Измјенама изборног процеса омогућити законите изборе

Предсједник ПДП и посланик у Представничком дому ПС БиХ, Бранислав Бореновић, данас је присуствовао састанку Комитета за поштовање обавеза и ангажмана земаља чланица Савјета Европе (Мониторинг комитет), који се одржава у Паризу. 

Босна и Херцеговина 13.09.2023 | 17:34
Измјенама изборног процеса омогућити законите изборе

Једна од тачака дневног реда је Поштовање обавеза и ангажмана Босне и Херцеговине, у оквиру које се говорило о дешавањима и изазовима са којима се БиХ суочавала на последњим Општим изборима у октобру 2022.

- Неопходност измјена Изборног закона, којима би се омогућили законити и фер избори, свакако је тема која заслужује посебну пажњу и о чему сам говорио на данашњем састанку Мониторинг комитета у дијелу који се тиче Босне и Херцеговине.

Након још једних избора који су обиловали бројним неправилностима од суштинске важности је измјенити Изборни закон у смислу да се омогући скенирање гласачких листића, идентификација бирача отиском прста, уведе видео надзор над гласачким мјестима без повреде тајности гласања и побољша рад бирачких одбора чиме би значајно био унапријеђен изборни процес који је у протеклим циклусима био потпуно деградиран – поручио је Бореновић.

Према његовим ријечима, сам изборни процес и контролно бројање након избора показало огромне размјере изборних превара, уз фиктивно и незаконито дописивање бирача и додавање гласова, што је утврђено са преко 10% контаминираних, уништених и неважећих гласачких листића. 

Каже да, нажалост, правосудне институције не дају адекватан одговор на бројне примјере изборних крађа, не процесуирају одговорне, и самим тиме легализују изборну корупцију која суштински уводи корупцију и на такав начин изабране владајуће структуре као искривљени модел понашања у цијело друштво.

- Од изузетне је важности, вјероватно кључни приоритет за Босну и Херцеговину усвојити пакет интегритета у саставу измјена Изборног закона како би коначно имали фер, транспарентне и поштене изборе – истиче Бореновић. 

Састанку је присуствовала и Сабина Чудић, посланик Наше странке у ПД ПС БиХ и члан Мониториг комитет из БиХ. 

(БН) Фото: Уступљена фотографија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Поштени избори..

13.09.2023 18:14

Шта це бајина секта нато да каже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

13.09.2023 18:29

Бране зна енглески за разлику од Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.09.2023 20:29

И ста би то требало да знаци? Зна се споразумети са енглезима, у амбасади, па лепо. И Јелена зна енглески, па се лепо мозе споразумети са британцима.

Name

ре Мирослав

14.09.2023 11:27

Ајде нам објасни како се Миле споразумјевао са Олбрајтовом, НАТО генералима, на којем је језику испоруцио Јасеновацку грађу, на којем је језику прицао са Вестендорфом кад смијенисе Попласена....јадо...

Name

Бањалука

13.09.2023 18:30

Тако је ако све остане исто покрашће изборе поново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

14.09.2023 10:49

Овај је уз остале опозиционаре највећи бурлин обожаватељ и папак са платом у парламенту БиХ до пет хиљада марака, и свим разним могућим и немогућим привилегијама у РС

Name

Возућа

13.09.2023 18:57

Господине Бореновићу док је рудоња на политичкој сцени, на коју је дошао захваљујући, нажалост г. Плавшић а касније изборној корупцији, ништа нема од измјена изборног закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.09.2023 19:56

Само Електронски , а тендер Проинтеру, онда нетреба ни ЦИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грдрм р

14.09.2023 01:58

Никад нецес победити И да ти написес правила за сее. Морес имат пет посто идиотс да за тебе гласају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Небојша

14.09.2023 05:42

Ако си уопсте Небојса . Нек се овај Бореновиц бори мало за Републику Српску устима му само БИХ и изборни закони БИХ.Наравно драга фотеља у Сарајеву

ОДГОВОРИТЕ