Свакако да изгубљен млади живот велик губитак. Али ви послодавци по режимској линији,обезбиједите достојну егзистенцију особљу,да не долази гладно на посао,мање ће сигурно гријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Убиј се

13.09.2023 20:26

Ти си озбиљно болестан човјек, ниси ти никакав грађанин, ти си стока, нула, олош и људски отпад. Једини гори од тебе су ови који пуштају овакво смеће од коментара у етер. Додатно, вјерујем да носиш и бијели мантил, посерем ти се и на мантил и у уста.

Name

Тања

13.09.2023 20:44

Какав коментар!!! Срам Вас било! И треба да их кажњавају за сваки смртни случај проузрокован њиховим немаром и бахатошћу! А плате имају и још трпају мито у џепове! Давно су наши љекари престали уписивати медицински факултет због жеље да помогну свом народу, новац и моћ су им главни покретачи. Саучешће породици. Не могу ни да замислим њихов бол... Душа ме боли за малим анђелом...

Name

Тифа

13.09.2023 22:10

Добро одлазе љекари који вриједе, медицинску сестру немозес свијецом наци и јос да их линцујемо па госпоја ко це тебе лијецити? Ало раде та 1800 км а 10 година уце па специнализацина а ви казете треба их казњавати ма треба да се плати свака услуга па цете видјети ...

Name

Бијељина

13.09.2023 23:30

Др Бранка Гавриц је диван цовјек и добар љекар и није заврсила медицину на неким сумњивим факултетима. Не оправдавам греску која је направљена и страсно је ово сто се догодило. Сауцесце породици, њихов губитак је страсан и свакако сви који су направили греску, треба да одговарају. Засто дијете није у Бањалуку пребацено хеликоптером? Или је то приватни хеликоптер породице Додик?

Name

професор

14.09.2023 10:10

Да си могли спасити тај живот они би га спасили, не треба само ударати по љекарима и њих кривити што је неко умро. Они додуше примају енормно високу плату која није у складу са нивоом привредног развоје, него у складу са задуживањем код ММФа, и зато им је треба смањити.

Name

Мирослав

14.09.2023 11:36

Срео сам добре, и врло лоше, примитивне,дрске, али гладне не у нашим болницама. Сви су лепо ухрањени, истина згужвани, и неуредни. А шта знају, колико, и колико су спремни радити, без мита, то је питање? Грешке су могуће, али је проблем, ако се непрепозна, нешто што је са неколико година праксе, препознатљиво.А ту је и тим, или га није било?

Name

10 доктора или надри док.

13.09.2023 18:34

10 доктора и опет изгубисе родитељи дијете. Да нису и ови студирали на приватним универзитетима широм бољег ентитета. Каква власт, тако и све остало. Систем се одавно распада, још само функционише кад треба нови кредит подићи и то са 6% камата. Мозе ли се дубље пропасти с паметним главоњом и његовом алашом подрепном. Саучешће родбини умрлог дјечака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

13.09.2023 20:40

Слажем се не мора значити греска лекара. Болест има свој ток. И у 21 вијеку се умире. Колико људи и дјеце умре у развијеним земљама и не блате се лекари по новинама. Саучешће породици дјецака.

Name

Мики

13.09.2023 20:57

Е мој градјанине, доктори морају да праве разлику измедју сунцанице и упале моздане овојнице, у супротном морају да одговарају.

Name

Луле

13.09.2023 22:09

Студирали саСтевандићем у Соколском дому Бањалука.

Name

+

13.09.2023 18:42

Страшно. Саучешће Породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радиса

13.09.2023 18:47

Мени десет дана нису могли открити да имам мисију грозницу само ме пумпали инфузијама био сам дихридирао бубрези стали једва претекао , не бих откривао која болница и гдје било просло прије десет година. Јадни родитељи, искрено сауцесце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лале Куртон

13.09.2023 23:13

Да није јаране у Зворнику, ту је кланица и прерада меса..

