Пшеница јефтинија, али пекарски производи скупљи

Иако је откупна цијена пшенице ове године знатно јефтинија, цијена брашна и пекарских производа није нижа. Док млинари шуте, пекари се правдају трошковима радне снаге. Пољопривредници кажу, најгоре прође онај ко нешто произведе.

Република Српска 12.09.2023 | 08:45
Пшеница јефтинија, али пекарски производи скупљи

Откупна цијена пшенице у млиновима ове године кретала се од 30 до 35 фенинга, односно колико кошта у просјеку једна кифла у пекари.

Због лошег квалитета рода, многи пољопривредници нису успјели достићи ни тих 30 фенинга по килограму пшенице које дају млинари.

"Једна кифла кошта као килограм пшенице. За 60 марака добијеш 100 кг брашна. Око 400 и нешто хљебова се прави од 100 кг брашна",  истиче пољопривредник Петар Драгојловић за БХРТ.

Уз то, још чекају исплату обећаних подстицаја на локалном и ентитетском нивоу.

"Држава је дала 500 КМ по хектару, то је у реду, обећала 5 фенинга, то нема. Општина обећала 10 фенинга, то нема. То кад дате од неколико пута, нема ништа од тога", наводи Драгојловић.

Пекари кажу да на цијену пшенице никако не могу да утичу, те да су и они у незавидној ситуацији, јер због високих трошкова радне снаге не могу да снизе цијене кифли, хљеба и других пецива.

Због лошег приноса пшенице, процјене су да ће домаће тржиште зависити од увозне пшенице, а то у коначници значи и даље повећање цијене хљеба и пекарских производа за крајње потрошаче, али и одустајање пољопривредника од нове производње, извјештава БХРТ.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дерим

12.09.2023 09:53

Не требају нама непријатељи када имамо насе пољопривреднике, воцаре, стоцаре и слицно. Па погледајте како су само подли ти људи. У мојих 40 година јос ни једном нико ко се бави тим гранама није рекао е ова је година добра. Ако роди пуно онда не ваља, ако роди мало не ваља, ако је извоз превелик не ваља, ако је увоз веци не ваља. Киса не ваља, сунце на ваља. Ма ниста. Увијек имају разлог. Примјер покварености је када додје вријеме слава, празника они одмах дизу цијене само да извуку из јадног напаценог народа сто висе. Ето гориво у паду, сировине у паду али они имају изговор да буде скупље. Срамота, јад, туга. Имају и ти људи дјецу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

12.09.2023 09:56

Ма само дери стоку и сисај овце... Па они су и гласали за вас да их мозете хандрити како хоцете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

12.09.2023 10:04

Треба донатор Мања да врати уложено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

12.09.2023 10:09

Пшеница јефтинија- хљеб скупљи?! А шта би ви друго??! Ово ке ЛОГИЧНО за овце 😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тривићу

12.09.2023 11:11

објасни грађанима на основу чега је твој хљеб најскупљи да није због воде или су неке друге околности

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

12.09.2023 12:55

Јесам добро процитао " високи троскови радне снаге "!!!!!???? Одвратни тривици и остали трогодисњи средњосколци власници фирми ...зато увозите из непала , да вам раде за 300е

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.09.2023 13:41

Зашто је брашно у маркетима скупље. Да крепавамо од глади. Ни брашна и соли неможемо поред ових режија имати. Е. Т И Т О. Којим БИТАНГАМА ОСТАДЕ ДРЖАВА.

ОДГОВОРИТЕ