Izmjenama izbornog procesa omogućiti zakonite izbore

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, Branislav Borenović, danas je prisustvovao sastanku Кomiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Savjeta Evrope (Monitoring komitet), koji se održava u Parizu. 

Bosna i Hercegovina 13.09.2023 | 17:34
Izmjenama izbornog procesa omogućiti zakonite izbore

Jedna od tačaka dnevnog reda je Poštovanje obaveza i angažmana Bosne i Hercegovine, u okviru koje se govorilo o dešavanjima i izazovima sa kojima se BiH suočavala na poslednjim Opštim izborima u oktobru 2022.

- Neophodnost izmjena Izbornog zakona, kojima bi se omogućili zakoniti i fer izbori, svakako je tema koja zaslužuje posebnu pažnju i o čemu sam govorio na današnjem sastanku Monitoring komiteta u dijelu koji se tiče Bosne i Hercegovine.

Nakon još jednih izbora koji su obilovali brojnim nepravilnostima od suštinske važnosti je izmjeniti Izborni zakon u smislu da se omogući skeniranje glasačkih listića, identifikacija birača otiskom prsta, uvede video nadzor nad glasačkim mjestima bez povrede tajnosti glasanja i poboljša rad biračkih odbora čime bi značajno bio unaprijeđen izborni proces koji je u proteklim ciklusima bio potpuno degradiran – poručio je Borenović.

Prema njegovim riječima, sam izborni proces i kontrolno brojanje nakon izbora pokazalo ogromne razmjere izbornih prevara, uz fiktivno i nezakonito dopisivanje birača i dodavanje glasova, što je utvrđeno sa preko 10% kontaminiranih, uništenih i nevažećih glasačkih listića. 

Кaže da, nažalost, pravosudne institucije ne daju adekvatan odgovor na brojne primjere izbornih krađa, ne procesuiraju odgovorne, i samim time legalizuju izbornu korupciju koja suštinski uvodi korupciju i na takav način izabrane vladajuće strukture kao iskrivljeni model ponašanja u cijelo društvo.

- Od izuzetne je važnosti, vjerovatno ključni prioritet za Bosnu i Hercegovinu usvojiti paket integriteta u sastavu izmjena Izbornog zakona kako bi konačno imali fer, transparentne i poštene izbore – ističe Borenović. 

Sastanku je prisustvovala i Sabina Čudić, poslanik Naše stranke u PD PS BiH i član Monitorig komitet iz BiH. 

(BN) Foto: Ustupljena fotografija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Pošteni izbori..

13.09.2023 18:14

Šta ce bajina sekta nato da kaže

ODGOVORITE
Name

Небојша

13.09.2023 18:29

Бране зна енглески за разлику од Додика.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

13.09.2023 20:29

I sta bi to trebalo da znaci? Zna se sporazumeti sa englezima, u ambasadi, pa lepo. I Jelena zna engleski, pa se lepo moze sporazumeti sa britancima.

Name

re Miroslav

14.09.2023 11:27

Ajde nam objasni kako se Mile sporazumjevao sa Olbrajtovom, NATO generalima, na kojem je jeziku isporucio Jasenovacku građu, na kojem je jeziku pricao sa Vestendorfom kad smijenise Poplasena....jado...

Name

Бањалука

13.09.2023 18:30

Тако је ако све остане исто покрашће изборе поново.

ODGOVORITE
Name

Re re

14.09.2023 10:49

Ovaj je uz ostale opozicionare najveći burlin obožavatelj i papak sa platom u parlamentu BiH do pet hiljada maraka, i svim raznim mogućim i nemogućim privilegijama u RS

Name

Vozuća

13.09.2023 18:57

Gospodine Borenoviću dok je rudonja na političkoj sceni, na koju je došao zahvaljujući, nažalost g. Plavšić a kasnije izbornoj korupciji, ništa nema od izmjena izbornog zakona.

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.09.2023 19:56

Samo Elektronski , a tender Prointeru, onda netreba ni CIK.

ODGOVORITE
Name

Grdrm r

14.09.2023 01:58

Nikad neces pobediti I da ti napises pravila za see. Mores imat pet posto idiots da za tebe glasaju.

ODGOVORITE
Name

RE Nebojša

14.09.2023 05:42

Ako si uopste Nebojsa . Nek se ovaj Borenovic bori malo za Republiku Srpsku ustima mu samo BIH i izborni zakoni BIH.Naravno draga fotelja u Sarajevu

ODGOVORITE