Name

Пензионер

13.09.2023 19:18

Па где је хеликоптерски сервис РС да се спаси дијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

13.09.2023 19:27

Шта, нису препознали знаке менингитиса, ако је то, и онда јурили 159 км/х с'краја на крај РС,каква организација здр. службе, шта ће они из Херцеговине, саучешће породици и недо Бог никоме, е то је наша РС, а хоћемо самосталност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

14.09.2023 09:41

Тај хеликоптер да се исценира ,како Требињу треба болница да се украде још која милијардица од овог биједног народа.Дабогда им се траг зато.

Name

Yy

13.09.2023 19:35

Људи ми немамо здраство све је девастирано ниста не постоји ! овдје се кредити дизу да би се исплатиле будзетлије ! Зали бозе дјецака туга је то велика САУЦЕСЦЕ ПОРОДИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

13.09.2023 19:38

Срам вас било! Тако нам је све труло. Отисао један млад зивот. Лака му земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доситеј

13.09.2023 19:46

На залост, овом народу додје из дупета у главу тек када је вец касно. Сви сутимо на корупцију, непотизам, куповину диплома и партијско запосљавање а онда се згразавамо кад се овакве ствари десе. Нека сирото дјете поцива у миру а родитељима искрено сауцесце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

13.09.2023 19:57

А зашто га не посласте у Београд, ближе је! Што не тражисте хеликоптер? Страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бгд

13.09.2023 21:32

Бијељина не може послати у Бгд без одобрења Бања Луке. Доктор болнице Бијељина

Name

Жак

13.09.2023 21:59

Паралелне везе заказале. Др купују дипломе, ту везе раде. Саућешце породици.

Name

wестиера

13.09.2023 22:29

Ре Бгд такви папири се ресавају за 15 минута измедју фондова који имају потписане протоколе за такве слуцајеве и ту није проблем никакава аминистрација

Name

бранкобл

14.09.2023 06:33

Као кровна здравствена установа мора да се иде преко БЛ, нажалост систем тако функционише. У милион случајева нема смисла ,нарочито у хитноћама.

Name

Радован

13.09.2023 21:01

Лекаре под хитно департизовати,као војнике,као полицајце... Немогу бити чланови политичких организација. Бијељинска болница нема традицију стручних кадрова,углавном су то лоши студенти а лош студент значи лош доктор. Оно што нешто зна остало је у Београду или иностранству. У БН болници могу се лечити старци од 60+ за које није штета и кад умру. Мађи, посебно деца,ту родитељи носе одговорност, не дају се деца њима у руке, превелик је ризик. А зашто да ризикујете кад имате Јахију на сат вожње,Тузлу такође, Београд на два сата,идете тамо где људи знају успоставити дијагнозу ови у БН руку на срце можда би знали спроводити процедуру лечења на постављену дијагнозу. Они од упале крајника не умеју даље. Зато родитељи своје дете све преко упале грла упртити и правац Тузла или Београд па када добијете дијагнозу онда се вратите овим клошарима да примењују процедуре лечења. Немате право да ризикујете животе своје деце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

14.09.2023 04:03

Е Јадоване који си ти глупсон. Кажеш са за људе старије од 60 година није штета да умру? Ти си сам себи дао божје право да одлучујеш о животу и смрти. Мислим да је за тебе штета што си се и родио и земљом тако биједан ходио. Фуј.

Name

Ре Радован

14.09.2023 12:05

Ови бијељински доктори су већина заиста клошари... тешки! А то за 60+ није ти у реду. Сви имају право на једнак третман у лијечењу

Name

Ре

14.09.2023 17:54

Од када је досао златко,добри доктори су отисли.

Name

Нијее у реду

13.09.2023 22:04

Пропуст у лецењу оцигледан а исто тако пропуст у транспорту.Одабир Клинике за даље лецење необјасњив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

13.09.2023 22:06

Чудим се. Да око једног дијетета толико љекара и не посумњају у другу дијагнозу. Само те двије су могле бити могуће младом дијетету. СУНЧАНИЦА И МЕНИНГИТИС. И толика опуштеност. Да са тегобама иде колима, послије 48 сати. И збиља хеликоптера се не сијетисте. Млади живот је био пречи, од свега. Ви сте се устручавали ДОДИКА. Јадна Мајко. Обичан сам човјек, али мислим да нисте се довољно ангажовали. Амино али исто, једно за другим. Да је све у реду. Искрено саучешће Родитељима. Недао Бог никоме овако зло. Анђели нека га чувају. Драги Боже. Од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка

13.09.2023 23:50

Родитељи су вјеровали докторима, нису ни слутили да се ово мозе десити. Одвели би они сигурно своје дјете даље. Џаба нам оволика болница када нема стручњака. Дјецу запусте, старе и не примају. Све се свело на странку око власти. Па ето драги моји будите и даље у странкама дзаба вам и странке и познаства дјета више нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

14.09.2023 00:55

Шта је ту чудно, у Србцу у дому здравља раде ветринари са курсевима од 3 мјесеца, ко је имао кеш није требало ни толико, исто важи и за поједине који су радили у пекарама, продавницама итд, главни човјек дома здравља, уједно и доктор, за висок притисак он пропише антибиотике, више народа побију овакви него свака болест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел само То

14.09.2023 05:31

А колико је Људи Убијено у Вријеме измишљене ЦОВИД пандемије,то сам БОГ Зна,Само РЕСПИРАТОР и Чађин О2,на Нос О2 је Кисеоник за оне који не знају, и нема да Нема.,Гдје је Сада Предраг Кон,у Србији,Wили Берош и његови Стручњаци по Хрватској,и још многи По БиХ, и и Дарија Кисић ,Онај у Р Су стручњак ШЕРАНИЋ, Фуј ... ???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

14.09.2023 05:59

Непоновило се. Није добро што многи доктори за време радног времена састанче, уопште забранити да се баве политиком. Пола их ради и приватно. Онда дођу у болницу уморни једва чекају да оду. Кукају да их нема довољно. Тешко нама са њима а још теже без њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина надје пут...

14.09.2023 06:38

Дисциплински поступак, па кривицни. У кривицном осудити на одговарајуцу казну за несавјесно лијецење и пропусте,а затим изреци мјеру забране и одузети све лиценце именованим докторима. Е након тога ици у накнаду стете јадној породици за одузети зивот несретног дјетета. Има закона,судова и Бога. О,да! Није титула заувијек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

14.09.2023 10:11

Искрено саучешће породици преминулог дјечака. Што се тиче болнице катастрофа је. Старије људе не примају апсолутно, изузев ако је неко родбина или линија ДНСД или доктора. Ако је њихов може и ЦТ и Бања- све. У другим случајевима кажу да иду у старачки дом и вријеме им је да умиру, нису више за лијечење. На пријему у болницу нема инвслидских колица, а ако има не дају. У тоалетима нигдје даске на шољи нема, а о тоалет папиру да се не прича. Нељубазно особље, погубе пацијентима документацију и одјећу па их отпуштају кућу у пиџами у којој су лежали. Заиста је јадно и тужно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роситељ2

14.09.2023 19:32

У цркву на покајање! Не лажи, ако си Србин! Све код нас мора да се хвали иако је можда другачије! Не смијемо лоше да спомињемо!

Name

Народ

14.09.2023 14:01

Здравство нам је дно дна . Одраз друштва у ком живимо . Неизмјерна бол због смрти дјетета која је могла бити и спријечена да нисмо отишли у к.... у сваком погледу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

14.09.2023 14:22

ИСКРЕНО САУЦЕСЦЕ РОДИТЕЉИМА И ПОРОДИЦИ. Немам ријеци којима би изразио тугу због прераног одласка Александра у оваквим околностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Сарајрво оптужити!!!

14.09.2023 19:47

Зар хоћете да се поубијамо међусобно!? Да се избјегне међусрпски рат, оптужити Бошњаке за сваки сличан случај! Тако ћемо опстати као народ и држава и ићи напрјед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре професор

14.09.2023 22:31

Ниси ти никакав професор него пропали ђак.Да си учио ,знао би колико треба времена да се заврши медицински факултет и специјализација. Било би ти јасно да су плате др- а мизерне у односу на уложени труд и одговорност посла .

ОДГОВОРИТЕ